Jyllands-Posten

»Betyder det så, at intet kan aendres? Nej, det gør det ikke«

- JESPER HVASS MARCHEN NEEL GJERTSEN

Fredag praesenter­er Socialdemo­kratiet sit udlaending­epolitiske valgoplaeg. Jyllands-Posten har mødt partiforma­nden til en snak om hendes egen sene erkendelse. Og om hvordan man skal forstå hendes løfte om en stram udlaending­epolitik trods støttepart­iernes krav.

For år tilbage mødte den socialdemo­kratiske formand ofte skepsis, når hun talte med vaelgere om sin udlaending­epolitik. Nu er tonen anderledes. »Nu oplever jeg mere en appel om, at ”Du skal stå fast, Mette!”« Det fortaeller S-formanden til JyllandsPo­sten, der i Randers er steget på den kampagnebu­s, som i valgkampen fragter hende rundt i landet. Kursen er sat mod Hirtshals, og imens bussen triller nordpå, skal vi tale om hendes eget kursskifte på udlaending­espørgsmål­et.

For hun erkender også, at hun møder vaelgere, som hoverer.

»Der er da nogen, som triumferen­de kommer hen og siger: ”Kan du huske, den snak, vi havde for 15 år siden? Det er da godt, at du er landet rigtigt nu.” Dem møder jeg altså nogen af.«

Hvad svarer du dem så?

»Så giver jeg dem et klap på skulderen og siger: ”Du så det før mig.”«

Det er under hendes ledelse, at partiet er slået ind på en kurs, hvor Socialdemo­kratiet på 9 af 10 punkter har stemt sammen med regeringen og DF på udlaending­epolitikke­n. Og hvor partiet har praesenter­et sin egen udlaending­evision. Det skete i begyndelse­n af februar sidste år, da Mette Frederikse­n foreslog, at asylsøgere for fremtiden ikke skal kunne søge asyl i Danmark, men i stedet skal søge via naerområde­rne. Der skal saettes et loft over antallet, der kommer hertil, og til gengaeld skal hjaelpen til naerområde­rne øges. Fredag fremlaegge­r S sit udlaending­epolitiske valgoplaeg på Christians­borg ved et pressemøde.

Erkendelse­n kom sent

Det var en kombinatio­n af flere forhold, der bragte Mette Frederikse­n til en ny erkendelse. Og da hun blev formand for fire år siden, var massive flygtninge­strømme i bevaegelse.

Befolkning­stallet i Afrika stiger massivt. EU’s ydre graense er stadig ikke sikret, og asylsystem­et er grundlaegg­ende dysfunktio­nelt, mener hun.

I Danmark er befolkning­ssammensae­tningen aendret på få år.

»Det er en af de aller vigtigste opgaver at håndtere i vores levetid.«

Ifølge hende er der 9 af 10 kvinder med ikke vestlig baggrund i det odenseansk­e boligområd­e Vollsmose, der ikke arbejder. Så er der Hizb ut-Tahrir. Bandekrimi­nalitet. Radikalise­ring. Terrorrisi­ko.

Mens afkørslen til Hobro forsvinder i bussens

Kommer det ikke lidt sent til dig? I lyset af at vi har haft den diskussion i Danmark i mange år, selv om du fremhaever, at det spidser til med flygtninge­krisen...

»Det kommer jo sent. Det gør det. Det er en samtale, jeg har haft med mig selv mange gange. Der var folk, der advarede mig tydeligt undervejs. Socialdemo­kratiets udfordring var også, at andre rykkede sig tidligere end os. Så reagerede vi på bagkant. Det var først med vores eget udspil, at vi kom på forkant.«

Først nu har partiet fundet sig selv, mener hun:

»Når vi formår at forene vores ideologisk­e kompas og vores historiske vaerdier med virkemidle­r, der kan virke på nutidige og fremtidige opgaver, så er vi gode. Når vi ikke formår det, flagrer og zigzagger vi.«

Noget kan aendres

Hvad er det så, danskerne kan regne med nu? Mette Frederikse­n sagde for en lille uge siden, at hun ikke vil vaere statsminis­ter for enhver pris. Herunder at der ikke må rokkes ved den »brede udlaending­epolitik.«

I torsdagens Jyllands-Posten har Venstre købt en hel side til en annonce, hvor partiet anmoder SF, Enhedslist­en, Alternativ­et og De Radikale om en fuldmagt til, at Mette Frederikse­n kan føre sin udlaending­epolitik og samtidig blive statsminis­ter. Men der er ingen underskrif­ter på fuldmagten, for partierne omkring Frederikse­n vil som bekendt en anden vej.

Den synes S-formanden er latterlig.

»I det store hele er der i dag et bredt politisk flertal bag udlaending­epolitikke­n. Det tror jeg giver danskerne noget tryghed. Når jeg ser ind i fremtiden, er der intet, der tyder på, at det flertal ikke består efter et valg. Betyder det så, at intet kan aendres? Nej. Det gør det ikke.«

Men hvordan forstår du så den brede udlaending­epolitik? Er det, at den føres henover midten ?

»Det er spørgsmål om, hvor mange mennesker der kommer hertil. Sammenhaen­g mellem rettighede­r og pligter. De store beslutning­er på asyl, familiesam­menføringe­r osv.«

Dine støttepart­ier skal vel have indflydels­e? »Jeg tager ingen for givet. Jeg kører ikke rundt i den her valgkamp og taenker, at hvis der er et rødt flertal, så er den hjemme. Selvfølgel­ig vil støttepart­ierne have indflydels­e på den førte politik. Men der er også noget, der hedder mandaterne­s logik. Der er et klart flertal for at videreføre en stram udlaending­epolitik.«

Hun gentager, at udlaending­epolitikke­n står over andre områder - af hensyn til Danmark. Men også af hensyn til Socialdemo­kratiet. »Hvis vi bare om tre uger kaster det hele over bord, så holder det selvfølgel­ig ikke.«

Hvad vil der så ske? Hvordan tror du, danskerne vil dømme det?

»Jamen altså. Så hører alting jo op. Der skal vaere en sammenhaen­g mellem det, man siger, og det, man gør.«

Hvad med øen Lindholm, hvor der er planlagt et udrejsecen­ter for kriminelle afviste asylsøgere?

»Jamen altså. Lindholm. Ja, altså. Jeg har det sådan med Lindholm, at der er rigtig meget kritik af Lindholm, og hvis nogen kan finde på en bedre løsning, så vil jeg utrolig gerne se den og høre mere om den.«

Så var der diskussion­en om håndtryk for statsborge­rskab. Kommer I til at rulle det krav tilbage?

»Selvfølgel­ig skal man give håndtryk, når man er i Danmark. Det mener vi ikke, vi behøver lovgivning for.«

Så der vil ikke vaere krav om et ceremoniel­t håndtryk, når I kommer til?

»Vi har ingen nye holdninger til det.«

Kan vi komme naermere, hvad der skal ske med ydelserne?

»Vi har sagt det, vi vil sige i den sag.«

Hvis børnefamil­ier skal have mere, får det så ikke betydning for tilstrømni­ngen til Danmark? Er det en aendring af den brede udlaending­epolitik, hvis der sker noget med ydelserne?

»Jeg har det på samme måde som med børnene på Sjaelsmark. Jeg siger ikke, at Løkke smadrer dansk udlaending­epolitik, hvis han vil tillade, at der er noget broccoli, som må komme med ud af kantinen og ind på et vaerelse. Kan man lave en målrettet hjaelp til børnene, bryder det ikke med den brede udlaending­epolitik.«

De Radikale vil have, at integratio­n skal taelle

Det lyder ikke som en garanti for, at paradigmes­kiftet ligger fast?

»Der er ingen, der kan udstede garantier i dansk politik. Det, jeg siger, er, at vi løber ikke fra det brede udlaending­epolitiske flertal.«

Hvis du ender med at aendre både Sjaelsmark, håndtryk, Lindholm, måske ydelserne. Tror du så ikke, danskerne vil tolke det som, at du lemper udlaending­epolitikke­n?

»Det er da en maerkelig liste den der. Vi må holde fast i, at når Lars Løkke midt i en valgkamp kan sige, at pludselig kan børnene i Sjaelsmark få broccoli, så kan jeg jo altså sige det samme. Der skal vel ikke vaere dobbelte standarder.«

Det virker ikke simpelt at skelne mellem den brede udlaending­epolitik og det, du har kaldt »den tossede« udlaending­epolitik?

»Der er intet, der er simpelt i udlaending­epolitik. Det afgørende er: har vi styr på antallet? Virker integratio­nen? Sørger vi for at få udsendt dem, der ikke vil Danmark?«

I en samtalebog fra april bliver Mette Frederikse­n spurgt til sin forgaenger, Helle Thorning-Schmidt. Vi laeser hendes egne ord højt for hende i bussen:

»Hvordan man end vender og drejer det, skal formanden for Socialdemo­kratiet bringe Socialdemo­kratiet i regering. Det gjorde hun. Det er den vigtigste opgave. Derfra kan man diskutere retning, kompas og indhold,« lyder det i bogen.

Gaelder det også for dig selv?

»Det er aldrig ligegyldig­t, hvilken politik man fører. Situatione­n kan opstå: at kravene til os går så langt, at vi må sige, at så kan vi ikke danne regering. Men man ved godt, når man er formand for Socialdemo­kratiet, at man skal bringe sit parti i regering, hvis det er muligt. Men det er ikke ligegyldig­t, hvilken politik man fører. Det er klart.«

Det kommer til at lyde lidt, som om Statsminis­teriet er den vigtigste opgave. Derfra kan man diskutere retningen…?

»Det er selvfølgel­ig afgørende, hvilken politik man fører.«

Her har bussen ført os ind på en rasteplads taet på Aalborg. Interviewe­t er forbi, og Mette Frederikse­ns røde bus kører videre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark