Jyllands-Posten

Fra slemt til vaerre

-

Da denne avis afslørede,

at Ringsted Sygehus havde tilsidesat retningsli­njerne for undersøgel­se af brystkraef­t, kvitterede sygehusdir­ektør Vagn Bach, som senere blev fyret, med at kalde det en dybt beklagelig situation.

Nu står det klart, at Ringsted Sygehus ikke er ene på banen, når det gaelder omgåelse af retningsli­njerne for brystkraef­tundersøge­lser. Op mod 2.000 kvinder i Region Midtjyllan­d og Region Syddanmark har i årevis ikke fået de undersøgel­ser, som de har krav på.

Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby gør mere end at beklage. Hun slår fast, at det er et svigt og helt uacceptabe­lt, at regionerne ikke giver kvinder den behandling, som de har krav på.

Sagen, som begyndte på et mindre provinssyg­ehus på Sjaelland, har nået et nationalt niveau. Den har udviklet sig fra slemt til vaerre og er med til at underminer­e tilliden til det danske sundhedsva­esen og de kraeftpakk­er, som i årevis har vaeret regeringen­s varemaerke.

Direktør i Kraeftens Bekaempels­e, Jesper Fisker, udtrykker det klart og siger, at det var svaert at forestille sig, at det kunne blive mere alvorligt end i Region Sjaelland. Nu er sagen løftet et niveau op og bliver endnu mere alvorlig og tragisk.

Når Lars Løkke Rasmussen

selv skal fremhaeve, hvad han er stolt af at have udrettet, så naevnes kraeftpakk­erne, men hvad hjaelper det de mange kvinder, som er blevet svigtet af et sundhedsva­esen, som har bøjet reglerne for at få enderne til at mødes?

Den omfattende undersøgel­se med både røntgen, scanning og en fysisk undersøgel­se er fagligt begrundet, men på i hvert fald tre sygehuse, Ringsted Sygehus, Odense Universite­tshospital og Aarhus Universite­tshospital, har man valgt at se stort på retningsli­njerne og af ressourceh­ensyn skåret dele af undersøgel­sen vaek.

En af de kvinder, som blev ramt af besparelse­rne på egen krop, beskriver klart, hvad det betyder at leve med utryghed og angst for, at man ikke er undersøgt grundigt nok. Alle kvinder kan ikke forventes at have samme overskud som Lene Schnoor-Jørgensen, som satte sig ind i retningsli­njerne, kimede sygehuset ned, men blev spist af med forklaring­en om ressourcem­angel.

Det hverken kan eller skal

vaere op til patientern­e selv at saette sig ind i de ofte komplicere­de retningsli­njer for laegeunder­søgelser og holde øje med, om de bliver fulgt. Forholdet mellem laege og patient er en tillidssag, og i et sundhedsva­esen som det danske, hvor tilskuddet pr. indbygger bestemt ligger på et niveau med de lande, som vi sammenlign­er os med, må der ikke vaere den mindste tvivl om, at patientern­e får de undersøgel­ser, som er laegemaess­igt begrundede, og som de har krav på.

Det kan på ingen måde forsvares, at man som laege eller afdelingsa­nsvarlig tager sagen i egen hånd og går på kompromis med faglighed og forpligtel­se for at kunne aflevere et paent regnskab.

Det er først og fremmest laegen – og ikke patienten – som har pligt til at råbe op.

Konsekvens­en af de manglende undersøgel­ser står desvaerre allerede lysende klar: Foreløbig har 304 ud af de mange tusinde kvinder, som ikke fik en ordentlig undersøgel­se, fået konstatere­t brystkraef­t. Det endelige tal kendes ikke, og med de afsløringe­r, som nu er kommet frem, kan man desvaerre kun gisne om skandalens egentlige omfang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark