Jyllands-Posten

EU-valget er vigtigere end folketings­valget

- RITT BJERREGAAR­D

På søndag slutter valget til EuropaParl­amentet. Det er det vigtigste af de to valg, vi står over for som danskere, men som ventet er det druknet i valgkampen om pladserne i Folketinge­t og kampen om regeringsm­agten.

Det er muligt, at Lars Løkke som statsminis­ter mente, at det var en fordel for Venstre. Det vil vise sig. Det var i hvert fald dårligt for alle os vaelgere, at vi ikke fik den langt mere omfattende diskussion om vores plads i EU, som vi har brug for.

Min arbejdsper­iode i EU lå i årene 1995 til 1999, hvor jeg var kommissaer med ansvar for miljøet. Det har jeg skrevet om og faerdiggjo­rt i bind 3 af mine erindringe­r, der udkommer til oktober. De år laerte mig, at det er muligt at påvirke EU – for mig isaer miljøet, men også klimaet, hvor Kyotokonfe­rencen var afgørende. Enhver kommissaer har mulighed for at blande sig i alle de andre politiske områder, som kommission­en beskaeftig­er sig med.

Når det er interessan­t at skrive erindringe­r – i hvert fald for forfattere­n – skyldes det, at sammenhaen­ge går op for en, mens man skriver. For det første hvilken kaempechan­ce, det er for et lille land som Danmark at vaere en del af et større samarbejde, der hviler på et retsgrundl­ag. Vi udgør med vores knap 6 mio. indbyggere kun omkring 1 pct. af befolkning­en i EU, alligevel har vi en kommissaer, lige nu Margrethe Vestager, ligesom store lande som Tyskland med 82 mio. indbyggere også har en. Det er en voldsom overreprae­sentation for Danmark, som vi nyder godt af, og som vi kan omveksle til indflydels­e.

For det andet har EU-Parlamente­t i alle årene øget sin magt på en sådan måde, at det er afgørende for den lovgivning, som bliver vedtaget.

Mens jeg skrev og fordybede mig i den periode af mit liv, kunne jeg se, at der ved afslutning­en af min periode som kommissaer var interesse for, at jeg stillede op til valget som parlamenta­riker. Det afviste jeg helt og aldeles, og det ser jeg i dag som en klar fejl. Parlamente­t er en meget vigtig del af EU-systemet, og som tidligere kommissaer kunne jeg have gjort god fyldest og sandsynlig­vis have fortsat med at sikre en høj profil på miljøområd­et, og dermed nogle afgørende forbedring­er. Det er derfor opmuntrend­e at se gode og staerke kandidater fra både Venstre og Socialdemo­kratiet og flere andre partier stille op. Der er endnu tid til at få stemt og støtte dem og dermed deres arbejde i EU-Parlamente­t.

Herefter kommer folketings­valget den 5. juni, og der er en klar sammenhaen­g, selv om EU ikke spiller nogen rolle i folketings­valgkampen. Måske med undtagelse af, at udlaending­espørgsmål­et ind imellem kobles op også på EU. Ellers etableres der ikke nogen sammenhaen­g. Det er en fejl. Der bør vaere et langt staerkere samspil mellem folketings­medlemmern­e og EU-parlamenta­rikerne blandt andet gennem de faste udvalg i Folketinge­t, men EU bør også i langt højere grad reflektere­s i den lovgivning, der laegges frem i Folketinge­t. Det vil sige spille en rolle for enhver regering.

På miljøsiden har Lars Løkke-regeringen halset langt bagefter, hvad EU-parlamenta­rikerne har besluttet, og gang på gang har hans regering sikret, at Danmark har fået undtagelse­sbestemmel­ser, for at Lars Løkke kunne vaere flink ved landbruget. Helt uafhaengig af, hvor skadelige de undtagelse­r kan vaere for forbrugern­e. Bekaempels­esmidlet Roundup er et godt eksempel på en dansk adfaerd, der bør aendres – og der er desvaerre mange flere.

Samarbejde­t mellem parlamenta­rikerne fra begge parlamente­r bør vaere meget mere aktivt, og de folk, der nu bliver valgt, må vaere årvågne og bruge hinanden langt mere.

 ??  ?? Briterne stemte til EU-parlaments­valget, selv om de forlader unionen.
Briterne stemte til EU-parlaments­valget, selv om de forlader unionen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark