Jyllands-Posten

Langt drama gik forud for farlig V-kabale uden Støjberg

Venstres folketings­gruppe vragede tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg til ledelsen. Forløbet op til afgørelsen afslører en splittet V-top og en folketings­gruppe, hvor tilliden mellem vigtige profiler er vaek.

- MARCHEN NEEL GJERTSEN Jyllands-Postens politiske redaktør marchen@jp.dk

Klapsalver­ne fra Venstres gruppevaer­else rungede ud på Christians­borg, da partiet havde saesonens første gruppemøde og valgte ny ledelse. Men forud for klapsalver­ne og de store smil gik både et intenst gruppemøde og et internt drama, som har udspillet sig henover sommerferi­en. Et forløb, der vidner om dybe udfordring­er for sammenhold­et i partiets ledelse, og som indvarsler en svaer periode for partiet.

For selv om Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har bebudet, at han fortsaette­r i dansk politik trods tabet af statsminis­terposten i juni, stiller mange folketings­medlemmer i Venstre stadig sig selv spørgsmåle­t om, hvor laenge. Formandens fortsatte engagement aendrer derfor ikke ved, at der pågår interne svaerdslag om at positioner­e sig i kampen om arvefølgen.

På gruppemøde­t mandag endte et flertal i folketings­gruppen med at forkaste ledelsens – og dermed Løkkes – indstillin­g til, hvordan gruppens bestyrelse skulle sammensaet­tes. Ledelsens anbefaling var godt nok, at Kristian Jensen skulle vaere gruppeform­and, og at Jakob Ellemann-Jensen skulle vaere politisk ordfører. Det blev de også. Men det var også en del af indstillin­gen, at tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg skulle vaere naestforma­nd for gruppen. Det blev hun ikke. For Sophie Løhde udfordrede hende og vandt den hemmelige interne afstemning i gruppen.

Venstres partisekre­taer og en anden medarbejde­r fra partikonto­ret stod for optaelling­en, og stemmetall­et blev hemmeligho­ldt. Men resultatet var, at magten i ledelsen blev fordelt helt uden om Støjberg, der ellers repraesent­erer sin egen politiske gruppering i partiet, og som fik et staerkt personligt valgresult­at. Spørgsmåle­t er nu, hvilke afledte konsekvens­er det fører med sig, at Støjberg er kørt ud på et sidespor. Det er en opsigtsvae­kkende og potentielt farlig beslutning at udelukke en politiker, der fik 28.420 personlige stemmer, fra ledelsen.

 ??  ?? Inger Støjberg truede til det sidste med at udfordre Kristian Jensen om posten som gruppeform­and i Venstre, men endte helt uden plads i ledelsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Inger Støjberg truede til det sidste med at udfordre Kristian Jensen om posten som gruppeform­and i Venstre, men endte helt uden plads i ledelsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark