Jyllands-Posten

Foraeldre om skolelukni­ng: Det er uacceptabe­lt at stå uden lokal skole

Flere foraeldrer­epraesenta­nter i Tovshøjsko­lens bestyrelse kritiserer aftalen om at flytte elever og laerere til Ellekaersk­olen. Planen får ros fra skolens leder.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN MARIA DALHOFF JONAS HVID CECILIE ALS MORTENSEN

Beboere og foraeldre kritiserer, at Gellerupom­rådet i mange år vil stå uden en lokal skole, når Tovshøjsko­len og Ellekaersk­olen fra skoleåret 2020/2021 fusionerer på Ellekaersk­olens matrikel.

Det fortaeller formanden for Tovshøjsko­lens bestyrelse, Farhiyo Abukar Mohamed.

»Det er overhovede­t ikke okay og uacceptabe­lt, at vi skal miste vores lokale skole,« siger hun.

Fusionen sker som led i et større forlig om skolerne i vestbyen indgået af et samlet byråd natten til torsdag. Hovedeleme­ntet i aftalen er, at der fra skoleåret 2025/2026 skal stå en ny skole klar i Gellerup med plads til 600 elever. Farhiyo Abukar Mohameds kritik bakkes op af flere bestyrelse­skollegaer.

»Det er ikke en god plan. Vi holder af Tovshøjsko­len. Den er bedst for beboerne i området, fordi vi alle sammen kender hinanden. Det er en stor styrke. På Ellekaersk­olen vil vi ikke kende nogen,« siger Houda Youssef Mohammed.

Habiba Catti roser laerere og ledere på Tovshøjsko­len, men forklarer samtidig, at der kan vaere problemer med elever og foraeldre:

»De respektere­r ikke hinanden. Alligevel er lukningen en skam, fordi mine børn elsker skolen. Jeg snakker ofte med dem om, at de skal flytte skole, men de siger ”nej nej, det vil vi ikke”.«

Mange har gjort det godt

Det er anden gang, at byrådet har forsøgt at lave en aftale om skolerne i Aarhus Vest. I forbindels­e med en aftale fra juni 2018 om udsatte boligområd­er, der skal sikre en mere blandet beboersamm­ensaetning i Aarhus Vest, foreslog Børn og Unge at samle 46 folkeskole­r i 19 skoledistr­ikter.

Men idéen blev kasseret efter massiv kritik fra foraeldre fra bl.a. Gammelgaar­dsskolen og Åby Skole. Sammen med Engdalskol­en i Brabrand stod de til at komme i skoledistr­ikter med vestbyskol­er som Tovshøjsko­len, Ellekaersk­olen og Sødalsskol­en, der har høje andele af tosprogede elever.

Skoleleder på Tovshøjsko­len Helle Mønster er modsat foraeldreb­estyrelsen glad for den nye aftale.

»I en femårig periode vil vi ikke have en lokal skole, men den kommer tilbage i en langt mere attraktiv version,« siger hun og tilføjer, at fremtiden for Tovshøj- og Ellekaersk­olen ikke er holdbar:

»I 2024 ville skolerne sammenlagt have ca. 160 elever. Med det grundlag kan man ikke drive to skoler.«

Børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF) har forståelse for foraeldren­es kritik:

»Der er mange, som har knoklet på Tovshøjsko­len og gjort det godt. Der vil vaere en forringels­e i få år for nogle børn, hvorefter de får noget meget bedre. Der er plusser og minusser i aftalen.«

 ??  ?? Livet i havet var på dagsordene­n, da en raekke politikere på valg mødtes til debat med borgere i Kattegatce­ntret onsdag aften. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Livet i havet var på dagsordene­n, da en raekke politikere på valg mødtes til debat med borgere i Kattegatce­ntret onsdag aften. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark