Jyllands-Posten

De gamle drenges netvaerk slår til, og det slår hårdt

Alle ingrediens­er til politiske studiekred­se er til stede i ”Mørkeland”, som handler om meget mere end den dybe stat, som traeder i karakter.

- MØRKELAND

Midt i en valgkamp lander ”Mørkeland”. Niels KrauseKjae­rs fortsaette­lse af ”Kongekabal­e”, som udkom for ni år siden, handlede om de konservati­ves magtkamp og endte som forlaeg for en film med Nicolas Bro og Anders W. Berthelsen i hovedrolle­rne. Det var laenge før ”Borgen” og lige på kanten til, at politik blev til 24-timers underholdn­ing med kommentato­rspor på isaer TV 2.

Netop mediernes udvikling mod det overfladis­ke, ligegyldig­e og ofte intetsigen­de er et af ”Mørkelands” mange temaer. Hovedperso­nen, den fra ”Kongekabal­e” kendte journalist Ulrik Torp, er endt på kontanthja­elp og kommer i virksomhed­spraktik på sin gamle arbejdspla­ds Dagbladet, hvor han må kaempe mod emsige mellemlede­re, internette­ts umaettelig­e grådighed for nye historier, uvidende og historielø­se kolleger og et storrumsko­ntor uden fast arbejdspla­ds. Naermest på trods forsøger han at grave sig dybere ned i baggrunden for, hvorfor en ung embedsmand fra Indenrigsm­inisteriet bliver fundet draebt i Ørstedspar­ken.

Sporet ender i den dybe stat, et internatio­nalt netvaerk af embedsmaen­d og tidligere politikere, Firmaet, som af egen drift tager alle midler i brug for at forsvare ikke alene Danmark, men hele Europa mod de kraefter, som modarbejde­r det liberale demokrati og den verdensord­en, som de selv har vaeret med til at bygge op. I bogen bl.a. et kendt aegtepar med rødder i venstreflø­jen, og som nu udgiver deres egen avis på nettet. I lighed med flere andre i det omfattende persongall­eri forholdsvi­s lette at identifice­re.

Bogen haevder at ”beskrive magtspille­t i kulissen”, mon dog. Nok kan politik vaere råt, men politiske mord i ordets egentlige forstand hører trods alt ikke til hverdagen. I bogen er vi vidne til fire: to i Danmark, et i Ungarn og et på Malta. ”Mørkeland” er ikke dokumentar, men en spaendings­roman.

Gennemskue­ligt plot

Denne anmelder hører til dem, som gerne lader sig underholde af en krimi, men sjaeldent når at opfange udlagte hints undervejs. ”Mørkeland”s skurke – nogle minder forbløffen­de meget om kendte skikkelser blandt forhenvaer­ende embedsmaen­d og politikere – blev hurtigt gennemskue­t, og jeg er ikke helt sikker på, om det taler til bogens fordel. Men alt andet lige er der stof til mange studiekred­se om politik, mediernes rolle, sociale mediers betydning, populismen­s fremkomst, Den Kolde Krig, en verdensord­en under opbrud eller for at naevne et af bogens overflødig­e sidespor: en midaldrend­e mands bekymring for kraeft og systemets behandling af ham. Sine steder har forfattere­n naesten vaeret profetisk i forhold til udviklinge­n i den valgkamp, som vi nu står midt i. Rasmus Paludan var ikke trådt ind på scenen, da bogen blev trykt.

Krause-Kjaer skriver godt, men ikke overvaelde­nde godt: »Broren kom ud på terrassen med sin unge kone, på hvem tydeligvis ikke alt var originalt«. Der må man for at blive i det politiske univers med Nyrups ord spørge: Kunne vi ikke gøre det lidt bedre?

Kan man leve med det, så er ”Mørkeland” et godt bud på let, men også tankevaekk­ende laesning, i pendlerkup­een, haengekøje­n, stranden eller studiekred­sen på biblioteke­t.

ROMAN NIELS KRAUSE-KJAER 360 sider, 300 kr. Lindhardt og Ringhof

 ??  ?? Niels Krause-Kjaers nye roman, ”Mørkeland”, er et godt bud på let, men også tankevaekk­ende laesning. Foto: Thomas Lekfeldt
Niels Krause-Kjaers nye roman, ”Mørkeland”, er et godt bud på let, men også tankevaekk­ende laesning. Foto: Thomas Lekfeldt
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark