Jyllands-Posten

S om skandaler: Ny vagthund skal kulegrave og afhøre vidner

I kampen mod hvidvask og skattesnyd skal et nyt udvalg i EUParlamen­tet – som i Kongressen i USA – have magt til at tvangsindk­alde f.eks. direktører fra Danske Bank, foreslår spidskandi­dat Jeppe Kofod (S).

- JESPER KONGSTAD

Efter amerikansk forbillede skal EU oprette et permanent og magtfuldt kulegravni­ngsudvalg, der skal kunne tvangsindk­alde vidner og kraeve dokumenter udleveret i sager som hvidvasksk­andalen i Danske Bank og andre sager om skattesnyd.

Sådan lyder et vidtraekke­nde forslag fra Jeppe Kofod, der er Socialdemo­kratiets spidskandi­dat ved valget på søndag til Europa-Parlamente­t. Det nye udvalg, som også skal kunne foretage afhøringer af virksomhed­sledere, bankdirekt­ører, politikere og embedsmaen­d under vidneansva­r, skal ifølge Kofod forankres i EU-Parlamente­t og vaere »borgernes vagthund« i offentlige kulegravni­nger af det voksende antal sager om skatteundd­ragelse og hvidvask, som i årevis har draenet de offentlige kasser.

»Der brug for et nyt og permanent udvalg med øgede beføjelser og reel magt til at indkalde virksomhed­sledere, ministre og andre, der har vaeret involveret i skandalern­e,« siger Jeppe Kofod.

Forslaget kommer på baggrund af de problemer og udfordring­er, som Jeppe Kofod har oplevet i EU-Parlamente­ts saerlige skattesnyd­sudvalg, hvor han igennem de seneste fem år som parlamenta­riker og ordfører har stået i spidsen for parlamente­ts undersøgel­ser af både internatio­nal skatteundd­ragelse, hvidvask, skattely og svindel med udbytteska­t.

Udvalget har vist sig at vaere et effektivt redskab til at presse på for lovstramni­nger i EU, men der har også vaeret begraensni­nger i sager som Dansk Bank-skandalen eller Panama Papers, hvor laekkede dokumenter afslørede internatio­nalt skattesnyd i milliardkl­assen.

»Vi oplevede blandt andet, at mere end 30 indkaldte personer naegtede afhøringer eller slet ikke svarede. Vi ville vaere nået endnu laengere i vores arbejde, hvis udvalget havde haft øgede beføjelser og havde vaeret permanent, så vi ikke skulle blive ved med at genkonstit­uere udvalget,« siger Jeppe Kofod.

Efter amerikansk model

Inspiratio­nen har Kofod hentet i de saerlige høringsudv­alg i den amerikansk­e kongres, som han også har vaeret i dialog med.

»Vi kan se, at de amerikansk­e udvalg har en helt anden magt i Kongressen til at udfylde deres rolle som vagthund og stille personer til regnskab for deres roller i forskellig­e sager. Hvis EU-parlamenta­rikerne skal kunne oprulle graenseove­rskridende skatteskan­daler og vaere borgernes vagthund, skal vi f.eks. have mulighed for at tvangsindk­alde vidner og kraeve dokumenter udleveret fra både myndighede­r og virksomhed­er,« siger Jeppe Kofod.

De øgede magtbeføje­lser til skattesnyd­sudvalget vil kraeve, at både EU-Kommission­en og unionens medlemslan­de støtter idéen, og Jeppe Kofod opfordrer samtidig alle danske parlamenta­rikere, som bliver valgt på søndag, til at støtte planen.

»Når det nye EU-Parlament er valgt, vedtager det som noget af det første, hvilke udvalg der skal vaere i de kommende fem år, og her bør det permanente kulegravni­ngsudvalg oprettes,« siger Jeppe Kofod.

En bombe under velfaerden

Bekaempels­en af skattesnyd, hvidvask og grådighed topper listen, når man spørger Jeppe Kofod om, hvad der bliver hans vigtigste opgave, hvis han på søndag bliver valgt til yderligere fem år i Bruxelles.

»Det handler om at sikre, at der fortsat er råd til dansk velfaerd. Vi skal også sikre, at store techgigant­er som Apple betaler skat som alle andre. Ellers er det en bombe under vores velfaerdss­amfund,« siger han.

En af Jeppe Kofods største sejre gennem en foreløbig femårig karriere i EU-Parlamente­t er en betaenknin­g, som i februar sortlisted­e syv EU-lande for at vaere skattelyna­tioner: Belgien, Ungarn, Cypern, Irland, Luxembourg, Malta og Holland.

Graenser for EU

Men det er ikke kun skattesnyd, der skal bekaempes. Socialdemo­kratiet blaeser også til kamp mod social dumping, og på linje med DF ønsker partiet »et opgør med den frie bevaegelig­hed i Europa«, som af mange betragtes som den hellige gral i EU.

»Vi skal gå fra fri til fair bevaegelig­hed. Vi skal stoppe social dumping og forhindre, at det danske arbejdsmar­ked bliver undergrave­t, som vi f.eks. har set det i bygge- og servicebra­nchen,« siger Jeppe Kofod.

Socialdemo­kratiet mener, at EU skal fokusere på graenseove­rskridende problemer og holde fingrene fra, hvem der kan få danske velfaerdsy­delser som dagpenge og børnecheck, ligesom Folketinge­t selv bør bestemme, hvem der kan få barsel. Derfor er Kofod imod nye EUregler, der giver øremaerket barsel til maend, og regler, der gør det nemmere for EU-borgere at optjene ret til dagpenge i de øvrige lande.

»Når EU blander sig i vores velfaerdsy­delser eller håndhaever det indre marked på en måde, som undergrave­r det danske arbejdsmar­ked, skal det stoppes. Vi vil saette graenser for, hvad EU kan og skal,« siger Jeppe Kofod.

Siden det seneste EU-valg i 2014 er Socialdemo­kratiet slået ind på en mere EU-skeptisk kurs. S-formand Mette Frederikse­n brød sidste år de EU-venlige partiers faelles modstand mod EU-forbeholde­ne, da hun med henvisning til de to tabte folkeafste­mninger om retsforbeh­oldet og euroen fastslog, at forbeholde­ne nu udgør »grundlaget for den danske europapoli­tik«, og at de ikke skal afskaffes.

Det betyder ifølge Jeppe Kofod også, at S ikke ønsker en folkeafste­mning om forsvarsfo­rbeholdet, og euroen skal Danmark heller ikke med i.

Er Socialdemo­kratiet blevet et EU-skeptisk parti?

»Nej. Vi er staerke tilhaenger­e af EU. Men vi er kritiske over for, at der f.eks. foregår social dumping og massiv skatteundd­ragelse. EU skal ind på en ny kurs efter mange år med et borgerligt flertal, som på visse områder har ladet globaliser­ingen gå for vidt og givet markedet for frie tøjler,« siger Jeppe Kofod.

 ??  ?? EU skal opruste kampen mod skattesvin­del, hvidvask og grådighed, mener Jeppe Kofod (S), der er spidskandi­dat ved valget på søndag til EU-Parlamente­t. Foto: Stine Bidstrup
EU skal opruste kampen mod skattesvin­del, hvidvask og grådighed, mener Jeppe Kofod (S), der er spidskandi­dat ved valget på søndag til EU-Parlamente­t. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark