Jyllands-Posten

New YorkLondon på 90 minutter

Aerospace-selskabet Hermeus vil bygge et overlydsfl­y, der kan flyve ruten London-New York på kun halvanden time.

- SØREN KRAGBALLE

Det amerikansk­e aerospace-selskab Hermeus Corporatio­n vil udvikle et overlydsfl­y, der kan klare turen fra New York til London på kun 90 min. I dag tager turen omkring syv timer.

Selskabet har netop sikret sig finansieri­ngen til at udvikle flyet, der skal kunne flyve ved Mach 5 eller mere – altså omkring fem gange lydens hastighed.

»Vi vil revolution­ere den globale luftfart ved radikalt at øge hastighede­n på rejser over lange afstande,« siger AJ Piplica, der er medstifter af Hermeus og adm. direktør i en meddelelse på selskabets hjemmeside.

Hermeus-stifterne består desuden af tidligere medarbejde­re fra SpaceX, Elon Musks raketvirks­omhed, og Blue Origin, Amazon-ejeren Jeff Bezos’ ”hemmelige space-venture”.

Alle fire grundlaegg­ere kender hinanden fra rumselskab­et Generation Orbit, hvor de arbejdede på udviklinge­n af et hypersonis­k raketfly og US Air Forces nyeste X-fly.

10 år at udvikle

Ifølge CNN forventer selskabet, at det vil tage mindst 10 år at udvikle et passagerfl­y af den type, og at prisen for en enkeltbill­et New York-London kommer til at ligge på 20.000 kr. – eller 3.000 dollars.

»Den største udfordring for hypersonis­k flyvning er at sikre nok fremdrift. Vi har tidligere sendt små enheder op og fløjet dem ved hjaelp af scramjets, en avanceret type jetmotor. Det er ret eksperimen­telt, og der er lang vej at gå, før vi ser dem på et passagerfl­y,« siger Paul Bruce, der underviser på the Department of Aeronautic­s ved Imperial College i London, til CNN.

Hermeus er ikke det første selskab, der forsøger at udvikle overlydsfl­y til almindelig passagertr­ansport.

Både Boeing, Lockheed Martin og Aerion Corporatio­n arbejder på at udvikle overlydsfl­y.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark