Jyllands-Posten

Historisk lave renter ved fleksaukti­on

Alle flekslån har nu negativ rente.

- LARS NIELSEN

Resultatet af den seneste auktion, som Danmarks største realkredit­institut, Nykredit/Totalkredi­t netop har afholdt, er, at alle flekslån nu har negativ rente. Flere rekorder blev slået.

F1-renten blev -0,23 pct. Det er en tangering af rekorden. F3-renten blev -0,28 pct. Det er bundrekord. Og F5-renten blev -0,04 pct. Det er første gang, at F5-renten er negativ ved en ordinaer auktion over fleksoblig­ationer.

Foreløbig er det 16.500 boligejere og virksomhed­er i Nykredit og Totalkredi­t, der nyder godt af renterekor­den fra den 1. juli.

»Rentefalde­t har vaeret kraftigere, jo laengere vi bevaeger os ud i rentebindi­ng. Vi står i den maerkvaerd­ige situation, at renten på et lån med tre års rentesikri­ng er lavere end på et lån med et års rentesikri­ng,« siger chefanalyt­iker i Totalkredi­t Jeppe Borre.

Der er primaert to grunde til, at F3-lånet er billigere:

N Kursfradra­get er lavere på et F3-lån, da det kun skal rentetilpa­sses hvert tredje år. Et F1-lån får ny rente hvert år.

N Rentefalde­t har vaeret størst for lån med laengere løbetid. Når renten er højere for flekslån med laengere tid mellem rentetilpa­sningerne, er det et udtryk for, at investorer­ne forventer yderligere rentefald.

Rentefalde­t betyder, at F3lånet nu er billigst. Låner man 1 mio. kr. med afdragsfri­hed, skal man kun betale 696 kr. om måneden efter skat. Et F5-lån koster 727 kr. Dyrest er altså F1-lånet med 792 kr. om måneden.

Er lånet med afdrag, er F5lånet billigst målt på ydelsen med 3.306 kr. om måneden. Til gengaeld afdrager man mere med et F3-lån, der koster 3.452 kr. om måneden. Sammenlign­et med den seneste rentetilpa­sning er F5-lånerne de store vindere. De kommer fra en rente på 0,90 pct. og er nu altså sikre på en rente på -0,04 pct. de naeste fem år. Selv om renten er negativ, skal boligejern­e betale en månedlig ydelse. Foruden en rentebetal­ing består ydelsen på et realkredit­lån af et afdrag, såfremt lånet er med afdrag, samt en bidragsbet­aling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark