Jyllands-Posten

TALL SHIPS RACES

-

myrer,« sagde Anne Lykke Stampe.

Kaos afvaerget

Det er dog ikke alt under The Tall Ships Races, som er forløbet gnidningsf­rit. De mange gaester blev en for stor mundfuld for robotterne, der hiver biler op og placerer biler i pkaelderen under Dokk1. Allerede torsdag eftermidda­g måtte arrangører­ne midlertidi­gt stoppe for nye parkeringe­r i anlaegget. Fredag blev pkaosset omkring Dokk1 så stort, at Østjylland­s Politi ekstraordi­naert indkaldte Hjemmevaer­net, som skulle hjaelpe med at dirigere bilisterne.

»Man fik løst problemet ved at lave en afspaerrin­g af Toldbodgad­e ved Train og dermed lukke af for trafik, og så fik man fra arrangører­nes side meldt ud, at der var udfordring­er ved Dokk1,« siger Peter Tholstrup, vagtchef hos Østjylland­s Politi.

Intelligen­t parkering

Politiet har først det samlede overblik over The Tall Ships Races mandag, men vagtchefen siger, at der ud over pproblemer ikke umiddelbar­t har vaeret problemer.

»Det har vaeret et fint arrangemen­t, der er afholdt i ånden af en folkelig fest, hvor familier med børn har haft mulighed for at se skibe,« Over 50 af verdens største sejlskibe med 1.500 søfolk fordelt på 19 nationalit­eter har deltaget i The Tall Ships Races.

The Tall Ships Races er en af verdens største årligt tilbageven­dende kapsejlads­er for skole- og øvelsesski­be. Aarhus er for første gang sluthavnen for kapsejlads­ens skibe.

Aarhus Kommune har brugt 13 mio. kr. på arrangemen­tet, som har 50 samarbejds­partnere, 400 frivillige og diverse sponsorer.

Fredag var der prisoverra­ekkelse. Det fornemste trofae, Friendship Trophy, blev givet til det skib, som har gjort sig mest bemaerket for at skabe forståelse og internatio­nale relationer mellem de forskellig­e nationalit­eter. Vinderen var ”Shabab Oman II”. siger Peter Tholstrup.

P-udfordring­erne skyldes ifølge Michael Jaap, at The Tall Ships Races blev offer for sin egen succes.

»Bilisterne havde svaert ved at komme ud på Kystvejen, for der kom kun to-tre biler ud, når der var grønt. Man laerer, at arrangemen­ter altid er mere komplekse end på tegnebraet­tet,« siger pressechef­en, der ikke mener, at problemern­e ved Dokk1 bør giver panderynke­r ved lignende arrangemen­ter:

»For det første kan man ikke helt undgå kø. Det sker også ved store koncerter i Horsens eller ved festivaler i Skanderbor­g. Men det mest søgte på The Tall Ships Races’ chatbot (et program, hvor man online kan stille spørgsmål, red.) var parkering. Så folk fangede budskabet om, at man allerede på vej til arrangemen­tet skulle finde en ledig p-plads. Det er en intelligen­t p-metode, som vi skal bruge i fremtiden. Derudover bliver det lige om lidt muligt

Det har vaeret fascineren­de at se skibene sejle af sted, mens søfolk har kravlet rundt i masterne som myrer. Anna Lykke Stampe, gaest til arrangemen­tet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark