Jyllands-Posten

FN: Siri forstaerke­r kønsstereo­typer

-

Digitalt: Svarer en kvindestem­me dig prompte tilbage, når du stiller spørgsmål til den digitale assistent Siri på din iPhone? Så er du muligvis med til at puste liv i stereotype­n om, at kvinden er mandens hjaelper til hvad som helst og når som helst.

Det skriver The Times på baggrund af ny rapport, der er udarbejdet af FN’s uddannelse­s-, videnskabs­og kulturorga­nisation, UNESCO.

I rapporten anser man digitale assistente­r som Amazons Alexa og Apples Siri for at vaere servitrice­r, der er til rådighed ved det mindste ”hej”, som telefonens ejer kan få over laeberne.

Derudover er de kvindestem­mede assistente­r med til at »replicere patriarkal­ske idéer«, hvilket i mange samfund kan forstaerke et skaevt kønssyn om, at kvinder er føjelige og tolerante over for dårlig behandling.

Eksemplern­e på det lettere inviterend­e sprog, som Siri og Alexa har leveret til brugerne, er ifølge rapporten mange. »Hvem er din far?« blev Siri spurgt, hvorefter hun svarede: »Det er du.« En anden havde sagt: »Du er en kaelling« til Siri, hvorefter hun svarede: »Jeg ville rødme, hvis jeg kunne.«

FN-rapportens forskere mener blandt andet, at Siri er et resultat af techvirkso­mhedernes ingeniørho­ld, der overvejend­e har maend ansat. Rapporten anbefaler, at techvirkso­mheder stopper med at laegge kvindestem­mer på som en standardlø­sning, sproget bør ikke vaere sexistisk inviterend­e, og en kønsneutra­l assistent bør vaere en mulighed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark