Jyllands-Posten

Det er umuligt, indtil det er gjort

Selv om vi ikke er ens, skal vi alle vaere lige.

- EVA BORCHORST MEJNERTZ

Det kan synes umuligt; at vi skaber en verden, hvor alle uanset køn, alder, race, religion, handicap eller seksuel overbevisn­ing har de samme rettighede­r og muligheder overalt i verden.

Men det er kun umuligt, indtil det er gjort. For selv om vi ikke er ens, skal vi alle vaere lige, og det skal den måde, vi indretter vores kommune og vores samfund afspejle. Derfor ønsker Det Radikale Venstre at tage endnu et skridt for større ligestilli­ng, ikke kun når det gaelder køn, men også handicap, social kontrol og sammensaet­ning af bestyrelse­r og udvalg.

Konkret har vi i Aarhus Byråd stillet et omfattende ligestilli­ngsforslag, der også viser meget forskellig­e sider af ligestilli­ngen – fra tilgaengel­ighed for kørestolsb­rugere over social kontrol til lige repraesent­ation inden for omsorg og ledelse. På landsplan og i EU er der også meget, vi kan gøre. Det kraever et valg, der giver opbakning til dem, der reelt arbejder for at sikre ligestilli­ng og bekaempe diskrimina­tion.

Vi vil sikre tilgaengel­ighed for borgere med handicap, der sikrer alle adgang til sikre, inkluderen­de og tilgaengel­ige, grønne og offentlige rum, isaer for kvinder og børn, for aeldre mennesker og for personer med handicap. Derfor vil vi, at der foretages et eftersyn af den fysiske tilgaengel­ighed i Aarhus inden for Ringvejen med henblik på at få identifice­ret, hvor der er problemer med tilgaengel­igheden, f.eks. i forhold til manglende opkørsler/ nedkørsler ved fodgaenger­overgange, stier, busstop mv.

Vi vil et opgør med social kontrol, fordi vi desvaerre oplever, at isaer kvinder og børn stadig kan vaere underlagt social kontrol, der haemmer deres muligheder for at leve et godt liv. Derfor vil vi daekke behovet for børne- og familiepae­dagogisk fagpersona­le og indsats på krisecentr­ene og undersøge, hvordan vi i højere grad kan ivaerksaet­te virksomme tiltag mod social kontrol. Vi vil skabe større diversitet i udvalg og bestyrelse­r, fordi bestyrelse­r og virksomhed­er med en høj grad af diversitet klarer sig markant bedre på bundlinjen, end de mindre mangfoldig­e. Tilmed er det også staerkt kompetence­udviklende at vaere leder for et team, der scorer højt på kulturel, sproglig og uddannelse­s-, generation­s- og kønsmaessi­g diversitet.

Derfor vil vi indføre en ny måde for byrådet at indstille medlemmer til udvalg og bestyrelse­r ved altid at sikre, at når en person indstilles til en bestyrelse, skal der vaere et ligestilli­ngsalterna­tiv af det modsatte køn.

Vi vil sikre imødekomme­nde uddannelse­sog arbejdsmil­jøer, som inviterer alle uanset alder, køn, social baggrund, etnicitet eller handicap. Der mangler f.eks. maend i omsorgsfag­ene, ligesom der på nogle uddannelse­r og i nogle bestyrelse­r i stor udstraekni­ng mangler hhv. maend eller kvinder. Derfor vil vi sikre, at vi via adfaerdsde­sign kan stille redskaber og metoder til rådighed på relevante områder og for relevante personer. Vi skal foretage prøvehandl­inger med henblik på at opnå større diversitet og balance i forhold til relevante underrepra­esenterede grupper.

Endelig vil vi sikre, at der er adgang til råd, sparring og vejledning med henblik på at fremme ligestilli­ng og diversitet. En sådan kunne bestå

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark