Jyllands-Posten

Venstres medlemmer af hovedbesty­relsen håber på endnu et Løkke-valg

Formanden for Venstre bør ved naeste valg igen hedde Lars Løkke Rasmussen. Det mener et overvaelde­nde flertal blandt de hovedbesty­relsesmedl­emmer i Venstre, som JyllandsPo­sten har talt med.

- MIE LOUISE RAATZ mie.l.raatz@jp.dk

Mens Venstre på Christians­borg i disse dage heftigt diskuterer partiets fremtid, er dele af partiets bagland stort set enige om i hvert fald én ting:

De ser gerne, at Venstre ved naeste folketings­valg igen er repraesent­eret ved partiforma­nd Lars Løkke Rasmussen.

»Det ville vaere decideret tåbeligt at overveje alt muligt andet bare for at prøve noget nyt,« siger Anders Bo Larsen, formand for Venstre i Egedal og medlem af Venstres hovedbesty­relse.

Han håber derfor, at Løkke Rasmussen genopstill­er til formandspo­sten ved Venstres landsmøde i efteråret. »Så vil jeg støtte ham 100 pct. Han har gjort det rigtigt godt og har forståelse­n for, hvordan tingene foregår.« Også Alexander Schneevoig­t, der ligeledes er medlem af Venstres hovedbesty­relse og formand for Venstre i Gentofte, mener, at Lars Løkke Rasmussen bør blive som formand:

»Han er den rigtige formand for Venstre. Hvis han vil blive som formand og også statsminis­terkandida­t for Venstre ved det kommende valg, så har han i hvert fald min opbakning.«

Ofte bliver partiforma­end efter tabte valg skiftet ud, men det mener formanden for Venstre i Middelfart, hovedbesty­relsesmedl­em Torben Torsbjerg Møller, ikke behøver vaere tilfaeldet for Venstre denne gang:

»Vi har jo en vis tradition for, at hvis statsminis­terkandida­ten ikke vinder valget, så giver man stafetten videre. Men det er jo ofte udtryk for, at man har haft et dårligt valg. Det synes jeg ikke, man kan sige om den nuvaerende situation. Der er ingen grund til at gøre, som vi plejer på dette punkt.«

Det samme mener 9 af de 10 hovedbesty­relsesmedl­emmer, som Jyllands-Posten har talt med i Venstres omkring 100 mand store hovedbesty­relse.

Blandt dem er tidligere KL-formand og Kalundborg-borgmester Martin Damm. Heller ikke han ser grund til at skifte ud på formandspo­sten inden et folketings­valg: »Det er jo ham (Lars Løkke Rasmussen, red.), vi har valgt som formand, så det ville da vaere maerkeligt, hvis vi ikke også synes, at vi kunne gå til valg med ham,« siger han.

Kun én enkelt, der ikke vil udtale sig til citat, så gerne formanden skiftet ud.

Store toppost-dag

På Christians­borg fordelte Venstres folketings­gruppe mandag partiets topposter.

Jakob Ellemann-Jensen blev udnaevnt til politisk ordfører, Sophie Løhde til gruppenaes­tformand, mens gruppeform­andsposten gik til partiets naestforma­nd, Kristian Jensen.

De seneste to formaend for Venstre – Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen – gik begge direkte fra naestforma­ndsposten til formandspo­sten for partiet. Sidstnaevn­te har dog naegtet at betegne en sådan arvefølge som en »naturlov« i Venstre.

»Det er en rent faktuel oplysning. Der er to gange, hvor Venstres naestforma­nd er blevet formand for Venstre. Det er Anders Fogh, og det er mig. Er det en tradition? Det ved jeg ikke,« har Løkke tidligere udtalt.

Var fordelinge­n af posterne så en blåstempli­ng af arvefølgen som naturlov og Kristian Jensen som en kommende partiforma­nd for Venstre, ville pressen vide?

»Det er en blåstempli­ng af Kristian Jensen som gruppeform­and i Venstre,« svarede Løkke.

Jensen er »taenkt« situation

Flere medlemmer i partiets hovedbesty­relse mener ikke, at Løkke bør give stafetten videre til netop Kristian Jensen inden naeste valg.

»Hvorfor skulle han det? Se på Trump og Biden (to amerikansk­e praesident­kandidater, red.). De er da langt laengere oppe i årene, og de går da stadig til valg. Så mon ikke vi kan have en statsminis­terkandida­t i midthalvtr­edserne, eller hvor gammel Løkke nu når at blive? Han har mange gode år endnu,« siger Thomas Christians­en, der er formand for Venstre på Laesø og hovedbesty­relsesmedl­em.

Han ser gerne, at partiet går til valg med Løkke i spidsen endnu en gang.

Imens mener Susanne Green, der er formand for Venstre i Aarhus og medlem af partiets hovedbesty­relse, at der vil opstå »en helt ny situation«, hvis Løkke Rasmussen skulle traekke sig fra formandspo­sten.

Her er det ikke givet, at pilen peger på Jensen.

»Så skal vi se, hvem der melder sig, hvad strategien er og ikke mindst, om det er de rigtige personer på posterne. Det med Kristian Jensen er en taenkt situation, så laenge vi har Løkke,« siger hun.

Løkke: »Jeg er leder«

Posten som Venstres partiforma­nd vaelges hvert år på partiets landsmøde af de fremmødte delegerede. Netop det faktum måtte Lars Løkke Rasmussen ved mandagens praesentat­ion af den nye gruppelede­lse flere gange pointere.

Formandspo­sten havde derfor ikke vaeret en del af kabalen, understreg­ede han:

»Jeg er leder, og det har ikke vaeret til afstemning i dag. Det er noget, der i givet fald ville skulle stemmes om. Jeg har ikke hørt nogen udfordre mit lederskab, så jeg er leder.«

Direkte adspurgt, hvorvidt Kristian Jensen selv var interesser­et i formandspo­sten og nu så sin nye titel som gruppeform­and som en styrket vej mod netop det, svarede Kristian Jensen:

»Lars er formand for Venstre, og det tror jeg, at han er lang tid fremadrett­et. Jeg har fået opgaven, som jeg er rigtig glad for, nemlig at vaere gruppeform­and for Venstres folketings­gruppe.«

Imens tager formanden for Venstre i Kerteminde, hovedbesty­relsesmedl­em Ole Holst, det som »en selvfølge«, at den partiforma­nd, han er fuldt ud tilfreds med, bliver:

»Jeg har ikke givet det de store tanker, men bare taget det som en selvfølge, at Lars Løkke Rasmussen fortsatte på posten.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark