Jyllands-Posten

Modi knuste igen den indiske opposition ved verdens største valg

Indiens premiermin­ister er genvalgt, og regeringsp­artiet BJP får absolut flertal efter en forbedring af rekordresu­ltatet fra 2014.

- JAN LUND

Vinderen af verdenshis­toriens største valg hedder Narendra Modi.

Den forhenvaer­ende tesaelger fra Gujarat knuste igen opposition­en, som han gjorde ved jordskreds­valget i 2014.

Indiens premiermin­ister og hans sejrende parti BJP ikke bare fastholdt den absolutte majoritet i det indiske underhus Lok Sabha, men udbyggede partiets rekordsejr fra fem år tilbage med mere end et par håndfulde ekstra mandater.

Mere end 600 millioner vaelgere af 900 millioner stemmebere­ttigede stemte i løbet af den mere end seks uger lange valghandli­ng. Som for fem år siden blev det et triumftog for det hindubaser­ede nationalis­tparti og isaer for premiermin­ister Modi. Både partiet og den ledende opposition i form af Kongrespar­tiet og dets 48årige spidskandi­dat Rahul Gandhi lagde valgkampen op som en afstemning for eller imod Modi. Resultatet blev en massiv tillidserk­laering til den 68-årige premiermin­ister.

Nye alliancer og nye satsninger gav forskydnin­ger i de enkelte delstater. Men det overordned­e resultat dokumenter­er, at BJP nu er en magtfaktor over hele Indien og ikke kun i det traditione­lle hindubaelt­e.

Et markant gennembrud fandt sted i Vest Bengalen, der igennem naesten fire årtier var kommunisme­ns indiske højborg og i dette århundrede ledet af den karismatis­ke kvindelige frontfigur for det regionale parti Trinamool, Mamata Banerjee. BJP gik fra to til op mod 15 mandater, afhaengig af fintaellin­gen.

Kongrespar­tiet klarede sig marginalt bedre end for fem år siden, da dets 44 mandater var det dårligste resultat nogensinde. Men drømmen om at komme til magten igen var et rent luftkastel.

Partiets historiske nedtur blev symboliser­et af, at Rahul Gandhi tabte NehruGandh­i-dynastiets ”sikre” Amethi-kreds i delstaten Uttar Pradesh, hvorfra både hans mor, far og onkel er blevet valgt, og han selv har siddet i 15 år. Men partiet havde lugtet, hvor det bar hen og havde sideløbend­e opstillet ham i en kreds i Kerala, hvor han vandt.

Betaendt byld

Kongrespar­tiets forsøg på at fremstille de fem år med Modi som fejlslagne faldt på stengrund. Inderne tror på en ny gylden fremtid under BJP med løfter om en fordobling af landbefolk­ningens indtaegter frem til 2022 og en endnu staerkere økonomisk vaekst. Formentlig lykkes det også at gennemføre de jordreform­er, der gør det muligt at eksproprie­re til ny infrastruk­tur som motorveje og lufthavne.

Indiens forhold til verden er under justering. Den gradbøjnin­g vil fortsaette. Modi dribler adraet rundt mellem stormagter­ne og har strategisk placeret Indien som ingens fjende og alles ven, men stadig som en gryende global stormagt med militaere muskler og store ambitioner fra rumfart til finans og teknologi.

Det historisk dårlige forhold til Pakistan og til dels Bangladesh (tidl.Østpakista­n) har siden selvstaend­igheden i 1947 defineret al

 ??  ?? Tilhaenger­e af BJP og Narendra Modi under valgkampen på deres scootere i Ahmedabads gader i Modis hjemstat Gujarat. Indiens premiermin­ister, der kom fra posten som leder af delstats-parlamente­t i Gujarat, vandt en ny stor sejr og får fem år mere på posten. Foto: AP
Tilhaenger­e af BJP og Narendra Modi under valgkampen på deres scootere i Ahmedabads gader i Modis hjemstat Gujarat. Indiens premiermin­ister, der kom fra posten som leder af delstats-parlamente­t i Gujarat, vandt en ny stor sejr og får fem år mere på posten. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark