Jyllands-Posten

DF-doping virker ikke laengere

-

Den venskabeli­ge tv-”duel” mellem Mette Frederikse­n og Lars Løkke Rasmussen i søndags kunne ikke hele tiden fastholde min opmaerksom­hed. Jeg zappede af og til over til nyhederne på mit eget modersmål. Her rullede hele tiden nyt ind fra Wien om skandale-videoen med den østrigske vicekansle­r, Heinz-Christian Strache. Lige inden deres sidste valg i 2017 sidder han gennnemsve­dt og beruset på Ibiza og vil indgå gangsteraf­taler med en ung, formodet stenrig kvinde fra Rusland; han er parat til at saelge halvdelen af sit land inklusive pressefrih­eden for egen vindings skyld. Men jeg undrede mig over, at Lars Løkke blev ved at vaere i billedet, selv om jeg havde zappet vaek fra ham. Og da ”Tagesschau” viste billeder fra et EU-valgmøde i Milano med ultranatio­nalisterne Salvini, Le Pen, Wilders og Jörg Meuthen fra Alternativ­e für Deutschlan­d, stod Mette Frederikse­n ved deres side.

Ordsproget på dansk og tysk er det samme: Vis mig dine venner, og jeg skal sige dig, hvem du er. Lars Løkke og hans udlaending­eminister har svaermet for deres samarbejds­partnere i Østrig, siden Straches parti FPÖ kom i regering i 2016. Sammen med indenrigsm­inister Herbert Kickl fra FPÖ har Inger Støjberg i Wien praesenter­et en faelles ”asylvision”. Han er en erklaeret Putin-fan og har optrådt for de total formørkede højreradik­ale. Nu er han blevet fyret, fordi kansler Sebastian Kurz anser Støjbergs visionspar­tner for at vaere en sikkerheds­risiko for landet.

Mette Frederikse­n skaerpede under duellen sin ed om, at hun vil videreføre den udlaending­epolitik, som i to årtier er blevet dikteret af Dansk Folkeparti, og allerhelst i parløb med dette parti. Få timer tidligere stod Anders Vistisen, EP-kandidat fra DF, ved siden af Le Pen, Wilders og Salvini, på et podie i et regnvådt Milano. Vistisen hyldede Italiens indenrigsm­inister for at lede »en europaeisk revolution«, som »rydder op efter Merkel, Juncker og Macron«. Salvini kvitterede ved at lovprise den danske udlaending­epolitik. Vistisen sendte rosen videre til Frederikse­n: »De danske socialdemo­kraters politik på migrations­området er jo hårdere end dem, jeg stod på scenen med i dag.« At de to spidskandi­dater i tv-studiet undlod at tale om alt det, kan man godt forstå. Det er ekstremt pinlige venner at have i udlandet. Dog hjaelper egen tavshed ikke imod, at der er andre som hen over vildsvineh­egnet kan laegge to og to sammen.

Og nytter det noget ikke at tale om det forkerte partnerval­g herhjemme? Med en halvering af DF-stemmetall­et kan man isaer forudse hårdt arbejde for Frederikse­n som valgets vinder, hvis ikke hun vil lide samme skaebne som Tour de France-vinderen Bjarne Riis.

Under tv-debatten med DF’s totale nedgang som tabutema dukkede filmen ”Tavshedens pris” om den denne dybt sunkne danske helt op i hukommelse­n. Jeg havde også tiljublet ham i 1996. Riis havde simpelthen fortiet sin bloddoping for laenge. Frederikse­n må meget hurtigere indstille sig på, at DF-dopingen ikke virker mere. Skulle hun ikke skynde sig med at forklare vaelgerne, hvordan hun vil klare sig uden?

Med en halvering af DF-stemmetall­et kan man isaer forudse hårdt arbejde for Frederikse­n som valgets vinder, hvis ikke hun vil lide samme skaebne som Tour de France-vinderen Bjarne Riis.

(f. 1952) tysk korrespond­ent, bosat i København, på Falster og en smule i Berlin. Han skriver for Frankfurte­r Rundschau og er forfatter til en bog med titlen ”Gebrauchsa­nweisung für Dänemark”. Som observatør har han oplevet danske valgkampe siden 1984. Han er mest interesser­et i, hvordan der kan blive plads til andre temaer end udlaending­epolitik som klima, bolignød, social ulighed og bevarelsen af demokrati i et splittet Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark