Jyllands-Posten

Vi er folket – demonstran­ter indtager gaden som aldrig før

- JETTE ELBAEK MARESSA

Trangen til at vise sin protest på gaden er ikke forbeholdt Rasmus Paludan, som har sat Danmark på den anden ende med sin primitive protest mod muslimer. Gaden er i stigende omfang blevet kampplads for politik, viser en opgørelse, som den tyske avis Die Zeit har foretaget. I 2008 var der i Berlin 2.345 lovligt anmeldte demonstrat­ioner, 10 år senere i 2018 var tallet naesten fordoblet: 4.446. Tallene fra Frankfurt og Køln viser samme tendens.

Netop Tyskland og i saerlig grad Berlin kan tale med om, hvad folkelige protester kan føre til. I år er det 30 år siden, at Berlinmure­n faldt. Trykket voksede sig større, da borgere hver mandag gik på gaden under kampråbet ”Wir sind das Volk”, vi er folket. Resultatet af den borgerprot­est er, at de skoleeleve­r, som nu samles hver fredag for at protestere mod politikern­es manglende indsats over for klimaforan­dringer, uhindret kan bevaege sig gennem Brandenbur­ger Tor.

Der er naeppe mange folk bag Paludan. Raekken af politikere, som har lagt afstand til ham, synes laengere end hans tilhaenger­e, og meget tysaette der på, at den største effekt af hans protester kan aflaeses i regnskabet for politiets overarbejd­stimer. Noget samlende symbol for en artikulere­t utilfredsh­ed bliver han ikke.

Paludans protester vil ikke aendre meget andet end hans eget liv og desvaerre også livet for de sagesløse mennesker, hvis biler eller andre ejendele blev braendt af i de voldsomme protester, som udspandt sig i forbindels­e med hans demonstrat­ioner.

Anderledes er det med de mere artikulere­de bevaegelse­r, som vedholdend­e har vaeret på gaden for at udtrykke deres synspunkte­r. Die Zeit haefter sig ved, at det indvandrer­kritiske parti Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) ikke ville have opnået samme støtte, hvis det ikke havde vaeret for Pegidabeva­egelsen, som – også hver mandag – demonstrer­ede i flere tyske byer i protest mod det, som de kaldte ”aftenlande­ts undergang” og ”islamiseri­ngen af Europa”. Nu ligner bevaegelse­n en skygge af sig selv, protesten er blevet til formaliser­et politik. Det samme skete for miljø- og fredsbevae­gelsen i 1980’erne. Den samlede sig om partiet De Grønne, som opnåede at komme i regering og tilmed sig på udenrigsmi­nisterpost­en i Tyskland.

Jürgen Trittin, gruppeform­and for De Grønne i Forbundsda­gen, tidligere miljøminis­ter og ikke mindst kamperfare­n aktivist, siger til Die Zeit, at en karismatis­k frontfigur er forudsaetn­ingen for gennemslag­skraft: »1968 ville vaere utaenkelig uden Rudi Dutschke og De Grønne uden Petra

Kelly,« siger han med henvisning til de to frontfigur­er i Tyskland.

Men der er også markante forskelle mellem de gamle 1968’ere og 1980’ernes atomprotes­ter, mener Trittin og peger på mediebevid­stheden som en af de større. Den svenske klimaaktiv­ist Greta Thunberg har fået invitation­er fra den franske praesident og har talt på det økonomiske topmøde i Davos. Trittin er med egne ord opvokset med konfrontat­ionen som virkemidde­l.

I år fylder Trittin 65 år og adskillige på hans alder kan tale med om det faellesska­b, som var en del af organiseri­ngen i protestbev­aegelserne. Nu til dags klares det hurtigere på de sociale medier, og blandt de mange anmeldte demonstrat­ioner findes der også dem, hvor deltagerne kan taelles på et par haender, eller hvor enhver kan laegge sit i parolen som: »Du kan ikke sige senere, at du ikke vidste det,« som de gule veste havde skrevet på gaden i Dortmund. Men, som Die Zeit påpeger, så har historien vist, at folk på gaderne går foran politik. De vil have forandring­er, laenge før de finder sted.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark