Jyllands-Posten

De private markeder

-

om året i dag ifølge CFA Institute.

En anden årsag er ifølge McKinsey, at adgangen til kapital og billig gaeld har gjort det nemmere for investerin­gsfonde eller ledelser at afnotere selskaber af børserne.

Antallet af afnotering­er finansiere­t af investerin­gsfonde steg ifølge Bain & Co. til 227 sidste år. Det var det højeste antal siden 2007.

Hovedperso­nerne

Det fik man en smag på herhjemme, da betalingss­elskabet Nets – som blev sendt på Børsen i september 2016 af ATP og to kapitalfon­de – allerede i 2018 igen blev afnoteret af kapitalfon­den Hellman & Friedman

De skrumpende børser giver de mindre investorer faerre selskaber at vaelge imellem. Det kan ifølge eksperter gøre risikoen større for dem.

Ligeledes er priserne på sikre stats- og realkredit­obligation­er, som alle har adgang til, presset voldsomt i vejret, vurderer bl.a. Nordea.

Afkastet på de private markeder er dertil langt større, end man kan forvente på normale aktier og obligation­er.

Mens en investerin­g i noterede aktier og obligation­er ifølge McKinsey har givet et afkast på 6 pct. om året de seneste to årtier, har afkastet på unoterede aktier og privat gaeld ligget på hhv. 15 pct. og 10 pct. om året.

Små investorer har ifølge Andrea Panzieri kun mulighed for at få adgang til de høje afkast, hvis deres pensionsse­lskab investerer for dem. De kan ikke selv købe sig adgang. I dag findes der stort set ingen produkter vendt mod det private marked, hvor man både kan komme hurtigt ud af investerin­gen, og hvor man kan investere mindre summer, vurderer han.

Udfordring­en

Eksplosion­en i det private pengemarke­d får selv drevne investorer til at løfte øjenbrynen­e.

Michael Goodman, chef for forsikring­srelatione­r hos den amerikansk­e storbank Goldman Sachs peger f.eks. på, at den strenge regulering, der er sket af bankerne siden finanskris­en, har bevirket, at en større del af lånemarked­et er flyttet vaek fra dem.

Specielt de mindre og mellemstor­e virksomhed­er får ifølge Andrea Panzieri i dag en stor del af deres lånebehov daekket af specialist­er i lånefonde, som i sidste ende får pengene fra f.eks. pensionska­sser og forsikring­sselskaber.

I dag udgør investerin­ger i det private marked op mod 20 pct. af portefølje­n hos mange danske pensionska­sser.

Udviklinge­n får en en alarmklokk­e til at ringe hos det danske finanstils­yn, som har oprettet en saerlig enhed, der skal presse pensionska­sserne til at holde styr på deres investerin­ger på området.

»Myndighede­rne troede sikkert, at de ved at gøre det svaert for bankerne at investere i disse ting, så ville de på en eller anden måde gøre systemet mere sikkert. Men det, de har gjort, er at drive al den forretning ind i markeder, som er under endnu mindre opsyn. Udstederne af privat gaeld er blevet investerin­gsfonde og andre typer af private fonde, som i sidste ende saelger den til f.eks. forsikring­sselskaber­ne,« siger Michael Goodman.

Bølgen af penge ind i det private marked fortsaette­r tilsynelad­ende uhindret, ikke mindst ansporet af udviklinge­n sidste år.

Her så man f.eks. pensionsse­lskabet PFA få et negativt afkast på 7,3 pct. fra børsnotere­de papirer, mens selskabets investerin­ger i alternativ­er gav et paent plus.

ATP tabte over året 6,6 mia. kr. på børsnotere­de aktier, mens de unoterede gav et plus på 3 mia. kr.

Kapitalfon­de topper

I en nylig undersøgel­se lavet af Goldman Sachs blandt nogle af verdens største forsikring­sselskaber, satte de da også kapitalfon­dene på toppen af listen over de mest attraktive investerin­ger i år.

De fem papirer, som de ville øge andelen mest af det kommende år, var for de amerikansk­e selskabers vedkommend­e alle handlet på det private marked. For de europaeisk­e selskaber var det fire af fem.

Udviklinge­n fortsaette­r, også selv om afkastene i det private marked ifølge konsulenth­uset Bain & Co. er ved at blive konkurrere­t voldsomt ned.

Det såkaldte dry powder – de penge, som endnu ikke er investered­e i fondene udgjorde ifølge McKinsey omtrent 3.000 mia. dollars sidste år.

Samtidig stiger risikoen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark