Jyllands-Posten

Lønmodtage­rne skal ikke betale for lønfesten

-

Det påstås atter, at vi har en stor mangel på arbejdskra­ft. Men gentagelse­n øger ikke sandhedsva­erdien. Antallet af forgaeves rekrutteri­nger er kun halvt så stort, som det var i 2007. Dengang havde vi et reelt og generelt problem.

JP beskrev for et par dage siden, hvordan de rigeste danskere er blevet meget rigere. Men modsat på direktions­gangen er lønudvikli­ngen for almindelig­e lønmodtage­re beskeden. Hvilket ikke er reglen, når der er mangel på arbejdskra­ft. Målet for erhvervsli­vet, organisati­onerne og regeringen er derimod mere billig udenlandsk arbejdskra­ft, der skal hentes til virksomhed­erne uden for EU’s graenser.

Virksomhed­er, der mangler arbejdskra­ft, kan søge blandt de over 100.000 ledige her i landet. Med en passende opkvalific­ering er en stor del af dem klar til job. Herunder de mere end 11.000 ledige 3F’ere, så virksomhed­erne er også meget velkomne til at ringe til os. Det gør de desvaerre alt for sjaeldent. Et eksempel:

På Fyn har vi 93 ledige kolleger med erfaring fra gartnerier. Alligevel henter gartneriej­erne nye folk i udlandet, mens den lokale repraesent­ant for arbejdsgiv­erforening­en gentager påstande om mangel på arbejdskra­ft.

I 3F har vi intet imod udlaending­e på de danske virksomhed­er, så laenge de arbejder på samme overenskom­st og på samme vilkår, som vi andre. Men jeg undrer mig over, at virksomhed­erne ikke kontakter os i 3F, når de har brug for folk.

Der er stor forskel på eksemplet her og eksempelvi­s Rambøll og Kamstrup, som i tv fortaeller om mangel på veluddanne­t arbejdskra­ft – højtuddann­ede ingeniører, it-folk osv. Her kan virksomhed­erne jo hente al den arbejdskra­ft, de vil, i udlandet, hvis de blot vil give dem en samlet årsløn på 427.000 kr. (inklusive pension og ferie) – hvilket bestemt ikke er en høj årsløn for en ingeniør. For højtuddann­ede er det kun et spørgsmål, om de danske virksomhed­er vil betale den angivne løn. Men måske er det her, skoen trykker?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark