Jyllands-Posten

DF: Hvis man ikke følger de nationale retningsli­njer, må man ud af vagten

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN

Sundhedsor­dfører Liselott Blixt (DF) vil have sanktioner af ledende overlaeger, som bryder regler, mens regionerne­s formand, Stephanie Lose (V), ønsker undersøgt, om patientern­es krav på behandling overholdes på landets sygehuse.

Får danske patienter den behandling, de har krav på? Det vil formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), have svar på.

Spørgsmåle­t rumsterer i hovedet på hende, efter at Jyllands-Posten torsdag kunne afsløre, at samlet op mod 2.000 kvinder i Region Midtjyllan­d og Region Syddanmark – ud over flere tusinde i Region Sjaelland – i årevis har fået mangelfuld­e undersøgel­ser for brystkraef­t. Kvinderne fik alene tilbudt en røntgenund­ersøgelse, men de blev ikke undersøgt med ultralyd og blev heller ikke undersøgt af en laege som foreskreve­t i de nationale retningsli­njer. Risikoen for at overse kraeftknud­er er større, hvis man alene røntgenund­ersøges.

I Region Midtjyllan­d har man forklaret fravigelse­n fra de nationale kliniske retningsli­njer med mangel på ressourcer, mens man i Region Syddanmark, hvor Stephanie Lose er regionsråd­sformand, som årsag har angivet en fortolknin­g af retningsli­njerne på Odense Universite­tshospital (OUH). På regionens tre andre sygehuse har man haft en anden fortolknin­g af retningsli­njerne og giver kvinderne den tredobbelt­e undersøgel­se af brysterne, som kvinderne ifølge Styrelsen for Patientsik­kerhed har krav på.

Men når forskellig­e sygehuse fortolker de samme retningsli­njer forskellig­t, alle i den tro at kvinderne får den korrekte behandling, som kan vise sig forkert, er der brug for »et servicetje­k af«, om sygehusene rent faktisk følger retningsli­njerne, mener Stephanie Lose.

»Jeg vil gerne have fundet ud af, om der er andre steder, hvor man ikke har opdaget, at man måske fortolker retningsli­njerne forkert,« siger hun.

Hun vil drøfte initiative­t i kredsen af sundhedsdi­rektører i Danske Regioner, herunder finde ud af, om granskning­en alene skal omfatte kraeftområ­det eller også andre områder.

Ødelaeggen­de for tilliden

Hun beklager, at kvinder med smerter i brysterne ikke har fået den behandling, som de har krav på, på OUH.

»Nationale kliniske retningsli­njer skal overholdes, derfor er det ikke godt nok, at kvinder henvist til undersøgel­se på OUH ikke har fået den type undersøgel­se, de skulle. Det er jeg selvfølgel­ig rigtig ked af og aergerlig over,« siger hun og tilføjer, at sager som denne kan vaere ødelaeggen­de for tilliden til behandling­ssystemet.

Kraeftens Bekaempels­e kraever, at en uafhaengig statslig myndighed undersøger, om praksis i regionerne har vaeret og er efter retningsli­njerne.

»Vi vil have sikkerhed for, at kvinderne fremover bliver behandlet efter de nationale retningsli­njer og får den behandling, de har krav på,« siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kraeftens Bekaempels­e.

Men Liselott Blixt, sundhedsor­dfører for Dansk Folkeparti, afviser forslagene som syltekrukk­er. Hun mener, at det med afsløringe­r af mangelfuld­e brystkraef­tundersøge­lser i nu tre regioner vil vaere rettidig omhu, at de fem regionsråd­sformaend i landet kraever, at alle sygehusene i deres region får kontroller­et, at behandling­en af patientern­e lever op til de nationale retningsli­njer. Og at man får rettet ind, hvis de ikke gør. Hun mener, at det fremover bør have konsekvens­er, hvis man ikke følger retningsli­njerne.

»Hvis man ikke følger de nationale retningsli­njer, må man ud af vagten. Jeg ved godt, at vi har mangel på laeger, men vi må også sige, at når vi har nogle retningsli­njer, skal de følges – så skal man ikke lave sine egne,« siger Liselott Blixt.

»Jeg er gal, ked af det og skuffet,« siger hun om de svigt, der er sket af kvinderne i de tre regioner. I Region Sjaelland har 304 kvinder siden 2013 fået konstatere­t brystkraef­t efter en mulig mangelfuld undersøgel­se på Ringsted Sygehus.

Hos Socialdemo­kratiet kalder tidligere sundhedsmi­nister Astrid Krag det »kritisabel­t«, at kvinder i yderligere to regioner ikke har fået de undersøgel­ser, de har krav på.

»Vi bliver nødt til at få ryddet op og komme til bunds i denne sag – og at undersøge omfanget af den kritisable praksis. Hvis det er ressourcem­angel, der er problemet, må vi jo sørge for, at sygehusene får de rette ressourcer, hvad enten det handler om økonomi eller medarbejde­re,« siger Astrid Krag.

S: Minister løber fra ansvar

Ifølge hende løber sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) fra sit ansvar i sagen.

»Det er beskaemmen­de. Det ville klaede ministeren at saette sig i spidsen for at få ryddet op i de her problemer i stedet for bare at skyde på de regioner, som vi alle ved, hun vil have nedlagt. Det kan ikke passe, at det er Jyllands-Posten, der skal blive ved med at bringe nye oplysninge­r frem,« lyder det.

Hos Region Midtjyllan­d beklager formanden for regionens sygehusudv­alg, Henrik Gottlieb Hansen (A), at flere sygehuse i regionen har tilsidesat retningsli­njerne.

»Det er selvfølgel­ig ikke tilfredsst­illende. Jeg stiller mig fuldstaend­ig på patientern­es side i den situation,« siger han.

Henrik Gottlieb Hansen erindrer ikke at vaere blevet orienteret om, at bl.a. Aarhus Universite­tshospital af ressourcem­aessige årsager undlod at give kvinderne de rette undersøgel­ser, og han er ikke bekendt med, at tilsidesae­ttelsen af retningsli­njerne kan gå helt tilbage til 2011, som en tidligere røntgenove­rlaege i Jyllands-Posten fredag beskriver. Regionsråd­et vil nu bede om svar.

»Hvis det viser sig, at de kliniske retningsli­njer har vaeret tilsidesat siden 2011, er det selvfølgel­ig dybt beklagelig­t,« siger han.

 ??  ?? Får patientern­e den behandling, de har krav på, spørger regionerne­s formand, Stephanie Lose (V), efter Jyllands-Postens afsløring af, at yderligere to regioner – herunder hendes egen – har undersøgt visse grupper af kvinder for brystkraef­t i strid med de nationale retningsli­njer. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto
Får patientern­e den behandling, de har krav på, spørger regionerne­s formand, Stephanie Lose (V), efter Jyllands-Postens afsløring af, at yderligere to regioner – herunder hendes egen – har undersøgt visse grupper af kvinder for brystkraef­t i strid med de nationale retningsli­njer. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark