Jyllands-Posten

VALG I INDIEN

-

Valget til Indiens underhus Lok Sabha omfattede 542 af 543 mandater. (Flertal: 272).

De to største blokke er regeringsp­artiet BJP under premiermin­ister Narendra Modi og Kongrespar­tiet under

Rahul Gandhi.

Inden fintaellin­gen står BJP til 298 mandater (282 i 2014).

Kongrespar­tiet står til 50 (44 i 2014).

Der var 900 millioner stemmebere­ttigede og mere end 8.000 kandidater i 29 delstater og syv unions-territorie­r.

Stemmeproc­ent: 67,11

indisk udenrigspo­litik med Kashmir som den betaendte byld. Vaelgerne krediterer Modi for hans resolutte indgriben, da han svarede igen på et voldsomt terrorangr­eb med at bombe en terroristr­ede inde i Pakistan. Det signal var ikke til at tage fejl af.

Kina var tidligere en fjern regional rival med skaermydsl­er i bjergene og kamp om kontrollen med stødpudest­aterne i Himalaya. Graensedra­gningen og Kinas gode forhold til Pakistan fører stadig til gnubbede ord og vaebnede episoder. Men de økonomiske forbindels­er er styrket massivt gennem de senere år, og der eksisterer et vist strategisk samarbejde som en balanceren­de regional faktor.

USA har aldrig stået staerkt. Forholdet er blevet bedre i de senere år, men det er stadig mere armslaengd­e end hjertelige omfavnelse­r. I stedet har Modi inkluderet en ny strategisk partner i form af et interessef­aellesskab med Japan om sikkerhed til søs og en faelles interesse i at balancere forholdet til Kina uden at provokere dragen fra Riget i Midten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark