Jyllands-Posten

EP-valget vil blive husket som ”det glemte valg”

-

I de seneste uger har de danske medier gjort en ihaerdig indsats for at oplyse om europaparl­amentsvalg­et, den politiske substans, gruppeforh­oldene og kandidater­nes maerkesage­r. Alligevel er dette valg blevet overskygge­t og glemt på grund af det samtidige valg til Folketinge­t.

Når medierne har gjort deres oplysnings­arbejde godt, falder glemselspr­oblematikk­en tilbage på dem, der burde vaere fundamente­t i et demokratis­k system: de politiske partier. De opfatter fortsat EU som en sekundaer politisk arena, og europaparl­amentsvalg­et bliver derfor ført på en national dagsorden. Heri ligger den egentlige årsag til EU’s demokratis­ke underskud.

Normalt bliver den lave stemmeproc­ent til europaparl­amentsvalg gjort til synderen for det demokratis­ke underskud på EU-niveau. Stemmeproc­enten til europaparl­amentsvalg ligger generelt et godt stykke under deltagelse­n ved nationale valg. Med en stemmeproc­ent på 56,3 pct. ved europaparl­amentsvalg­et i 2014 er danskerne de engagerede vaelgere i den europaeisk­e klasse, men det ligger fortsat en del under deltagelse­n ved folketings­valg, der rammer omkring 85 pct.

Dobbeltval­get med ti dages mellemrum risikerer at få danskernes valgdeltag­else til at falde drastisk. De politiske partier taler med to tunger, når de siger, at EU-valget er vigtigt og samtidig har fokuseret deres kampkraeft­er på det nationale valg. Tvetydighe­den har uden tvivl indprentet sig i vaelgernes bevidsthed og sandsynlig­gør, at flere stemmer sofa på søndag.

Et andet problem ved dobbeltval­get er, at kandidater­ne til Europa-Parlamente­t ikke har haft muligheden for at traenge igennem med en dybdegåend­e debat om vejen for det europaeisk­e projekt samt muligheder og begraensni­nger ved den europaeisk­e regulering.

Endelig har partierne ikke selv formået at stille skarpt på deres politiske forskelle i EU. På den EU-politiske palet er der milevidt mellem en stemme på Venstre og Det Konservati­ve Folkeparti og mellem Socialdemo­kratiet og Socialisti­sk Folkeparti, fordi de danske partier sidder i forskellig­e grupper i Europa-Parlamente­t.

Den nuance er ikke synlig i en national kontekst.

Med andre ord, dette valg har udstillet, at det brodne kar for det europaeisk­e demokrati er at finde på nationalt niveau, naermere bestemt hos de politiske partier. De formår ikke at prioritere, motivere og mobilisere på deres EU-politik. Valgene til Europa-Parlamente­t afholdes som proformava­lg på en national dagsorden, hvilket kaster et pseudoskae­r over det.

Når historien om dette europaparl­amentsvalg skal skrives, vil det sikkert blive omtalt som ”det glemte valg”. Det blev valget, der blev glemt og klemt mellem koranafbra­endinger og bogudgivel­ser, mellem sundheds- og pensionsre­form. Det blev valget, hvor partierne glemte, at de også har et demokratis­k ansvar, når det gaelder EU-politikken.

Valgene til Europa-Parlamente­t afholdes som proformava­lg på en national dagsorden, hvilket kaster et pseudoskae­r over det.

Men du og jeg kan stadig nå at afgøre, om det skal glemmes af vaelgerne. Personligt er jeg hverken villig til at glemme eller gamble med Europas fremtid.

Er du?

(f. 1990) cand.mag. i historie og EU-studier med speciale i politiske historiefo­rtaellinge­r om EU. Tidl. ansat i EU-Parlamente­t for Det Konservati­ve Folkeparti og i dag selvstaend­ig kommunikat­ionsrådgiv­er med bopael i Nykøbing Falster. Lindhagen har tidligere vaeret glødende EU-tilhaenger, men er nu en kritisk ja-siger. Det er de store spørgsmål om Europa, internatio­nal politik, demokrati og medborgers­kab, der optager hende, isaer når de politiske institutio­ner ikke lever op til deres idealer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark