Jyllands-Posten

Investerin­gschef: Vi mister mange foreninger de kommende år

I Nordea Invest, en af landets største investerin­gsforening­er, føler direktør Eric Pedersen sig presset på flere fronter.

- BO NIELSEN

Eric Pedersen, chef for Nordea Invest, der med sine omtrent 186 mia. kr. under forvaltnin­g er en af landets største investerin­gsforening­er, ser dystert på udsigterne for sin branche.

Mange af de omtrent 40 danske investerin­gsforening­er, der i dag forvalter ca. 2.100 mia. kr., har de seneste år vaeret presset af dårlige afkast, mere prisbevids­te kunder, billige alternativ­er og ny lovgivning, der bl.a. gør det svaerere for dem at betale bankerne for at saelge deres produkter.

Markedet skrumper

Eric Pedersen regner med, at udviklinge­n vil koste foreninger livet, koste indtjening hos de overlevend­e og måske også ramme de private småinvesto­rer.

»Der er en aegte risiko for, at hele markedet skrumper. Bliver vi presset af den her trend? Det gør vi, og det er vi,« siger Eric Pedersen.

»Der er ikke nogen tvivl om, at kapitalfor­valtning har vaeret profitabel­t, men når kompleksit­eten hele tiden stiger på grund af nye rapporteri­ngskrav m.v., samtidigt med at priserne falder, vil der nok vaere nogen, der ikke synes, det er sjovt laengere,« fortsaette­r han.

Midterfelt i modvind

Han referer til konsulentr­apporter om branchen, der peger på, at det er de meget store og så de små specialist­er, der vil overleve. Foreninger­ne i midten får det derimod svaert, vurderer han.

»At priserne kommer til at falde over tid, det er almindelig­t anerkendt, og det har de – i hvert fald for vores vedkommend­e – allerede gjort de seneste femsyv år. Vi har også indrettet os efter, at nogle kunder efterspørg­er lavere priser ved at lancere nye produkter,« siger Eric Pedersen.

»Alle de dynamikker betyder, at vi bliver presset på indtjening­en og så skal finde måder at spare det hjem på. Trenden kommer til at fortsaette,« konstatere­r han.

EU-regler presser

Drivkrafte­n bag udviklinge­n er dog ikke kun konkurrenc­e fra udlandet eller udsigten til lavere afkast og mere prisbevids­te kunder, men snarere EU-lovgivning, der tvinger foreninger­ne til at oplyse kunderne om udgifter, og som vanskeligg­ør at skjule provisione­r til bankerne i produktpri­serne, vurderer han.

Tendensen kan ifølge Eric Pedersen skabe et marked, hvor kunderne i langt højere grad betaler for rådgivning ved siden af prisen på investerin­gsprodukte­t, ligesom man ser i f.eks. Storbritan­nien og Holland.

Mindre attraktivt

Det vil gøre det mindre attraktivt for bankerne at rådgive småinvesto­rer med under 500.000 kr. at investere for, mener han.

»Når jeg ser på den udvikling som producent, ved jeg, at mine distributø­rer, bankerne, kigger meget nøje på, hvad det koster at betjene en kunde, når man ikke må tage f.eks. 0,5 pct. i provision via produktern­e,« siger Eric Pedersen og fortsaette­r:

»Det kan godt vaere, at produktern­e bliver billigere, men det bliver også mere besvaerlig­t for kunden. Mange små kunder vil forsvinde, medmindre de er villige til at betale for rådgivning up front. Og det er de ikke. Det siger alle erfaringer fra udlandet,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark