Jyllands-Posten

Klimakamp med bue og pil

Kampen mod tungindust­rien har sjaeldent vaeret så underholde­nde skildret – og i medgift får vi også et flot portraet af krigeren og hendes tvivl.

- KVINDE PÅ KRIGSSTIEN

Halla er vred! Hun er godt gammeldags arrig over den industriel­le udnyttelse af Islands uspolerede natur, så bevaebnet med bue, pil og en anelse spraengsto­f går hun til kamp mod aluminiums­industrien og den islandske regerings leflende flirten med kyniske globale aktører.

Klimaaktiv­isme har historisk haft lidt trange kår på film, men islandske Benedikt Erlingsson får med ”Kvinde på krigsstien” skabt en både rørende, morsom og ofte regulaert spaendende fortaellin­g om kvinden, der gik alene i krig mod hele verden.

Man taenker på Don Quixotes vindmøllek­amp, når Halla står under de enorme højspaendi­ngsmaster, der snor sig fremmedart­ede over den islandske ødemark. Hun står stejlt og trodsigt som en diminutiv menneskeli­g kopi, men i modsaetnin­g til de tavse monumenter over kapitalism­ens sejr over naturen kan hun handle. Og det gør hun. Med alle taenkelige midler saboterer hun produktion­svirksomhe­derne for at skraemme dem ud af sit elskede land – og med politiheli­koptere og sporhunde i haelene, hemmelige møder i kopirummet og en kommandoce­ntral i kaelderen ligner Halla ofte en kvindelig Bond i striksweat­er.

DRAMA ISLAND, FRANKRIG, UKRAINE 2018 Instruktio­n: Benedikt Erlingsson 1 time og 41 minutter Premiere den 23. maj

Brevet fra fortiden

Erlingsson har i samarbejde med medforfatt­eren Ólafur Egilsson ramt en noget naer perfekt cocktail af forarget klimaopråb, spaendings­ladet agentfilm og skaev, underspill­et humor – og da de lidt over midtvejs lader et brev dumpe ind ad Hallas postkasse, som fuldstaend­ig river taeppet vaek under hendes selvopofre­nde mission, åbnes filmen for en større og bredere diskussion af, hvad der udgør livets helt essentiell­e byggesten. Det brev er nøglen til filmen, til historien om Halla – og til fortaellin­gen om nødvendigh­eden for det aktivistis­k troende menneske i at bevare en livline ind til egne behov, som kan vaere blevet ofret på missionens alter.

For kan David vinde over Goliat, når Goliat er blevet en global koncern? Og skal kampen måske udspilles på en helt anden måde, hvor fokus rettes mod at redde medmennesk­er og dermed skabe nye liv med en anden målsaetnin­g for livet end profitmaks­imering?

Ultimativt stiller Erlingsson og Egilsson spørgsmåle­t, om et enkelt menneske uselvisk kan og skal baere

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark