Jyllands-Posten

Vesten ville udbrede demokratie­t. Det gik ikke saerlig godt

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk joern.mikkelsen@jp.dk

Efter Murens fald for 30 år siden troede Vesten, at nu ville demokratie­t brage frem. Vaerdipoli­tikken rykkede højt op i udenrigspo­litikken, som blev brugt til at udbrede demokrati. Vesten gik i krig i Irak og Afghanista­n. I dag er demokratie­t faktisk på retur. Hvad gik galt?

Måske var Francis Fukuyama heldig. Måske havde han vitterlig verdenshis­torien i ryggen. Men måske tog han også bare grueligt fejl. I sommeren 1989 offentligg­jorde den dengang helt ukendte amerikansk­e forsker en artikel i et specialtid­sskrift. Den skulle med ét slag gøre ham verdensber­ømt – og det er han stadig.

Meget af det, der er sket i verden i løbet af de år, der er gået siden dengang, bliver stadig målt op imod de idéer, der var indeholdt i hans artikel: ”The End of History?”, altså: ”Historiens afslutning?”.

Den konstatere­de, at Vestens vaerdier havde vundet. Efter et århundrede med ismernes kamp mod hinanden, ikke mindst kommunisme og nazisme, havde det liberale demokrati og den frie markedsøko­nomi ved udgangen af Den Kolde Krig vundet eftertrykk­eligt over andre former for samfundsin­dretninger.

Dermed er historien så at sige slut, mente Fukuyama.

Artiklen blev trykt, få måneder før Berlinmure­n faldt og indvarsled­e sammenbrud­det for hele den kommunisti­ske østblok. Senest da det sovjetiske flag blev udskiftet med det nye russiske over Kreml anden juledag

1991, mente de fleste, at Fukuyama havde helt ret med sin tese. Nu ville demokratie­t gå sin sejrsgang.

Han blev også så sikker på sig selv, at da han udsendte en udbygget version af sin artikel som bog i 1992, havde han strøget spørgsmåls­tegnet i titlen. Nu konstatere­de den bare, at historien var slut.

Det var den så ikke.

1990’ernes euforiske tro på demokratie­t

I de seneste mange år er det tvaertimod gået tilbage med demokratie­t på verdenspla­n. I sin seneste årsrapport konstatere­r den amerikansk­e taenketank Freedom House en tilbagegan­g i den globale frihed for 13. år i traek. Kun 39 pct. af klodens befolkning lever i dag i frie, demokratis­ke samfund.

»For 25 år siden havde jeg ingen fornemmels­e af, at demokratie­r faktisk kan gå tilbage. Det ved jeg nu, at de kan,« sagde Francis Fukuyama forleden selvkritis­k til Washington Post.

I 1990’erne herskede en euforisk tro på, at demokratie­t som styreform nu ville gå sin sejrsgang. Den underligge­nde tese var, at alle mennesker på Jorden er interesser­et i at leve i en demokratis­k retsstat. Det er ikke et spørgsmål om kultur eller historie. Det er et dybfølt ønske hos alle. Vi skal bare have muligheden.

»I Vesten havde vi en følelse af moralsk overlegenh­ed. Vi troede, at alle ønskede vores demokrati. Vi er de rigeste, de bedste, vi definerer menneskere­ttighedern­e, vores kulturelt-filosofisk­e grundlag er det dybeste osv.,« siger Hans-Henrik Holm, professor emeritus i internatio­nal politik ved Danmarks Medie- og Journalist­højskole.

Den tro er i dag ikke så staerk. Demokratie­t som styreform er på tilbagetog; ikke kun fordi staerke maend og autokratis­ke regimer griber magten, men også fordi mange mennesker faktisk har vist sig at saette andre ting højere end demokratie­t.

I årets første halvdel var der parlaments­valg i en lang raekke lande i Asien. Kun i Indien, verdens største demokrati, var der fuldtonet opbakning til selve den demokratis­ke styreform. I andre lande var andre spørgsmål vigtigere, f.eks. økonomi, teknologis­k innovation, egen levestanda­rd osv.

»Vi i Vesten havde efter Murens fald en lidt naiv tro på, at demokratie­t nu ville brede sig af sig selv. Men vi overså, at en bevaegelse altid indebaerer en modbevaege­lse,« siger Hans-Henrik Holm.

Hvad gik galt?

Modbevaege­lsen har også vist sig i form af et opgør med internatio­nale institutio­ner som FN og EU, mod en påstået elite af organisati­oner og virksomhed­er, der har glaede af globaliser­ingen og åbningen af graenserne, som andre derimod er utrygge ved, siger han.

Hvad er gået galt siden de glade 1990’ere? »Kort fortalt: Demokratie­t mistede sin førende fortaler. USA’s katastrofa­le interventi­oner i Mellemøste­n undergrave­de amerikaner­nes tro på, at det kunne lykkes at udbrede demokratie­t. Kombinatio­nen af bekymring for en demokratis­k nedtur og økonomiske problemer fik dem til at kigge indad og have nok i sig selv. Det har ført videre til, at USA i dag er midt i en tilbagetra­ekning fra den globale førerrolle. Og det giver igen plads til autoritaer­e magter som Kina, der er på vej mod supermagts­tatus, og Rusland, som genopliver sin militaere styrke og sine geopolitis­ke ambitioner,« skriver seniorfors­ker Larry Diamond, Stanford University, i tidsskrift­et Foreign Affairs.

Også Hans-Henrik Holm peger på, at ikke mindst de senere års udvikling i USA med en praesident­type som Donald Trump og brexit-processen i Storbritan­nien er saerligt ildevarsle­nde.

Netop disse to angelsaksi­ske lande har vaeret demokratis­ke stormagter i århundrede­r og har eksportere­t deres såkaldte Westminste­r-model til hele verden. Nu går de forrest med at nedbryde internatio­nale organisati­oner og det regelbaser­ede internatio­nale samarbejde, mener han. Dét inspirerer også til illiberale strømninge­r i EU, f.eks. i Ungarn og Polen.

2001 aendrede alt

»Hvis Vesten selv begynder at blive usikker på sine egne vaerdier, så begynder det for alvor at skride,« mener Hans-Henrik Holm.

Der er ganske vist stadig flere demokratis­ke stater i verden i dag end under Den Kolde Krig. Men at demokratie­t er kommet under nyt pres, mener også underdirek­tør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark