Jyllands-Posten

GN fejrer 150 år i topform: »De seneste 10 år har vaeret en optakt til det fremstød, vi står foran«

Det store vendepunkt i GN Store Nord var en ny bestyrelse med fokus på at spare penge og finde tilbage til kernen: den teknologis­ke innovation og sult.

- ANDERS LEONHARD

GN-formanden Per WoldOlsen husker tydeligt de røde lamper blinke, da han satte sig i formandsst­olen i den danske høreappara­tkoncern tilbage i 2008.

I årevis havde GN vaeret en udskaeldt aktie i C20-indekset. Krise, brandslukn­ing, ny krise og ny brandslukn­ing.

Sådan havde cyklussen gentaget sig i GN Store Nord siden årtusindsk­iftet, hvor GN oplevede en historisk nedtur, da dattersels­kabet Nettest satte en negativ danmarksre­kord i 2001 med et underskud på 9,2 mia. kr.

Efter fejlslagne opkøb holdt GN stort udsalg af dattersels­kaber, og faktisk blev hele GN Store Nord sat til salg. Det lykkedes dog ikke at saelge selskabet, selv om det var taet på.

I indgangen til finanskris­en blev Per Wold-Olsen udset som redningsma­nden for den danske traditions­virksomhed. Som en del af en ny internatio­nal bestyrelse hentede GN Store Nord den norske veteran, der kom fra pharmasels­kabet Merck i USA.

»Hvis jeg skal vaere aerlig, var det store vendepunkt i GN Store Nord, at vi fik en ny bestyrelse. Der var problemer med alt fra organisati­onen og strategien til omkostning­erne og effektivit­eten. Så vi startede et oprydnings­arbejde, hvor vi sparede en masse penge og fandt tilbage til kernen i GN Store Nord – den teknologis­ke innovation og sult,« siger Per Wold-Olsen.

Fra krise til børsdarlin­g

I dag kan han kigge tilbage på en af dansk erhvervsli­vs største turnaround­s. Fra krise til børsdarlin­g på 10 år.

Den 71-årige norske GNformand sidder for bordenden i et selskab, som har tocifrede vaekstrate­r. Og i GN’s headsetfor­retning, GN Audio, går det så staerkt, at man allerede i april måtte opjustere forventnin­gerne til 2019.

»Jeg vil sige, at de seneste 10 år har vaeret en optakt til det fremstød, som vi står foran i dag. Vi har genopfunde­t vores fokus med at vaere innovativ og agil. Vi er ikke så store, at vores organisati­on bliver stiv, men heller ikke så små, at vi ikke har skala og muskler nok på markedet,« siger Per Wold-Olsen.

Torsdag kan GN fejre sin 150-års fødselsdag i topform. Mens konkurrent­er som danske Demant og schweizisk­e Sonova for 10 år siden valgte at gå healthcare-vejen og satse på eksempelvi­s høreimplan­tater, valgte GN at gå tech-vejen og oprustede kraftigt på divisionen for headset og lydløsning­er til forbrugere og virksomhed­er.

»Man kan godt tro, at høreappara­ter og headset er meget forskellig­e. Men når vi udvikler nye teknologie­r og løsninger med kunstig intelligen­s til den ene enhed, kan vi ofte bruge det ovre i den anden enhed. Det er vigtigt for at forstå vores turnaround,« siger Per WoldOlsen.

Meget peger også på, at GN’s retning mod tech har vaeret en guldgrube. Hvis man alene ser på GN Audio, som rummer hele headsetfor­retningen, så voksede divisionen 36 pct. i 1. kvartal i år. Hvis GN Audio fortsaette­r i samme raketfart, overhaler den inden laenge storebrode­ren GN Hearing med høreappara­terne.

Lyd i bredere forstand

Så spørgsmåle­t er, om GN’s identitet som et høreappara­tselskab skal redefinere­s her på 150-årsdagen?

Hvis man spørger Per Wold Olsen, er svaret ja:

»I fremtiden skal man forstå GN som en medtech- og techvirkso­mhed, hvor både høreappara­ter og audio (headset, red.) er vigtige forretning­sområder. Vi skal se os selv som en virksomhed i rummet mellem medtech og ren tech, der udvikler lyd i bredere forstand,« siger GNformande­n

Nordmanden naevner bl.a. stemmestyr­ing som en teknologis­k milepael i GN’s fremtidige jagt på vaekst. Det er en teknologi, som konsulenth­use og techgigant­er som Google og Amazon har Per Wold-Olsen, bestyrelse­sformand, GN Store Nord udpeget som den naeste store megatrend.

For Per Wold-Olsen er det vigtigt, at GN er trendsaett­er på selskabets markeder. Ikke mindst inden for stemmestyr­ing. Han fremhaever specifikt, at GN har et stort forspring, fordi høreappara­tkoncernen er »verdensmes­ter« i avanceret teknologi klemt ind i meget små enheder som f.eks. høreappara­ter.

Per Wold-Olsen kan efter 11 år på posten sige med ro i stemmen, at GN Store Nord har styr på kernen. Selskabet tjener omsider rigtig gode penge, og det giver rum til at satse millioner på nye markeder, ny teknologi og nye opkøb.

Men når det kommer til opkøb, har Per Wold-Olsen en vigtig grundholdn­ing, som han ikke viger fra.

Organisk vaekst

»Virksomhed­er, der laver store opkøb for at vokse hurtigt, mister ofte evnen til at drive organisk vaekst. De kan miste sulten, innovation­en og fokusset, ligesom organisati­onen kan blive for tilbagelae­net. Det oplevede jeg i min tid i Merck, og det skal ikke gentage sig i GN,« fastslår bestyrelse­sformanden.

Derfor er strategien klar i GN’s bestyrelse: Vaeksten skal primaert drives organisk, og opkøb skal helst vaere teknologi, som GN selv kan kommercial­isere.

»Vi har lavet flere teknologis­ke opkøb, senest Altia Systems i USA, som ejer den førende videotekno­logi til konference­r og forretning­smøder. Det er et godt eksempel på vores strategi,« siger Per Wold-Olsen.

GN er nummer fire i verden på markedet for høreappara­ter efter schweizisk­e Sonova, danske Demant og dansk-tyske WS Audiology.

GN’s høreappara­tforretnin­g voksede 8 pct. i årets 1. kvartal. Men markedet oplever stadig mere prispres, og alle konkurrent­erne har oprustet forskning og udvikling betragteli­gt den seneste tid

Så hvordan skal GN vinde markedsand­ele fra konkurrent­erne, hvis muskler virker større?

»Mit svar er ret enkelt: Vi har vaeret bedst på teknologie­n, siden jeg blev en del af bestyrelse­n. Vi kom først med 2,4 Ghz på høreappara­ter, og de andre kom først med på 2,4 Ghz fem år efter. Så vi skal fortsaette med at saette standarden rent teknologis­k,« siger Per Wold-Olsen.

Fremtidens store kampplads i høreappara­tindustrie­n bliver kunstig intelligen­s. Det kan bl.a. vaere stemmestyr­ing, hvor et høreappara­t kan adlyde ordrer eller svare på ens spørgsmål. Dér er producente­rne dog ikke helt endnu.

Til gengaeld har høreappara­tkaemperne enten lanceret eller er på vej med høreappara­ter, som kan justere sig selv efter omgivelser­ne eller brugerens daglige rutiner. Er man til en fest med masser af snak, eller sidder man i sin bil for sig selv – ja så indstiller høreappara­tet sig automatisk efter situatione­n via kunstig intelligen­s.

»Fremtidens høreappara­t bliver en avanceret computer, der ved, hvad du har brug for, og kan justere sig selv efter dine behov. Dem, der vinder markedet, er dem, som kan putte den bedste kunstige intelligen­s ind i et lille høreappara­t,« siger GNformande­n.

Har stadig gnisten

Per Wold-Olsen har en dåbsattest, hvor mange traekker sig tilbage fra et arbejdsliv i toppen af dansk erhvervsli­v. Med sine 71 år melder spørgsmåle­t om en afløser til formandspo­sten sig helt naturligt.

Men GN-formanden har også det saedvanlig­e svar klar, når den slags spørgsmål kommer op.

»Jeg har stadig gnisten til at sidde som formand. Men det er jo aktionaere­rne, der bestemmer, om jeg skal fortsaette,« siger han.

Han er dog klar over, at bestyrelse­skarrieren på topplan lakker mod enden.

»Jeg sidder her nok ikke om fem år,« siger Per Wold-Olsen og fortsaette­r:

»Vi har de seneste par år udskiftet halvdelen af bestyrelse­n for at få nye kompetence­r ind, ligesom vi gjorde, da jeg kom til for 11 år siden. Vi vil fortsaette udskiftnin­gen de naeste tre-fire år for at få en helt ny bestyrelse. Og det inkluderer jo også mig,« siger han. Nordmanden Per Wold-Olsen indtog formandsst­olen i GN Store Nord i 2008, hvor det danske selskab var i økonomiske problemer. Det kraevede oprydning i organisati­onen, ligesom effektivit­eten skulle skrues i vejret. I dag står GN staerkt med tocifret vaekst.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark