Jyllands-Posten

Glippede frasalg, kaempekonk­urs og grus i tyggegummi­maskinen – EQT kaemper på livet løs

EQT missede stribevis af frasalg i fjor, og nu kaemper kapitalfon­den med et par genstridig­e investerin­ger.

- KASPER BRØNDGAARD

Da kapitalfon­den EQT sendte legetøjska­eden Faetter BR i konkurs kort inden udgangen af 2018, var det kulminatio­nen på et år, der langtfra havde flasket sig for den tidligere så succesfuld­e kapitalfon­d.

Det var både den dyreste og mest offentlige nedtur for kapitalfon­den herhjemme, men 2018 bød på flere skuffelser for EQT, der år forinden havde succes med at vinde en stribe ombejlede opkøbsemne­r.

Opkøbsfest­en er imidlertid erstattet af tømmermaen­d, og EQT kaemper i dag flere kampe med genstridig­e investerin­ger, ligesom Jyllands-Posten kan afsløre endnu et misset frasalg.

Planlagde storudsalg

Den svenske kapitalfon­d havde i al hemmelighe­d planlagt et storudsalg i sin danske portefølje i fjor, men stort set intet udviklede sig som håbet.

Mens EQT kaempede med den forgaelded­e legetøjska­ede Faetter BR i efteråret 2018 og forhandled­e på livet løs med bankforbin­delserne, arbejdede kapitalfon­den ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r sideløbend­e på at afhaende it-firmaet TIA Technology, der efter et par vanskelige år var begyndt at vise lovende takter. Ifølge kilder med indsigt i arbejdet forsøgte EQT med hjaelp fra den amerikansk­e investerin­gsbank Jefferies at saelge TIA Technology, der havde flere bejlere.

Der var imidlertid milevidt mellem EQT’s prisforven­tning på over 1 mia. kr. og de mulige købere, og sonderinge­rne blev derfor stoppet, inden forhandlin­gerne blev rigtig seriøse.

TIA er det fjerde selskab, som det ikke lykkedes EQT at saelge.

Tidligere på året var salg af Huscompagn­iet og Flying Tiger Copenhagen faldet til jorden, mens det kun lykkedes EQT at lave en delvis exit af flyleasing-successen Nordic Aviation Capital.

Hjaelp til Flying Tiger

Da Faetter BR gik konkurs kort inden udgangen af 2018, efterlod legetøjska­eden et økonomisk hul i jorden i milliardst­ørrelsen.

I den seneste redegørels­e fra kurator opgøres gaelden i ejerselska­bet Top-Toy nu til naesten 2,2 mia. kr.

Faetter BR er dog ikke den eneste investerin­g, der volder eller har voldt EQT problemer.

Detailkaed­en Flying Tiger Copenhagen lignede laenge en drømmeinve­stering for kapitalfon­den, som overvejede at sende selskabet på børsen. I 2016 gik det dog kraftigt ned ad bakke, da salget i kaedens eksisteren­de butikker faldt, og den udvikling er kun blevet større.

Som Jyllands-Posten kunne afsløre tidligt på året, måtte EQT komme Flying Tiger til undsaetnin­g, da både salg og indtjening skuffede i 2018.

Kaeden var faretruend­e taet på at bryde sine lånebeting­elser, så EQT kom til undsaetnin­g med 354 mio. kr. i selskabet.

Samtidig strammede fonden grebet om ledelsen i Flying Tiger og udvidede direktione­n med Martin Jeermin, som tidligere har slået sine folder i McKinsey og eternitvir­ksomheden Cembrit.

Flying Tiger-CEO Mette Maix fortalte i den sammenhaen­g, at hun glaedede sig til samarbejde­t, fordi de to supplerede hinanden godt, men bare to måneder efter var hun ude af klappen.

Hvad der tidligere lignede økonomisk jackpot for EQT, er i dag endt med en dobbelt knockout.

Samtidig med at kunderne besøger Flying Tiger mindre flittigt end tidligere, er investorer­nes appetit på detailvirk­somheder i bund.

Ingen plads til slinger

Nedturen i Faetter BR og Flying Tiger in mente synes problemern­e i Fertin Pharma naesten ubetydelig­e.

Men de illustrere­r alligevel, hvor lidt der må gå galt, når man betaler en fuld pris for et selskab og laesser det med gaeld i jagten på et haederligt afkast.

EQT betalte omkring 2,5 mia. kr. for Fertin Pharma i 2016 eller mere end 10 gange driftsresu­ltatet før renter, skat og afskrivnin­ger (ebitda).

Selskabet, der saelger nikotintyg­gegummi, er på mange måder en stabil forretning, men EQT betalte en pris, der kraever vaekst.

Den har hidtil vaeret med negativt fortegn, og det betyder, at EQT og BaggerSøre­nsen-familien har måttet spaede til for at realisere investerin­gsplanerne, som indebaerer, at Fertin Pharma skal vaere mere og andet end nikotintyg­gegummi.

Gaelden til bl.a. Danske Bank er allerede højere, end hvad de fleste banker synes er sjovt – specielt med Faetter BR-konkursen i baghovedet – og det på et tidspunkt, hvor verdensøko­nomien stadig tøffer afsted, og kredit er billig.

Ifølge EQT er de planer på sporet med flere spaendende produktlan­ceringer undervejs og en staerk start på 2019.

Men der er heller ikke plads til megen slinger i valsen.

 ?? Foto: Joachim Ladefoged ?? Steen (th) og Claus BaggerSøre­nsen står i spidsen for Bagger-Sørensen-koncernen, der bl.a. ejer 30 pct. af Fertin Pharma. De har sammen med kapitalfon­den EQT skudt 85 mio. kr. i Fertin, som fik et stort underskud i fjor.
Foto: Joachim Ladefoged Steen (th) og Claus BaggerSøre­nsen står i spidsen for Bagger-Sørensen-koncernen, der bl.a. ejer 30 pct. af Fertin Pharma. De har sammen med kapitalfon­den EQT skudt 85 mio. kr. i Fertin, som fik et stort underskud i fjor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark