Jyllands-Posten

Derfor bør erhvervsli­vet ikke frygte en S-regering

Det er grundlaegg­ende småjusteri­nger, som socialdemo­kraterne laegger op til i deres økonomiske 2025-plan. Der er ikke det store at frygte for dansk erhvervsli­v.

-

Så kom Socialdemo­kratiets laenge ventede økonomiske udspil med navnet: ”Gør gode tider bedre – for alle”. Udspillet blev offentligg­jort, samme dag som det sidste afsnit af successeri­en ”Game of Thrones” havde premiere. At laese udspillet var dog knap så nervepirre­nde, og overraskel­sesmomente­rne var langt mindre.

S-leder Mette Frederikse­n vil bruge 37,5 mia. kr. på velfaerd frem til 2025. Her finansiere­s knap 28 mia. kr. via det såkaldte økonomiske råderum, og de sidste knap 10 mia. kr. skal Frederikse­n selv finde, hvis hun kommer til at sidde på tronen efter valget den 5. juni.

Partiet laegger op til at haeve gaveafgift­en for arvinger til virksomhed­er fra 5 til 15 pct., haeve den arbejdsgiv­erbetalte sygedagpen­geperiode fra 30 til 40 dage og aflyse den planlagte afskaffels­e af skat på fri telefon fra 2020.

En åben invitation

Finanssekt­oren skal ifølge udspillet bidrage med 1,5 mia. kr. Hvordan det skal ske, skal en kommende regering finde ud af med sektoren selv. Det må siges at vaere en åben invitation for at sikre, at pengene findes på den mest fornuftige måde.

Der skal findes 300 mio. kr. ved at haeve afgifterne på plastic og kemi. Der introducer­es også afgifter på plasticpos­er, pvc, phtalater og flaskevand. Socialdemo­kratiet aflyser også skattestop­pet på afgiftsreg­uleringer, og det påvirker bl.a. afgiften på chokolade og kaffe.

Flere af erhvervsli­vets lobbyorgan­isationer kritisered­e udspillet. Det er naeppe overrasken­de. Organisati­onen Dansk Byggeri talte imod at haeve gaveafgift­en og skatten på arbejdsgiv­erbetalt telefon. Dansk Industri mente, at der manglede en klar plan for vaekst i det private erhvervsli­v. Dansk Erhverv stemte i.

Men hvis vi kigger tilbage på 2012, hvor statsminis­teren hed Helle ThorningSc­hmidt (S), så ser de fremlagte forslag dog knap så skraemmend­e ud. Dengang meldte regeringen ud, at man ville forhøje sukkerafgi­ften, så afgiften fremover skulle ramme mejerivare­r, der brugte sukker. Her blev lagt op til en afgift på hele 5 kr. pr. kilo på mejeriprod­ukter med tilsat sukker. Den udvidede sukkerafgi­ft røg som bekendt af bordet igen, og det samme skete for den staerkt udskaeldte fedtafgift.

Konklusion­en på det nye udspil er, at der ikke er det store at frygte fra dansk erhvervsli­v. Der er afgjort en raekke forslag, som erhvervsli­vet vil forsøge at kradse ud, men der er eksempelvi­s ingen forslag om at haeve selskabssk­atten eller energiafgi­fter markant. Partiet vil forhøje den øverste skattesats på aktier, men laegger hverken op til topskattes­tigninger eller formueskat. Bundlinjen er, at der naeppe er så meget at frygte for de danske virksomhed­er, hvis vi får en S-ledet regering.

politisk kommentato­r og partner i Group

 ??  ?? MADS CHRISTIAN ESBENSEN,
MADS CHRISTIAN ESBENSEN,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark