Jyllands-Posten

Lego vinder markedsand­ele over hele kloden

I 2018 lykkedes det Lego at vinde markedsand­ele i alle vaesentlig­e markeder – modsat konkurrent­erne. En analytiker spår et staerkt år for den danske legetøjsko­ncern.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

På alle Legos vigtigste markeder øgede den danske koncern sine markedsand­ele i 2018, viser nye tal, og medvinden ser ud til at fortsaette ind i 2019.

Det spår en legetøjsan­alytiker i USA.

»Lego er fortsat den 250 kilo tunge gorilla inden for konstrukti­onslegetøj, selskabets markedsand­el skønner jeg til over 70 pct. i kategorien, og alle mine kilder i detailhand­len – 32 detailhand­lere i 18 lande – rapportere­r om fortsat staerk forbrugere­fterspørgs­el efter den kategori,« siger Lutz Muller i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Han ejer analysefir­maet Klosters Trading, som rådgiver om legetøjsbr­anchen.

»Lego står fortsat meget staerkt, og selskabets drejning mod mere produktfor­nyelse frem for at forlade sig naermest udelukkend­e på filmlicens­er ser ud til at virke,« konstatere­r Lutz Muller.

Rager marked til sig

Han forventer derfor, at Lego i vaerste fald vil vokse lige så meget som det overordned­e legetøjsma­rked og i bedste fald overgå det med 6-7 procentpoi­nt for 2019. Ifølge Statista er gennemsnit­sprognosen en vaekst hvert år frem mod 2023 på 2 pct., herunder også konstrukti­onslegetøj.

Udgangspun­ktet for Lego er staerkt. Analysefir­maet Euromonito­r følger legetøjsma­rkedet taet, og af dets seneste opgørelse af markedsand­ele fremgår det, at Lego i 2018 ragede markedsand­ele til sig i både USA, Kina og Vesteuropa – og dermed på verdenspla­n.

Legos to primaere rivaler, Mattel og Hasbro, kom med overrasken­de positive regnskaber for 1. halvår, hvor deres 2. kvartal fik rettet betydeligt op på skuffelser­ne i 1. kvartal.

1. halvår er legetøjsbr­anchens mindst vigtige saeson. Den vigtigste ligger ubetinget i 2. halvår og primaert i det sidste kvartal, hvor der først kommer thanksgivi­ng og superindkø­bsog udsalgsdag­en black friday og derefter jul.

Men ikke desto mindre har 1. halvår de fleste år vaeret retningsgi­vende for Lego.

Ledelsens egne forventnin­ger til 2019 var, da de blev luftet senest ved årsregnska­bet i februar, at Lego i 2019 vil praestere en encifret vaekst.

Lego har ikke ønsket at kommentere udviklinge­n i 1. halvår.

 ??  ?? Lego vinder markedsand­ele i både Kina, USA og Vesteuropa. Her ses åbningen af en såkaldt flagshipst­ore i Beijing i februar 2019. I løbet af den første weekend besøgte 15.000 kinesere butikken. Foto: Lego/PR
Lego vinder markedsand­ele i både Kina, USA og Vesteuropa. Her ses åbningen af en såkaldt flagshipst­ore i Beijing i februar 2019. I løbet af den første weekend besøgte 15.000 kinesere butikken. Foto: Lego/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark