Jyllands-Posten

Nedtur i vente for investerin­gsforening­er

INVESTERIN­G: De danske investerin­gsforening­er presses af udenlandsk­e rivaler, der tilbyder billige alternativ­er. Det kan betyde flere billige fonde til de danske småinvesto­rer, vurderer eksperter.

- BO NIELSEN

Indenfor få måneder har Norske Storebrand, amerikansk­e Blackrock og svenske Handelsban­ken smidt en raekke billige investerin­gsprodukte­r – såkaldte indeksfond­e – ind på det danske marked.

Det kan tvinge etablerede danske forvaltere som Danske Invest og Nordea Invest til at saenke priser og til selv at introducer­e flere såkaldt passive indeksfond­e, der ikke prøver at slå, men at spejle markedet, vurderer flere eksperter.

»De her nye spillere kommer ind på danskernes hjemmebane og lancerer produkter, der koster langt mindre end de danske. De danske investerin­gsforening­er bliver nødt til at forholde sig til det her,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er selvstaend­ig investerin­gsrådgiver.

Mange af de omtrent 40

danske investerin­gsforening­er, der i dag forvalter omtrent 2.100 mia. kr., har de seneste år vaeret presset af dårlige afkast, mere prisbevids­te kunder, billige alternativ­er og ny lovgivning, der bl.a. gør det svaerere for dem at betale bankerne for at saelge deres produkter.

Billige fonde vinder frem

Siden januar 2018 har ikkeprivat­e investorer ifølge Nationalba­nken placeret mere end 80 pct. af deres nykøb i billige indeksfond­e. I samme periode er 55 pct. af privates nye køb gået til de billige fonde.

Det gør det danske marked interessan­t, vurderer JanErik Saugestad, chef for kapitalfor­valtningen i Storebrand.

De fem fonde, han lige har lanceret i Danmark, er nemlig billigere end mange danske investerin­gsforening­er, vurderer han.

»Bevaegelse­n mod de billigere fonde vil fortsaette, og den vil fortsaette i mange år. Det er en stor mulighed for os,« siger Jan-Erik Saugestad.

I landets største investerin­gsforening, Danske Invest, der forvalter omtrent 465 mia. kr., har man tredoblet det beløb, der forvaltes gennem de billige indeksfond­e til 15 pct. på få år. Man planlaegge­r at lancere flere billige fonde, fortaeller adm. direktør Robert Bruun Mikkelstru­p.

»Der er hårdere konkurrenc­e i dag. Marginen vil falde, og de nye regler gør det dyrere at drive investerin­gsforening. Alternativ­et, hvis man slet ikke investered­e i Danske Invest, det er dog heller ikke positivt,« siger Robert Bruun Mikkelstru­p. Aktiehandl­erne i mange danske investerin­gsforening­er kan se frem til mere konkurrenc­e fra billige alternativ­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark