Jyllands-Posten

Pengene strømmer ud af børserne og ind på

De private markeder oplever enorm interesse blandt store investorer, og det er med til at aendre strukturer­ne på kapitalmar­kedet.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Enorme summer vaelter i disse år ind i de såkaldt private markeder. Det er penge, som før i tiden i langt højere grad blev placeret i aktier og obligation­er noteret på normale børser som Nasdaq.

I stedet placeres de nu i f.eks. aktier i unoterede selskaber gennem investerin­gsfonde, i ejendomme eller i gaeld købt direkte fra bankerne eller virksomhed­erne.

Disse papirer er som regel illikvide; man er ofte tvunget til at holde dem i adskillige år, og det kan vaere svaert at finde købere hurtigt – og man skal købe for mange millioner kroner ad gangen.

Men de giver ifølge bl.a. Bankinvest til gengaeld ofte et langt højere afkast end de noterede aktier og obligation­er.

Manglen på likviditet og de store stykstørre­lser holder småinvesto­rerne ude af festen. Udviklinge­n er også ved at aendre den måde, virksomhed­er rejser kapital på.

Forhistori­en

I 2004 rundede fonde, der investerer i de private markeder – i private, unoterede aktier, privat gaeld, ejendomme, infrastruk­tur og naturresso­urcer – 1.000 mia. dollars (6.600 mia. kr. i nutidens valutakurs) i forvaltet kapital ifølge konsulenth­uset McKinsey.

Rentefald på rentefald

Lige før finanskris­en i 2008 var tallet oppe på omtrent 2.200 mia. dollars.

Den efterfølge­nde nedtur tog hårdt på de noterede papirer, og vaerdien af mange børsmarked­er halveredes.

De private markeder klarede det på papiret dog bedre, bl.a. fordi vaerdien af investerin­gerne kun fastsaette­s skønsmaess­igt og sjaeldent.

Efter krisen gik det staerkt opad igen på mange aktiebørse­r. Renten på sikre statsog virksomhed­sobligatio­ner tordnede ned, i takt med at centralban­kerne købte løs af dem.

Mange pensionsse­lskaber begyndte i starten af dette årti derfor for alvor at se sig om efter alternativ­er, der kunne sprede deres risiko ud, og som kunne give dem et langsigtet, risikovaeg­tet afkast.

Blikket faldt igen på de private markeder, og pengestrøm­men tog til.

I 2016 lå der 4.700 mia. dollars i fonde, som investered­e i de private markeder.

I 2017 var tallet oppe på 5.200 mia. dollars, og sidste år nåede man ifølge McKinsey op på hele 5.800 mia. dollars eller omtrent 38.300 mia. kr.

Denne enorme bølge af penge er nu ved at saette sit fingeraftr­yk på bl.a. mange børser, som i disse år bløder selskaber.

Fra 1996 til 2018 er antallet af børsnotere­de selskaber på de amerikansk­e børser naesten halveret fra 8.090 til 4.397 ifølge Verdensban­ken.

På børserne i eurozonen er antallet af selskaber faldet fra 6.739 i 2001 til 4.622 sidste år.

En del af forklaring­en er ifølge Andrea Panzieri, investerin­gsdirektør i Bankinvest Asset Management, at opstartsvi­rksomheder i dag venter meget laengere tid, før de vaelger en børsnoteri­ng.

Der er nemlig masser af penge at finde i det private marked.

Der er efterhånde­n et problem, hvis man ikke har adgang til det private marked. Der er en større bredde og en større dybde, og man kan forvente et højere afkast end på noterede aktier. ANDREA PANZIERI, INVESTERIN­GSDIREKTØR, BANKINVEST ASSET MANAGEMENT

Faerre børsnoteri­nger

Da det amerikansk­e teknologis­elskab Slack for nylig gik på børsen i USA, havde det allerede rejst omtrent 8 mia. kr. på det private marked.

Antallet af børsnoteri­nger i USA er faldet fra naesten 700 om året i 1996 til omtrent 100

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark