Jyllands-Posten

»Der er sket mange forandring­er, men nu kan vi kigge fremad«

Michael Bjørn Nellemann står i spidsen for pengetanke­n Det Obelske Familiefon­d. Han var tidligere hofchef for prins Henrik og har vaeret museumsdir­ektør og kultur- og presseråd i Paris.

- PETER SCHOLLERT

Kunst og kontanter står som nøgleord i Michael Bjørn Nellemanns karrierefo­rløb. Han har siden 2017 vaeret direktør i Det Obelske Familiefon­d, der årligt uddeler mellem 150 og 250 mio. kr. til almene formål – med fokus på sociale formål, kunst og Nordjyllan­d.

Det Obelske Familiefon­d blev etableret i 1956 af Asta Obel, som var eneejer af tobaksvirk­somheden C.W. Obel. Fondet blev sat i verden for, som det forklares på hjemmeside­n, »at sikre god ledelse af og skabe de bedst mulige rammer for virksomhed­en C.W. Obel A/S, at støtte Obel-familien og at støtte almennytti­ge formål«.

Det Obelske Familiefon­d er eneejer af investerin­gsselskabe­t C.W. Obel A/S, som ejer 35 pct. af Skandinavi­sk Holding, der har en ejerandel på mere end 30 pct. i Tivoli og i Scandinavi­an Tobacco Group og en ejerandel i møbelprodu­centen Fritz Hansen på 100 pct.

Ydermere ejer og udlejer C.W. Obel Ejendomme i såvel København som Aalborg og Aarhus ejendomme med en samlet vaerdi på ca. 6 mia. kr. Dertil kommer entreprenø­rog ingeniørvi­rksomheden Semco Maritime, der agerer i marine- og energisekt­oren. Endelig har fondet, som det understreg­es på hjemmeside­n, »likvide placeringe­r i form af aftaleinds­kud, aktier og obligation­er«.

Michael Bjørn Nellemann fortaeller, at han som museumsdir­ektør for Nivaagaard­s Malerisaml­ing blev kontaktet om direktørst­illingen i Det Obelske Familiefon­d.

»Jeg var tiltrukket af tanken om endnu engang at udvide mit arbejdsfel­t. Jeg elskede at vaere museumsdir­ektør, med alt hvad det indebar. Men det er også spaendende og givende at have kontakt med mange aktører på et mere strategisk plan,« forklarer han.

Har sat et nyt hold

Siden sin tiltraeden har Michael Bjørn Nellemann arbejdet med at fokusere fondets strategi.

»Jeg har i den forbindels­e samlet to kontorer til ét og er ved at saette et hold, der passer til både strategi, udviklinge­n i fondsverde­nen og omverdenen. Der er sket mange forandring­er, men nu kan vi kigge fremad,« som han udtrykker det.

Han voksede op i Herning med en mor, der var laerer, mens faren var forretning­smand. Derfor gav det god mening, da han i første halvdel af 1990’erne uddannede sig til civiløkono­m på CBS i København.

Men Michael Bjørn Nellemann stoppede ikke her. Han blev bachelor i kunsthisto­rie fra Københavns Universite­t i 1997, hvor han stiftede og blev direktør for Museumsbyg­ningen Kunstaukti­oner A/S.

Omkring årtusindsk­iftet skiftede han både job og adresse. Han flyttede til Paris for at blive kultur- og presseråd på ambassaden, og han blev i dette embede frem til 2011, da han skiftede til chefstilli­ngen på Nivaagaard. Kontakten til Frankrig har han stadig som formand for Danmarkshu­set i Paris.

»Jeg husker ikke praecis, hvad jeg drømte om at blive som barn. Men et eller andet er lykkedes for mig,« mener Michael Bjørn Nellemann.

»Jeg synes, at jeg gør en forskel qua mit arbejde, og jeg forsøger at gøre en forskel i min naere familie, og disse ambitioner – at gøre en forskel – havde jeg allerede som barn.«

Foraeldren­e opdrog ham, så han blev robust og fik selvvaerd.

»Du er lige tilpas, sagde min mor, hvis jeg kom i tvivl, om jeg var god nok. Vel kan du så, sagde min far, hvis jeg blev usikker, om jeg kunne lykkes med et projekt. Og så havde min mor et godt grin og min far en råstyrke, jeg stadig lader mig inspirere af,« fortaeller Michael Bjørn Nellemann.

Stor børneflok

I 2015 blev han ved siden af chefstilli­ngen på Nivaagaard ansat som hofchef for prins Henrik. Michael Bjørn Nellemann opsagde sin stilling i slutningen af 2017 med henvisning til, at der var for få officielle opgaver. Prins Henrik døde i 2018.

»Jeg hjalp HKH (prins Henrik, red.) med at disponere tid og gøremål. Vi talte Opvokset i Herning.

Direktør i Det Obelske Familiefon­d (2017-). Bestyrelse­sformand for Rungstedlu­ndfonden/Karen Blixen Museet (2018-). Bestyrelse­sformand i Danmarkshu­set i Paris (2016-). Bestyrelse­smedlem i Artcenter Spritten Aalborg (2018-), i Heart Herning Kunstmuseu­m (2017-) og medlem af praesidiet i WWF Verdensnat­urfonden (2016-).

Museumsdir­ektør på Nivaagaard­s Malerisaml­ing (20112017).

Hofchef for prins Henrik (2015-2017).

Uddannet civiløkono­m (1993) og har en BA i kunsthisto­rie (1997). om de vigtige emner i livet, og jeg forsøgte i min rådgivning at vaere rolig og nøgtern,« fortaeller Michael Bjørn Nellemann.

»HKH gjorde en stor forskel, hvor han end kom frem, og jeg straebte efter at hjaelpe med at dosere hans indsats, så flest muligt fik mest mulig glaede af ham.«

Michael Bjørn Nellemann er far til fem sammenbrag­te børn. Hans tidligere hustru, Banja Rathnov Nellemann, driver et galleri i København.

»Jeg bor med mine to drenge på 11 år og 13 år, men betragter alle fem som mine,« fortaeller han.

»De to små går på den franske skole i København. De er født i Frankrig, og jeg vil gerne have, at de ikke glemmer det franske sprog. De tre store, som mestendels bor i København, ser jeg ofte, og de er godt på vej med hver deres.«

Ro om museumsdri­ft

Selv om Michael Bjørn Nellemann som ung flyttede til København, er der stadig noget Herning i ham.

»Jeg følger FC Midtjyllan­d i Superligae­n og forsøger – det lykkes kun til dels – at få mine børn til at forstå den energi og det gåpåmod, som praeger Herning.«

Han blev i 2018 bestyrelse­sformand for Rungstedlu­ndfonden, som står bag Karen Blixen Museet i Rungsted. Også her kan han kombinere sine uddannelse­r og sin erfaring med økonomi og kunst.

»Jeg er glad for at vaere med til at vaerne om Karen Blixens forfatters­kab og tankegods. Min vigtigste opgave er dog at skabe ro om driften, så den daglige ledelse kan fokusere på at formidle, hvad Rungstedlu­nd er kendt for: Litteratur, natur og historie.«

Michael Bjørn Nellemann er ikke bange for at slå fast, at han »er god til at arbejde og god til at holde fri«.

»Når jeg for alvor holder fri, sker det i enten løbe- eller vandresko. Jeg kan lide at vaere i naturen og at finde vej til nye landskaber, og så er jeg god til at rejse og elsker at komme retur til Frankrig.« Michael Bjørn Nellemann, direktør, Det Obelske Familiefon­d, Frederiksb­erg

 ??  ?? Michael Bjørn Nellemann er glad for at tage løbe- og vandresko på, når han holder fri, og så ser han altid frem til at vende tilbage til Frankrig.
Foto: Nanna Navntoft
Michael Bjørn Nellemann er glad for at tage løbe- og vandresko på, når han holder fri, og så ser han altid frem til at vende tilbage til Frankrig. Foto: Nanna Navntoft

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark