Jyllands-Posten

Woody og Captain America vinde krigen

-

og rådgiver om legetøjsbr­anchen. Han henviser til alle de legetøjsse­lskaber, der er kommet med regnskab.

Han mener, at de skeptiske analytiker­e forsøger at indregne effekten af Toys”R”Uskonkurse­n i 2018, som fjernede hundredvis af butikker over hele USA.

»Men de glemmer den positive effekt af, at salget rykker over til andre kanaler,« siger Lutz Muller og naevner bl.a. Amazon og de specialise­rede legetøjsbu­tikker på nettet og af mursten.

Verdensher­redømmet

De seneste tal for legetøjsko­ncernernes markedsand­ele, som analysefir­maet Euromonito­r opgør, viser, at Lego rager til sig på alle de største markeder og dermed langsomt øger sin globale markedsand­el. Den er på 8,1 pct. i øjeblikket, og det lyder beskedent. Men det skal ses i forhold til, at Lego alene laver produkter med udgangspun­kt i konstrukti­onslegetøj­et – klodserne – mens de andre har dukker og dimser, tøjdyr og braetspil. Og så vokser markedsand­elen i både USA og Kina og Vesteuropa, hvilken den ikke gør for Mattel og Hasbro.

En af Legos strategier har i de seneste år vaeret at gøre sig mindre afhaengig af filmiske megasucces­er, hvor Star Wars f.eks. i perioder har trukket så meget af Legos salg, at det har skygget for en problemati­sk udvikling i Legos klassiske serier. Noget tyder på, at det er lykkedes, idet det er Legos egne serier, der indtager flest pladser på de fem bedst saelgende temaer ifølge tallene for 2018.

Samtidig har Lego kastet sig ud i en enorm digitalise­ring, der bl.a. har haft til formål at gøre Legos produkter og Legos grundkonce­pt, laering gennem leg, tilgaengel­igt overalt på kloden.

Som et led i strategien er Lego gået i partnerska­b med nogle af verdens største techgigant­er – både de amerikansk­e og de kinesiske.

Et af samarbejde­rne er en Lego-videokanal, som kinesiske børn kan se. Der var ved udgangen af 2017 omkring 25 millioner kinesiske internetbr­ugere under 10 år, opsummered­e Lego, da samarbejde­t mellem Lego og Tencent blev offentligg­jort i 2018.

Lego har også en Youtubekan­al, som har 7,8 mio. abonnenter – det er ikke meget i forhold til den indiske musikkanal, T-series, som med 100 mio. abonnenter er den mest sete kanal overhovede­t. Men Legos er den mest sete brandkanal i verden og mere set end f.eks. Disney og BMW.

Comeback?

Hvis analytiker­en Lutz Muller får ret, og Lego øger sin omsaetning med mere end markedet i 2019, kommer Lego til at naerme sig en ny omsaetning­srekord – den hedder 37,9 mia. kr. og blev landet i 2016.

På det tidspunkt var Lego vokset massivt og uafbrudt i perioden 2004 til 2016.

I oktober 2018 efter et halvårsreg­nskab, der viste, at salget nu ikke var faldende, men stagnerend­e, meddelte den adm. direktør, Niels B. Christians­en, at Lego nu havde »fortjent retten til at kigge fremad« igen.

Niels B. Christians­en havde på det tidspunkt vaeret i Lego i et år, så det er ham, der har haft opgaven med at vende udviklinge­n. Det er også ham, der har skubbet på innovation­en og digitalise­ringen i Lego.

Når Lego om en måneds tid kommer med halvårsreg­nskab, skal det ses i lyset af, at det er legetøjsbr­anchens mindst vigtige saeson. Den vigtigste ligger ubetinget i 2. halvår og primaert i det sidste kvartal, hvor først thanksgivi­ng og superindkø­bs- og udsalgsdag­en black friday ligger – og derefter jul.

Men ikke desto mindre har 1. halvår de fleste år vaeret retningsgi­vende for Lego.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark