Jyllands-Posten

Danske Fossflakes erobrer Sydkoreas pudemarked

Eksport: Adam Foss valgte en utradition­el vej ind på det sydkoreans­ke marked. Nu kommer landets største spillere til ham i stedet for omvendt.

- THOMAS HØY DAVIDSEN

Nogle gange handler succes om at have den rigtige pude på det rette sted og på det rigtige tidspunkt.

I dette tilfaelde en pude fra danske producent Fossflakes i en netbutik i Japan for knap halvandet år siden. Også selv om det var det sydkoreans­ke marked, Fossflakes gerne ville slå igennem på.

Det var dog ikke helt let – i starten. Men alt kommer til den, der venter.

»Vi havde laenge prøvet med forskellig­e koreanske distributø­rer, hvor vi ikke rigtig syntes, at det spillede,« forklarer Adam Foss, stifter og administre­rende direktør for Fossflakes.

Han klukker. »Vi ledte og ledte. Så, til sidst, kontaktede distributø­ren os.« Naermest ud af det blå.

Foss har netop vaeret i Seoul som en del af en større dansk handelsdel­egation, der sammen med kronprinse­parret og udenrigsmi­nisteriet fejrede 60-året for de dansk-koreanske forbindels­er.

Og Foss selv kan glaede sig over, at det sydkoreans­ke eventyr er gået fra ørkenvandr­ing til eksportfes­t.

Fossflakes har i en årraekke vaeret aktivt i Kina, Japan, Singapore og Hongkong. Målet er at saelge firmaets internatio­nale brand, Nordic Sleep, til så mange søvnige forbrugere som muligt i verdens mest dynamiske region.

Influencer­s

Måske temmelig ambitiøst for, hvad Foss selv kalder et »lille« firma fra Skive med kun 30 ansatte. I hvert fald set med traditione­lle briller. Men sådan et par lader Foss ikke til at eje.

»Vi satsede 100 pct. på ecommerce,« forklarer han. »Vi begyndte med såkaldte influencer­s via Facebook og Instagram-marketing. Herude i Korea kan man købe vores produkter gennem disse. Det kan man ikke i Danmark for eksempel.«

Det er en snedig måde at liste sig ind på markeder via bagdøren, når hovedindga­ngen bevogtes nidkaert af monopoler: I stedet for at gå til enorme stormagasi­ner bejler et stigende antal firmaer til disse influencer­s – individer på sociale medier med enorme fanskarer. Disse superbruge­re saelger derefter produktern­e direkte til deres evigt voksende horde af følgere.

Det hele startede, da en ganske saerlig koreaner købte en japansk pude fra Fossflakes i 2017.

»Han syntes, at den var så fantastisk, at den ville han saelge i Korea,« fortaeller Foss. Et heldigt tilfaelde – koreaneren og hans forretning­spartner viste sig at vaere en af de større spillere inden for landets internetha­ndel.

»De er sindssyg store på elastiske snørebånd,« griner han. »Og kosmetik og smykker.«

Samt nu også danske puder. Internette­t er vidtfavnen­de.

Viral marketing

Koreanerne kontaktede Fossflakes i januar 2018, købte en flybillet og tog på besøg i april samme år. Tre måneder senere kom den første leverance – to containere proppet med puder. De var udsolgt allerede i august.

Salgsstrat­egien blev hurtigt et skoleeksem­pel på viral marketing.

Først lavede Fossflakes en serie saerlige puder, som koreanerne derefter tilbød via crowdfundi­ng – en netbaseret fondsplatf­orm, hvori potentiell­e kunder byder ind på potentiell­e projekter, de mener er interessan­te.

»Vi forklarede, at dette var puder, der ikke ville blive produceret til markedet bagefter,« fortaeller Adam Foss. »Der er jo altid nogle, der vil vaere trendsaett­ere.«

Trendsaett­erne købte rub og stub. Og de gav gode produktanm­eldelser. Med det i baghånden gik distributø­rerne videre til de største influencer­s på området.

»Nu kunne influencer­ne se, at det var produkter, de kunne stå inde for – så de ikke ødelagde deres eget brand.«

Den virale snebold tog hurtigt fart: Fossflakes har nu solgt »13-14 containere,« forklarer Foss. »Der er 3.600 puder i hver container.«

I alt forventer firmaet et salg for i år, der er fire gange højere end 2018. I så fald vil Sydkorea med ét slag udgøre omkring 15 pct. af Fossflakes’ omsaetning.

Det førte til den virale marketings sidste fase: Det er gået så godt for Fossflakes og Nordic Sleep, at Sydkoreas enorme stormagasi­n Lotte samt Hyundais tv-shops nu er kommet til dem – i stedet for omvendt.

»Vi har set, at når vi går de traditione­lle veje, så har vi det svaert,« fortaeller Foss om eksportstr­ategien. »Derfor gik vi online. Det er en helt anden verden.«

 ??  ?? Adam Foss, stifter og administre­rende direktør i Fossflakes, under et besøg i Hyundais stormagasi­n i byen Pangyo syd for Seoul. Fossflakes har gjort flittig brug af sociale medier for at komme ind på det sydkoreans­ke marked. Foto: Fossflakes
Adam Foss, stifter og administre­rende direktør i Fossflakes, under et besøg i Hyundais stormagasi­n i byen Pangyo syd for Seoul. Fossflakes har gjort flittig brug af sociale medier for at komme ind på det sydkoreans­ke marked. Foto: Fossflakes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark