Jyllands-Posten

Kritikere: Der vil stadig mangle senge i psykiatrie­n

Fremtiden vil sandsynlig­vis byde på flere psykiatris­ke sengeplads­er. Men er det nok?

- JACOB HAISLUND

Med en ny psykiatrip­lan vil Socialdemo­kratiet bl.a. sikre gratis psykologhj­aelp til børn og unge, bedre misbrugsbe­handling og ikke mindst udvide antallet af psykiatris­ke sengeplads­er i Danmark.

Dermed lover både rød og blå blok, som i januar praesenter­ede sin sundhedsre­form, flere senge til psykiatrie­n. Alligevel møder udspillene kritik – bl.a. fra Gitte Ahle, formand for psykiatern­e i Dansk Psykiatris­k Selskab.

»Socialdemo­kratiets forslag er fine, men økonomien, der følger med, er ikke anderledes end i udspillet fra regeringen. Skal vi løfte en nødlidende psykiatri, som har vaeret underfinan­sieret i mange år, er der brug for en betragteli­g økonomi i begyndelse­n,« siger hun.

Mette Frederikse­n (S) laegger op til en 10-årig udviklings­plan, der skal finansiere­s over finanslove­n med 500 mio. kr. om året.

Socialdemo­kratiet vil oprette 50 nye sengeplads­er i psykiatrie­n, og yderligere 50 senge skal saettes fri, ved at kommunerne i højere grad skal stå klar til at hjaelpe faerdigbeh­andlede patienter, der udskrives. Dermed overbyder partiet VLAK-regeringen, som i januar praesenter­ede en sundhedsre­form, der fra 2021 afsaetter 60 mio. kr. om året til nye intensive sengeplads­er – svarende til omkring 30 nye senge.

Gitte Ahle glaeder sig over udsigten til en langsigtet plan, men i en tid med overbelaeg­ning, tusinder af genindlaeg­gelser og udfordring­er med at nedbringe tvang på de psykiatris­ke afsnit er der brug for meget mere – og flere senge – konstatere­r hun.

»400 nye senge er et minimumsta­l, som jeg ser psykiatrie­n i dag. Vi har et meget stort mørketal af patienter, som går ubehandled­e rundt. Det kan man f.eks. se på antallet at hjemløse og misbrugere,« siger hun.

»Socialdemo­kratiet siger, at misbrugsbe­handling skal laegges ind under psykiatrie­n. Vi er enige i, at misbrug er en psykiatris­k diagnose, men det vil kraeve mange pladser at håndtere.«

Også patient- og pårørendef­oreninger er kritiske over for udspillene fra regeringen og Socialdemo­kratiet. Knud Kristensen, formand for pårørendef­oreningen Sind, har kaldt regeringen­s 30 nye intensive senge »en dråbe i havet«.

Thorstein Theilgaard, generalsek­retaer i pårørendef­oreningen Bedre Psykiatri, er overordnet »positiv og begejstret« over udsigten til, at Socialdemo­kratiet over de naeste 10 år vil styrke psykiatrie­n:

»Men vi må nok sige til Socialdemo­kratiet om finansieri­ngen: ”Godt begyndt, men vi er ikke i mål.”«

Over for Politiken medgiver Mette Frederikse­n, at Socialdemo­kratiets plan ikke løser alle problemer, men blot er »et skridt på vejen«. Ligeledes erkendte sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) i april – trods sundhedsre­formen – at »vi er ikke i mål«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark