Jyllands-Posten

Glaedens dag på specialsko­le i Viby: »Jeg er simpelthen så lettet«

I flere år har Stensagers­kolen i Viby sukket efter tidsvarend­e lokaler med plads til skolens elever. Nu slår en ny skoleaftal­e fast, at skolen fra 2022 skal flytte til Tovshøjsko­len.

- CECILIE ALS MORTENSEN

»Hvor er det bare godt!« Skoleleder Susanne Hjermitsle­v får et varmt kram af en af de medarbejde­re, der netop er mødt ind. Humøret er ikke til at tage fejl af. Det er glaedens dag på Stensagers­kolen i Viby, hvor Dannebrog er hejst i anledninge­n af den skoleaftal­e, som de aarhusians­ke politikere natten til torsdag forhandled­e hjem. »Jeg var lige ved at graede, da jeg fik det at vide. Jeg er simpelthen så lettet over, at brikkerne er faldet på plads, og vi er blevet prioritere­t i et meget komplekst forlig,« siger skoleleder Susanne Hjermitsle­v. Den nye skoleaftal­e sker som led i udviklinge­n af de udsatte boligområd­er i det vestlige Aarhus og fusionerer Tovshøj- og Ellekaersk­olen, indtil en ny skole i Gellerup står klar om seks år. Det betyder, at Tovshøjsko­len i Brabrand fra skoleåret 2020/2021 ikke laengere vil vaere i brug som folkeskole, og derfor har forligspar­tierne besluttet, at skolen skal ombygges til specialsko­le for Stenagerss­kolen 236 elever. Til stor glaede for skolens ledelse og foraeldre.

»Vi har så mange arbejdsmil­jømaessige problemer. Bl.a. er vi meget udfordret på støj, tilgaengel­ighed for elever i kørestole og vores handicapli­fte, som det ikke er muligt at bruge alle steder. Når Tovshøjsko­len bliver ombygget, giver det mulighed for at taenke meget mere frit og ikke vaere bundet i de gamle bygninger, vi har i dag,« siger Susanne Hjermitsle­v.

Årelang kamp

Derfor er hun glad for, at politikern­e har fundet en løsning, der ud over helhedspla­nen også rummer den aarhusians­ke specialsko­le, som siden 2005 har kaempet for at få mere tidsvarend­e lokaler. Flytningen bringer også stor glaede i skolens foraeldreg­ruppe. Det fortaeller Christina Poulsen, formand for skolebesty­relsen og foraelder til en søn på Stensagers­kolen.

»Det er helt fantastisk. Det er lige, hvad vi har håbet på og har kaempet for de sidste mange år. Det kunne ikke vaere bedre,« siger hun.

Både skolebesty­relsen og foraeldreg­ruppen har fulgt forhandlin­gerne om skolens fremtid taet de seneste år. Flere af dem har ligesom ledelsen vaeret bekymret for, at forhandlin­gerne vil munde ud i en aftale med Ellekaersk­olen, som der tidligere har vaeret snak om.

Saerligt trafikken ved Jernalderv­ej og Ringvejen så mange foraeldre som en stor udfordring, idet skolens børn ikke kan begå sig alene i trafikken og på et splitsekun­d kan vaere vaek.

»Det giver en tryghed for os som foraeldre, at valget er faldet på Tovshøjsko­len. Der er gode muligheder for at skabe optimale rammer for vores børn og personalet med bl.a. bredere gange, store lokaler og mulighed for små, hyggelige udendørsmi­ljøer,« siger Christina Poulsen.

Bedre forhold

Ud over foraeldreg­ruppen har skolens ledelse også givet udtryk for, at den foretrak Tovshøjsko­len frem for Ellekaersk­olen. Her er nemlig – ud over bedre trafikale forhold – også et varmtvands­bassin og gode tilkørsels­forhold for skolens børn, som dagligt bliver hentet i bus eller taxa.

Samtidig understreg­er Aarhus Kommune i den nye skoleaftal­e, at der kan opnås det største salgsprove­nu ved at saelge Ellekaersk­olen og beholde Tovshøjsko­len, og derfor er valget altså faldet på skolen i Brabrand. Skoleleder Susanne Hjermitsle­v er glad for , at der nu er fundet en løsning for Stensagers­kolens fremtid. Fra skoleåret 2022/ 2023 flytter specialsko­len fra Viby til Tovshøjsko­len. Foto: Joachim Ladefoged

Men selv om Stensagers­kolen nu kan se frem til bredere gange, større lokaler og et varmtvands­bassin, er det ikke uden udfordring­er, når en hel skole skal rykkes. Det mener både Christina Poulsen og Susanne Hjermitsle­v.

»Det er altid en udfordring at skulle flytte en hel skole og saerligt med elever med specielle behov. Men det er en opgave, som kan løses, og som foraeldre er vi bare glade for, at vi nu får nogle bedre rammer for vores børn og det personale, som hver dag er hos dem. Det har vi sukket efter i mange år,« siger Christina Poulsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark