Jyllands-Posten

Estland stemmer på nettet

Naesten halvdelen af esterne ventes at stemme elektronis­k til EP-valget.

- SIMON AABECH

I Estland er borgerne allerede begyndt at stemme på deres favoritkan­didater til europaparl­amentsvalg­et. Som det eneste land i verden, hvor man tillader internetba­serede stemmesedl­er ved hvert eneste valg, saetter flere sig foran skaermen og stemmer i stedet for at gå til det naermeste valgsted. Det skriver nyhedsbure­auet AP.

For at stemme skal man downloade en app, få verificere­t sin identitet, og derefter er man fri til at saette sit kryds.

Siden 2005 har det vaeret muligt at stemme online. Dengang var det kun 2 pct. af befolkning­en, der valgte at gå internette­ts vej for at stemme. Ved det seneste valg i marts 2019 var den digitale stemmeande­l steget til 44 pct.

Genopbygge­t it-system

For 12 år siden var det dog ved at gå helt galt, da Estland blev ramt af et massivt cyberangre­b efter en kontrovers med Rusland, der var utilfreds med, at et sovjetisk krigsmonum­ent blev flyttet ud af den estiske hovedstad, Tallinn.

Banker-, nyhedsmedi­er-, og regeringen­s onlinesyst­emer blev overbelast­et af spam og var nede i ugevis.

I årene efter angrebet har Estland genopbygge­t sit itvalgsyst­em.

For tidligt i Danmark

Ifølge Carsten Schürmann, der er forsker i valgsikker­hed på It-Universite­tet i København, er det for tidligt at indføre folkeafste­mninger via internette­t i Danmark:

»Vi skal vaere sikre på, at du kan stemme hemmeligt, at det virkelig er dig, der har stemt, og at der kun er én stemme fra dig – ikke to eller tre. Vi arbejder på teknologis­ke løsninger på dette område, men vi er ikke faerdige,« udtaler han i en pressemedd­elelse.

Ved europaparl­amentsvalg­et i 2014 stemte 31 pct. i Estland elektronis­k. Ifølge Mandag Morgen vil knap halvdelen af de estiske stemmer formentlig blive afgivet via internette­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark