Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n er en toppolitik­er, hvor det ikke er EU-hatten, der trykker

-

Erik Boel tidl. landsforma­nd for Europabeva­egelsen København V

Forleden meddelte statsminis­teren, at Venstre ønsker en folkeafste­mning om afskaffels­e af forsvarsfo­rbeholdet i den kommende valgperiod­e. Det er et modigt statement, al den stund at regeringen­s parlamenta­riske grundlag, DF, er lodret imod en afskaffels­e af forbeholde­ne.

Desvaerre lagde Socialdemo­kratiet straks afstand til forslaget. Og det selv om samtlige statsminis­tre siden 1993 – også socialdemo­kraternes Poul Nyrup Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt – har vaeret enige om én ting: Målet er, at de danske EU-forbehold skal vaek.

Meldingern­e fra S-partiforma­nden i EU-spørgsmåle­t har vaeret vekslende. Fra det meget skeptiske med udtalelser om, at EU truer velfaerdss­taten, og forestilli­nger om, at EU skal blive et nationalst­aternes Europa. Til Mette Frederikse­ns glødende forsvar for EU – og for mere EU – i hendes tale til Taenketank­en Europa tidligere på året. Ganske vist i et mindre forum – men talen ligger dog på nettet.

Tilbage står alligevel billedet af en toppolitik­er, hvor det ikke er EU-hatten, der trykker. Med forsvaret af EU-forbeholde­ne accepterer Mette Frederikse­n, at Danmark også fremover placerer sig som et B-medlem i samarbejde­t uden synderlig indflydels­e på forsvar, økonomi og bekaempels­e af kriminalit­et.

Formentlig skyldes denne EU-skepsis til dels forholdet til Dansk Folkeparti. Men med udsigten til, at DF ved valget bliver reduceret til mere naturlig størrelse – måske en halvering – bør dette hensyn veje mindre tungt.

Vist er befolkning­en naeppe klar til en afskaffels­e af forbeholde­ne. Men desuagtet bør man som politiker fremlaegge og arbejde for den politik, man finder rigtig uden at traske i haelene på meningsmål­ingerne.

Argumenter­ne for en ophaevelse af forsvarsfo­rbeholdet er oplagte: Det gaelder hensynet til danskernes sikkerhed. Vi står på den ene side over for et mere aggressivt Rusland og på den anden side en praesident Trump, hvor vi har oplevelsen af, at vi ikke laengere helt kan regne med USA’s fulde støtte i en krisesitua­tion. ”Europa-haeren”, som var frygten, da vi tog forbeholde­t for 25 år siden, har vist sig kun at eksistere som et skraemmebi­llede i EU-modstander­nes forestilli­ngsverden.

Lige så lidt som der eksisterer en Nato-haer, er det helt utaenkelig­t, at EU-landene nogensinde vil afgive suveraenit­eten over deres nationale soldater til en ”EU-haer”. Det er slet ikke det, det drejer sig om.

Det handler om, hvorvidt EU selv skal kunne håndtere alle de trusler og udfordring­er, hvor Nato ikke er velegnet, og hvor USA forventer, at EU kan klare sig selv: ustabilite­t i EU’s naerområde, terrorisme, hybrid- og cybertrusl­er osv.

EU-samarbejde­t på forsvarsom­rådet har kort sagt udviklet sig i samklang med og ikke på bekostning af Nato. Mette Frederikse­n beskriver selv partiets udvikling under hendes ledelse som en tilbageven­den til ”klassisk socialdemo­kratisk politik”. Men overser, at den mest markante danske europaeer i efterkrigs­tiden, Jens Otto Krag, som socialdemo­kratisk statsminis­ter førte Danmark ind i EF. Krag støttede helhjertet det europaeisk­e samarbejde ikke alene af økonomiske, men også af politiske årsager.

Mette Frederikse­n er efterhånde­n naermest ”brandet” som en politiker, der løbende tager egne holdninger op til revision. Det vil vaere positivt, hvis dette selvopgør også kommer til at omfatte holdningen til EU-forbeholde­ne.

Når først Frederikse­n er rykket ind i Prins Jørgens Gård og deltager i EU-topmøder med bl.a. kansler Merkel og praesident Macron, vil hun forhåbentl­ig nå til den erkendelse, at vor tids store udfordring­er, klimaet, de økonomiske uligheder, migrantstr­ømme, kampen mod terror etc., kun kan løses gennem et forstaerke­t EUsamarbej­de og en langt mere aktiv dansk deltagelse i dette.

Hvis Mette Frederikse­n på det tidspunkt når frem til en ny erkendelse af, at EU-forbeholde­ne er en klods om benet, skal hun ikke høre et ondt ord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark