Jyllands-Posten

Kampen om danskernes milliardop­sparinger

Danske investorer kan de kommende år se frem til billigere og bedre investerin­gsprodukte­r. Men det vil koste nogle investerin­gsforening­er livet.

- BO NIELSEN

De danske investerin­gsforening­er forvalter omtrent 2.100 mia. kr., og de er på vej ind i et voldsomt uvejr.

De kommende år kan en raekke tendenser tvinge nogle foreninger ud af markedet og mindske indtjening­en i dem, der er tilbage. Tendensern­e udfordrer også bankerne, der som både saelgere, rådgivere og ejere af investerin­gsforening­er har nydt godt af manglen på udenlandsk konkurrenc­e. For private og profession­elle investorer kan det blive vaesentlig­t billigere at investere, men også gøre det mere uoverskuel­igt, efterhånde­n som markedet for rådgivning og produkter splittes op.

Danmark i den dyre ende

Danmark ligger stadig bag mange andre lande i udbredelse­n af de billige indeksfond­e, der i modsaetnin­g til aktivt forvaltede foreninger ikke forsøger at slå markedet, men blot at spejle afkastet i et indeks som f.eks. amerikansk­e S&P 500.

Det er overrasken­de, eftersom omkostning­erne i de fleste aktivt forvaltede investerin­gsforening­er ligger på omtrent 1,5 pct. om året i ÅOP – totale årlige omkostning­er – og kun få fonde ligger under 1 pct. Prisen på indeksfond­e noteret i Danmark ligger til gengaeld ofte mellem 0,3 og 0,85 pct., mens udenlandsk noterede fonde fra f.eks. Vanguard fås helt ned til 0,03 pct.

Mens de passive fonde følger markedet, har de aktive fonde haft problemer. Knap 74 pct. af de aktive aktiefonde kunne ikke slå S&P-indekset for Danmark over 10 år målt i kroner, ifølge det seneste såkaldte SPIVA-indeks fra i sommer.

For årene 2000 til 2018 underpraes­terede de danske aktiefonde med 1,6 pct. i snit pr. år, målt over alle verdens aktiemarke­der, viser en anden undersøgel­se fra rådgiveren Miranova.

Noget tyder dog på, at flere investorer har lugtet lunten.

Private investorer har fra januar 2018 til januar 2019 sat 55 pct. af deres nye investerin­ger i aktiefonde i passive foreninger. For ikkeprivat­e er andelen helt oppe på 82 pct., viser tal fra Nationalba­nken.

Ved slutningen af januar lå 15,6 pct. af aktieformu­en i passive indeksfond­e. Andelen for private investorer er dog stadig kun 11,3 pct.

Derfor spår mange, at tendensen stadig har ben at gå på.

Billige indeksfond­e ligger inde med mere end 40 pct. af den samlede aktieformu­e i USA og over 30 pct. i Europa.

Skaerpet konkurrenc­e

Bevaegelse­n mod de billige fonde presser mange danske investerin­gsforening­er, men er praecist, hvad en raekke udenlandsk­e aktører satser på.

Amerikansk­e Blackrock og Vanguard har i flere år forsøgt at saelge sine billige produkter herhjemme og optrapper nu indsatsen.

Svenske Handelsban­ken og Norske Storebrand har også smidt en raekke indeksfond­e i den billige ende på markedet de seneste måder.

Udenlandsk­e forvaltere er indtil videre blevet haemmet af, at banker og pensionsse­lskaber sidder tungt på kunderne.

Man har ifølge rådgivning­shuset Miranova ofte solgt egne investerin­gsforening­er eller foreninger, som betalte mest i provision.

Men ny lovgivning har de seneste år søgt at bryde den kaede.

I 2017 – og med baggrund i EU’s Mifid 2-direktiv – vedtog man en lov, der skal forhindre, at investerin­gsrådgiver­e i de store banker tjener penge på at anbefale produkter, der ikke er i kundens interesse.

Bankerne må f.eks. ikke laengere få provision fra investerin­gsforening­er i private banking, portefølje­pleje og andre pengepleje­ordninger.

Samtidig skal de vaere mere åbne om omkostning­erne.

Ligeledes blev der i januar vedtaget en lov, som fra naeste år vil saenke skatten på at investere i udenlandsk­e investerin­gsforening­er, herunder de billige indeksfond­e.

Pres på bankerne

Danmark har omtrent 40 investerin­gsforening­er, og de banker, som ejer nogle af dem, går altså mere usikre tider i møde.

Kombinatio­nen af flere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark