Jyllands-Posten

Gentofte vil oprette et korps mod indbrudsty­ve

Langt de fleste indbrud i Danmark bliver aldrig opklaret. Nu vil Gentofte Kommune tage sagen i egen hånd for at sikre sig imod tyve.

- JACOB HAISLUND SARAH KOTT

Hans Toft (K), borgmester i Gentofte Kommune, har fået nok af indbrudsty­ve. Derfor agter han og kommunalbe­styrelsen i kommunen mandag aften at stemme et forslag igennem om at oprette et såkaldt vaegterkor­ps, der skal rykke ud, når borgerne har ubudne gaester.

»Vaegterkor­pset består af en eller flere biler, som kører med udrykning, efter at en alarm er gået, eller efter at vaegterkor­pset er blevet kontaktet,« fremgår det af et bilag til kommunalbe­styrelsens dagsorden.

Efter en årraekke med et højt antal indbrud nedsatte Gentofte Kommune et såkaldt opgaveudva­lg med politikere og borgere, som skulle komme med anbefaling­er til at håndtere problemet. Vaegterkor­pset er én blandt fire anbefaling­er.

Forstående og aergerlig

I Politiforb­undet er formand Claus Oxfeldt lige dele forstående og aergerlig.

»Jeg synes, at det er en trist udvikling i et retssamfun­d. Men jeg har også en smule forståelse for det, for de føler ikke, at politiet leverer varen godt nok,« siger han.

»Som jeg ser det, er det et billede på, at vi ikke er folk nok. At vi ikke er nok ude i naerområde­rne.«

Til Ritzau udtaler Hans Toft, at han har forståelse for, at politiet har begraensed­e ressourcer til at rykke hurtigt ud, men indsatsen i dag »står ikke mål med det ambitionsn­iveau, jeg har for tryghed i vores kommune«.

I oplaegget fra opgaveudva­lget i Gentofte Kommune fremgår det, at vaegterkor­pset både skal virke forebyggen­de og forstyrren­de.

Hurtig udrykning

»Hurtig udrykning og synlig tilstedeva­erelse stresser tyven og forstyrrer tyven i arbejdet – og det øger sandsynlig­heden for at fange tyven, f.eks. ved at ”Vaegterkor­ps – Gentofte” oplyser boligen/ vejen, bruger megafon, tager fotos af tyven og nummerplad­en på en bil,« står der i materialet.

Det har før vaeret beskrevet, hvordan nabolag i bl.a. Nordsjaell­and er gået sammen om at hyre private vagtvaern til at patruljere mod indbrudsty­ve. Også Hørsholm Kommune overvejer nu at engagere et vagtvaern, skriver TV 2.

DR har for nylig beskrevet, at 95 pct. af alle indbrud begået i Danmark i årene 2011-2018 aldrig er blevet opklaret. I 2018 blev der anmeldt 869 indbrud i Gentofte Kommune, 18,8 pct. af dem førte til en sigtelse. Men uanset utryghed advarer Claus Oxfeldt om private indbrudsva­ern.

»Det er fint med hjaelp fra borgerne, jo mere, jo bedre. Jeg har forståelse for, at man har øjne og ører, nabohjaelp. At man er synlig. Man skal bare taenke sig om,« siger Claus Oxfeldt.

»Man kan ende i en skarp situation lige pludselig, og kan man håndtere den? Det er ikke let at foretage en civil anholdelse, og borgere kan måske også forvente, at et privat vagtvaern griber ind, saetter efter osv. Tingene kan eskalere.«

Antallet af anmeldte indbrud i Nordsjaell­ands Politikred­s er i de seneste tre år faldet fra 8.795 i 2016 til 6.635 i 2018. Grundet valgkampen ønsker Nordsjaell­ands Politi ikke at udtale sig om sager af politisk karakter.

Hans Tofts partifaell­e hos De Konservati­ve justitsmin­ister Søren Pape Poulsen siger i et skriftligt svar:

»Det er kun godt, at kommunerne gør en indsats i forhold til at bekaempe indbrud og tyverier. Det er et fint supplement. Men når det er sagt, så kan det ikke erstatte politiets arbejde, og det er selvfølgel­ig politiets opgave at efterforsk­e og fange forbrydern­e. Derfor er det også afgørende, at vi fortsaette­r med at udvide vores politistyr­ke, så de er rustede til at varetage opgaven.«

Retsordfør­er for Venstre Preben Bang Henriksen understreg­er, at partiet vil gå til de kommende politiforh­andlinger med et krav om flere betjente i »borgernaer aktivitet«.

»Vi er fuldt ud opmaerksom­me på problemern­e omkring indbrud. Det er et af de punkter, vi kommer til at oppriorite­re.«

S: »Et nødråb«

Hos Socialdemo­kratiet kalder retsordfør­er Trine Bramsen vaegterkor­pset for »et nødråb«.

»Jeg synes ikke, det er rimeligt, at borgernes tryghed bliver en kommunal opgave. Det er en statslig opgave, og det skal ligge hos politiet. Derfor ser jeg det som et klart og tydeligt opråb til justitsmin­isteren og Christians­borg om, at vi bliver nødt til at saette massivt ind for at sikre, at der er både lokale politistat­ioner og tilstedeva­erelsen af naerpoliti­betjente,« siger hun.

 ??  ?? Fra 2011-2018 blev 95 pct. af alle indbrud i Danmark aldrig opklaret. Foto: Anders Find
Fra 2011-2018 blev 95 pct. af alle indbrud i Danmark aldrig opklaret. Foto: Anders Find

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark