Jyllands-Posten

Tyggegummi koster ejerne dyrt

TYGGEGUMMI: Fertin Pharma tabte et trecifret millionbel­øb i fjor, hvor to store slutkunder vendte selskabet ryggen.

- KASPER BRØNDGAARD

Fertin Pharma fik et stort underskud i fjor og melder sig dermed ind i klubben af dyrt indkøbte og kapitalfon­dsejede selskaber, der kaemper med at leve op til forventnin­gerne.

Fertin, der ejes af kapitalfon­den EQT samt BaggerSøre­nsen-familien, fik et underskud på 101 mio. kr. sidste år, mens driftsresu­ltatet før renter, skat og afskrivnin­ger (ebitda) stik imod forventnin­gen faldt 25 pct.

Krydret med store investerin­ger har det fået ejerne til lommerne. De har således skudt 85 mio. kr. i Fertin Pharma, der tjener sine penge på salg af nikotintyg­gegummiet Nicorette.

»Det er aergerligt, at 2018 ser ud, som det gør,« siger Rikke Kjaer Nielsen, partner i EQT.

Fertins kraftige fald i indtjening­en i fjor skyldes et tab af to store slutkunder i USA – herunder Walmart-ejede Sams Club.

Ifølge Rikke Kjaer Nielsen er Sams Club imidlertid blevet kunde igen, og den anden skulle også vaere på vej ind i folden igen – uden at Fertin Pharma har måttet saenke priserne.

»Der er en masse gode ting, som ikke er synlige i regnskabet endnu,« siger EQT-partneren.

Mens ejerne skød 85 mio. kr. i Fertin Pharma, lånte selskabet yderligere 200 mio. kr. hos sine bankforbin­delser, der bl.a. taeller Danske Bank.

Med en nettogaeld på naesten 1,6 mia. kr. ved udgangen af 2018 og et driftsresu­ltat (ebitda) på bare 180 mio. kr., rimer det på en gaeldsaetn­ing, som er vaesentlig­t over, hvad banker normalt er villige til.

»Det er klart, at når vi kommer med så mange penge, er det et tegn til bankerne om, at vi tror på selskabet og har lyst til at investere uden at have haenderne vredet om på ryggen. Det er et sign of belief i selskabet,« siger Rikke Kjaer Nielsen.

Kaeder i problemer

Det saetter bankerne givetvis pris på, for EQT har givet flere af dem grå hår på det seneste.

Top-Toy, der står bag bl.a. Faetter BR, gik konkurs i december 2018, da kapitalfon­den ikke ville skyde flere penge i legetøjska­eden, som var købt få år forinden. Ifølge den seneste redegørels­e fra kurator efterlod det en gaeld på 2,2 mia. kr.

Senere kunne JyllandsPo­sten afsløre, at en anden af EQT’s danske detailkaed­er var i problemer. Flying Tiger Copenhagen var således faretruend­e taet på at bryde sine lånebeting­elser efter et skuffende julesalg, men EQT kom med en redningskr­ans i form af 354 mio. kr. og har siden renset ud i ledelsen.

Flere heste i spil

Trods Fertin Pharmas skuffende indtjening i 2018 afviser Rikke Kjaer Nielsen, at EQT forkøbte sig i 2016.

Prisen var ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r i omegnen af 2,5 mia. kr., og for at EQT kunne regne den hjem, var planen, at Fertin Pharma skulle forvandles fra at vaere en one trick pony, som stort set kun solgte nikotintyg­gegummi, til at have flere heste at spille på.

Ifølge Rikke Kjaer Nielsen er det arbejde foran planen, selvom den største forretning – salget af nikotintyg­gegummi – skuffede i fjor.

»Da vi købte Fertin, havde selskabet en raekke staerke kompetence­r, et hovedprodu­kt og to kunder,« siger Rikke Kjaer Nielsen.

»Det så vi et potentiale i at bygge videre på.«

Hun fortaeller, at alle sejl er sat ind på at diversific­ere selskabet. Det betyder, at Fertin i dag har fire teknologie­r samt to, der sendes på markedet inden for relativt kort tid.

»Der er ikke noget, der får os til at taenke, at det bliver en dårligere investerin­g, end vi havde regnet med,« siger EQT-partneren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark