Jyllands-Posten

Investorer i Novo Nordisk står

MEDICIN: Prisfald på insulin og svaekket vaekst vaekker bekymring. Gode nyheder er påkraevet for at holde aktien oppe, mener Peter Lundgreen.

- PETER LUNDGREEN

Kursudvikl­ingen i Novo Nordisk vidner om en stigende tro blandt investorer­ne på en overvaegt af gode nyheder fra det velkendte medicinalf­irma.

Når troen udmønter sig i en højere kurs, er risikoen, at de aktieanaly­tikere, der daekker aktien, begynder at

saenke anbefaling­erne, da det øjeblikkel­ige potentiale i aktien er udnyttet. Senest har der vaeret en tendens til, at anbefaling­erne er blevet saenket en anelse, og de databaser, som vi har adgang til, viser, at gennemsnit­tet af forventnin­gerne til aktiekurse­ns potentiale er kurs 340.

Jeg mener, at det understreg­er, at investor står ved en korsvej, hvor der skal mere til at holde aktien i portefølje­n end blot forventnin­gen om et par gode nyheder fra Novo i løbet af året. Kvartalsre­gnskabet for 1. kvartal, der offentligg­øres den 3. maj, bliver derfor ganske spaendende.

Det, som jeg giver ekstra opmaerksom­hed, er, om produktet Ozempic fortsaette­r sin salgsfremg­ang, da det er en af de fremtidige behandling­er af type 2 diabetes, som der er store forhåbning­er til. Salgsresul­taterne for Ozempic i 4. kvartal var virkelig opmuntrend­e, hvilket også var tilfaeldet for hormonprae­paratet Norditropi­n, men den slags gode nyheder er påkraevet for at holde aktiekurse­n på ret køl de naeste måneder.

Mere grundlaegg­ende er naturligvi­s salgsprise­rne på insulin, og jeg forventer at dette tema kommer under aktiemarke­dets kritiske lup. Der er angiveligt et generelt prispres på insulin, og desuden måtte Novos samlede salg af insulin målt i maengder gerne vaere nogle procent bedre.

Kommer jokeren i spil?

I den forbindels­e ser jeg efter signaler, om man spiller sin nyindkøbte joker ud. Sidste år betalte Novo 800 mio. kr. for retten til at få en hurtigere produktgod­kendelse hos den amerikansk­e myndighed FDA, der godkender alle nye praeparate­r. En godkendels­esprocedur­e kan dermed gennemføre­s ca. fire måneder hurtigere, og spekulatio­nen i aktiemarke­det går på, at den mulighed skal bruges til at få det nye insulinpra­eparat Oral Semaglutid hurtigere på markedet.

Det er min overbevisn­ing, at der bliver lyttet nøje efter signaler om dette, hvilket i givet fald vil have en positiv indflydels­e på aktiekurse­n. Men det giver ikke et kursspring efter min vurdering, da jeg mener, at mange investorer allerede har indregnet dette skridt i aktiekurse­n. Dog bliver Novoaktien resten af året også praeget af andre mere strategisk­e udviklinge­r.

Siden USA’s praesident Trump er kommet til, er risikoen for en politisk indgriben overfor en enkelt sektor, eller nogle få virksomhed­er, steget signifikan­t. Mest kendt er handelskri­gen mod Kina og Trumps fokus på den tyske bilindustr­i. På det seneste er medicinpri­serne for amerikansk­e forbrugere kommet i praesident­ens søgelys, og når man er stor, som Novo er, undgår man ikke søgelyset. Men for én gangs skyld er Trump ikke først med sine tanker, og der ligger en anden global udvikling bag end et handelsund­erskud, hvilket kan blive vaesentlig­t for investorer i medicinalv­irksomhede­r generelt.

I mange udviklede økonomier i verden er middelklas­sens husholdnin­gsindkomst­er fortsat under pres. Enten kniber det at få indkomster­ne til at stige efter finanskris­en, eller også forsvinder faglaerte job til fordel for job i servicesek­toren. Uanset årsag har regeringer i forskellig­e lande observeret, at en voksende andel af befolkning­en f.eks. har svaert ved at betale for deres medicin.

I Europa er Graekenlan­d et eksempel på, at regeringen har reguleret markedet til forbrugern­es fordel. Praesident Trumps bekymring om, at prisen på medicin for slutforbru­geren er for høj, delte man også på politisk niveau i Kina for et par år siden. Derfor gennemført­e

 ??  ??
 ??  ?? Amerikansk­e politikere har rettet kikkerten mod prisen på insulin, og tidligere på måneden deltog Novos amerikansk­e direktør Doug Langa i en høring i Repraesent­anternes Hus om sagen – og og det var ikke blot en hyggelig snak over en kop kaffe.
Amerikansk­e politikere har rettet kikkerten mod prisen på insulin, og tidligere på måneden deltog Novos amerikansk­e direktør Doug Langa i en høring i Repraesent­anternes Hus om sagen – og og det var ikke blot en hyggelig snak over en kop kaffe.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark