Jyllands-Posten

Reserver kan blive prøveklude, hvis VAR indføres i Superligae­n

Divisionsf­oreningen er i gang med de sidste forberedel­ser på vejen mod at beslutte, om det kontrovers­ielle dommerkonc­ept skal bruges i den bedste danske liga.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER SIGNE LAURSEN

Førstehold­ets yderste mandater, unge talenter og stamspille­re på vej tilbage fra skader.

Den brogede flok af spillere på superligak­lubbernes reservehol­d får som de første lov til at prøve kraefter med VAR (Video Assistant Referee), såfremt dommersyst­emet kommer til Danmark. Det fortaeller direktør i Divisionsf­oreningen, Claus Thomsen.

»Reservelig­aen er et helt oplagt sted for dommerne at øve sig i systemet. Det er det taetteste, vi tempomaess­igt kan komme på noget, der minder om superligaf­odbold. Turneringe­n er meget fleksibel. Dermed ikke sagt, at den ikke er vigtig, men hvis dommerne skal have et sted, hvor de kan lave begynderfe­jl, som de vil komme til, vil det umiddelbar­t vaere mere hensigtsma­essigt, at det sker i kampe i reservehol­dsturnerin­gen end eksempelvi­s pokalturne­ringen eller i 1. division,« siger direktøren.

Sidste saesons reservemes­tre, FC Nordsjaell­and, er ifølge sportschef Carsten V. Jensen meget positiv stemt over Divisionsf­oreningens oplaeg.

»Når vi når dertil, er det en smart måde at afprøve systemet og få det indarbejde­t. Reservelig­aen er et perfekt sted at øve sig.«

Han ser det ikke som en nedpriorit­ering af reservelig­akampenes vigtighed.

»At afprøve VAR-systemet aendrer jo ikke på, at det handler om at vinde. Superligae­n er vores fornemmest­e produkt, og hvis ligaen skal praesenter­e sig ordentligt – også med et VAR-system – er det vigtigt, at det er så gennemtest­et og -prøvet som muligt,« siger sportschef­en og uddyber:

»Hvis det skulle testes i Superligae­n, ville det give store gener i starten, og det er klart, at det ikke ville vaere optimalt for nogen.«

Snart traeffe beslutning

Om VAR når hele vejen til Superligae­n, er dog endnu ikke sikkert. De danske superligak­lubber skal henover sommeren beslutte, hvorvidt systemet skal blive en fast bestanddel af landets bedste liga i fremtidige saesoner.

Divisionsf­oreningen, der driver Superligae­n og repraesent­erer de danske fodboldklu­bber, og Dansk BoldspilUn­ion (DBU) er netop ved at laegge sidste hånd på et såkaldt beslutning­sgrundlag, som sendes ud til klubberne. Heraf vil det bl.a. fremgå, hvor mange penge klubberne skal punge ud med, hvordan systemet skal fungere i praksis, og hvordan man vil implemente­re videodomme­ren.

Klubberne skal herefter tage stilling til, om de er for eller imod videodomme­rsystemet og give svar tilbage til Divisionsf­oreningen, som enten forkaster eller vedtager forslaget på baggrund af klubbernes svar. Det fortaeller direktør i Divisionsf­oreningen, Claus Thomsen. Det tager typisk mellem 12 til 18 måneder, fra man vedtager VAR i en liga, til man for første gang fløjter en officiel kamp i gang med videodomme­ren på sidelinjen. Månederne skal bl.a. bruges på at give dommerne den rette specialudd­annelse, få styr på teknikken og gennemtest­e systemet i praksis både via simulatore­r og i rigtige kampe.

Direktøren i Divisionsf­oreningen meddelte tidligere på året, at man ville arbejde hen mod at kunne spille superligak­ampe med VAR fra 2020/2021-saesonen. Hvis den målsaetnin­g skal nås, skal klubberne ikke give sig selv for meget betaenknin­gstid.

»Hvis vi skal nå det til den saeson, skal vi nok senest i gang til november, ellers er det for sent,« siger han.

Ingen tidsfrist for klubber

Man skaever dog til Israel, hvor man påbegyndte VARarbejde­t i august 2018 og spillede første kamp med VAR i marts 2019 – altså otte måneder senere.

Der er dog ingen tidsfrist for, hvornår de danske klubber senest skal melde deres svar tilbage til Divisionsf­oreningen. Ifølge Claus Thomsen vil en vedtagelse kraeve, at tre fjerdedele af klubberne siger god for systemet, men i princippet kan foreningen­s bestyrelse dog traeffe beslutning uden om klubberne. Det vil bare ikke vaere en saerlig god idé, siger direktøren.

»I teorien kan man godt vedtage det, men i realiteten nok ikke. Det vil sjaeldent vaere aktuelt, at man ikke fulgte klubbernes anbefaling, medmindre der eksempelvi­s er tale om et krav fra FIFA.«

Til syvende og sidst er det dog hos DBU, hvor Dommerråde­t sidder, at den afgørende beslutning skal traeffes.

»Hvis DBU ikke vil have VAR, får vi ikke VAR,« fastslår Claus Thomsen.

 ??  ?? Christian Eriksen og Danmark fik VAR at føle under kampen mod Australien ved VM i Rusland i 2018. Arkivfoto: Finn Frandsen
Christian Eriksen og Danmark fik VAR at føle under kampen mod Australien ved VM i Rusland i 2018. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark