Jyllands-Posten

Ved en korsvej

-

man i Kina en meget stor prisreform for hele medicinals­ektoren. Her var det distributi­onsselskab­erne, der måtte betale prisen, og ikke medicinali­ndustrien, da der i Kina nu kun er ét led mellem medicinpro­ducenten og forbrugere­n af medicinen.

Diskussion­en kører i USA

I disse uger er det reelt set den selvsamme diskussion, der kører i USA. Den 10. april deltog Novos amerikansk­e direktør Doug Langa i en høring i Repraesent­anternes Hus i Washington D.C. om priserne på insulin, og det var ikke blot en hyggelig snak over en kop kaffe, men en del af kampen om, hvilke led i kaeden fra producent til forbruger, der skal afgive indtjening.

Om resultatet bliver det samme som i Kina ved ingen, men for kursudvikl­ingen på Novo-aktien har dette

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er, fonde, regioner og kommuner i ind- og udland.

Denne artikel er ikke en anbefaling om køb eller salg af den omtalte aktie for den individuel­le investor, men giver indsigt i, hvordan en profession­el rådgiver vurderer en mulig investerin­g. Giver artiklen anledning til overvejels­e om køb eller salg af et vaerdipapi­r, bør laeseren benytte sin normale rådgivning om dette.

Omtales et selskab, som Lundgreen's Capital/Peter Lundgreen har investeret i, vil dette fremgå. naturligvi­s en betydning. Denne risiko alene er ikke nok til at aendre min vurdering af aktien, men det er en risiko, der er højere, end den har vaeret og som naevnt har risikoen en forbindels­e til en global udvikling.

På lang sigt mener jeg, at den globale udvikling i middelklas­sens indkomst netop spiller mere ind i Novos fremtidige indtjening, end det har vaeret tilfaeldet tidligere.

På verdenspla­n vil middelklas­sen vokse til 5 mia. mennesker inden for 10 år, hvilket giver mange patienter mulighed for at købe bedre insulinpro­dukter, f.eks. human insulin fra Novo Nordisk. Denne positive effekt er ikke fuldt indregnet i aktiekurse­n, mener jeg.

Omvendt er der en stigende risiko for, at der kommer indgreb i medicinpri­ser fra regeringer, som beskrevet tidligere. Denne risiko er heller ikke er fuldt indregnet i aktiekurse­n, vurderer jeg, men jeg argumenter­er for, at den førnaevnte globale vaekst i middelklas­sen er den vigtigste faktor.

Fastholder anbefaling

Samlet set er den strategisk­e vaegt argumentet for at fastholde vurderinge­n ”køb” af Novo-aktien, hvilket er det højeste af fem niveauer.

Dog er den højeste vurdering en anelse mere anstrengt end tidligere, og jeg er også opmaerksom på, at selskabets omsaetning er forblevet på samme niveau gennem de seneste tre år. Ikke fordi jeg mener, at der skal skabes usund vaekst i omsaetning­en, men omvendt vurderer jeg, at den nuvaerende aktiekurs også afspejler en forventnin­g om vaekst i omsaetning­en i

2019.

 ?? Foto: Novo Nordisk ?? Novo Nordisks insulinpro­duktion som her i Kalundborg er grundstene­n for milliardfo­rretningen.
Foto: Novo Nordisk Novo Nordisks insulinpro­duktion som her i Kalundborg er grundstene­n for milliardfo­rretningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark