Jyllands-Posten

100 ulykker med omstridte løbehjul rejser flere spørgsmål

I løbet af sommeren er der registrere­t en til to ulykker med el-løbehjul om dagen i København. Men hvorfor går det galt, og er det egentlig farligere end at cykle?

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Har du nogensinde kørt beruset på cykel? Hvad med et el-løbehjul?

Mere end 30 mennesker kan svare ja til det sidste, efter at de var involveret i ulykker i København i løbet af 2019.

Det viser en opgørelse, forskere i Region Hovedstade­n har lavet. Siden januar, da de første omstridte udlejnings­løbehjul blev opsat i Københavns Kommune, har regionen registrere­t over 100 »løbehjulsr­elaterede skader«, hvor akutbereds­kabet enten har sendt en ambulance ud eller henvist tilskadeko­mne til skadestuen pr. telefon.

Mere end hver tredje tilskadeko­mne var påvirket af alkohol, oplyser Stig Nikolaj Blomberg, som er forsker ved Akutbereds­kabet i Region Hovedstade­n og arbejder på en ph.d.-afhandling om emnet. Han taler om en ny patientgru­ppe og tilføjer, at hovedparte­n af de tilskadeko­mne pådrog sig hovedskade­r og skader i ansigtet.

Dertil kommer 15-20 personer, som i år er kommet til skade ved enten at blive påkørt af et el-løbehjul eller falde over et parkeret et af slagsen i København. I maj, juni og juli, hvor vejret har indbudt til faerdsel på elløbehjul, er der i hovedstade­n registrere­t en til to ulykker om dagen, oplyser Stig Nikolaj Blomberg.

Statistikk­en har atter skabt debat om den nye transportf­orm, som siden nytår har gjort sit indtog i flere store byer i Danmark – bl.a. også i Odense og Aarhus. I Københavns Kommune, som senest i maj vedtog nye, skrappere regler for løbehjulen­e, overvejer man nu bl.a. at indføre hastigheds­begraensni­nger på ned til 6 km/t.

Farligere end at cykle?

Det svenske firma VOI, som bl.a. udlejer løbehjul i København og Aarhus, oplyser til Berlingske, at »de statistikk­er, der findes nu, indikerer ikke, at el-løbehjul er farligere end for eksempel cykler«. Jyllands-Posten har bedt firmaet om at oplyse, hvilke statistikk­er det henviser til, men har ikke fået svar.

Sagen er, at man i Region Hovedstade­n ikke har kunnet beregne ulykkesfre­kvensen – altså antallet af ulykker pr. kørt km – da man ikke ved, hvor meget løbehjulen­e i København kører. For cykler og knallert-30 ulykkesfre­kvensen fra 2005-2014 på ca. 0,25 ulykker pr. mio. kørte km, viser tal fra Havarikomm­issionen.

I 2018 registrere­de man i lå Austin i Texas i USA 191 tilskadeko­mne i ulykker med el-løbehjul fra september til november. Man regnede sig da frem til, at der var 20 tilskadeko­mne personer pr. 100.000 kørte ture på el-løbehjul.

Også i Austin havde op mod hver tredje indtaget alkohol forud for en ulykke med et el-løbehjul. Samtidig viste opgørelsen fra Austin Public Health, at størstedel­en af de tilskadeko­mne var ude på deres første tur på et el-løbehjul.

Stig Nikolaj Blomberg kender ikke til danske eller internatio­nale studier, der har sammenlign­et risikoen ved hhv. at cykle eller køre på elløbehjul.

For Mette Møller, seniorfors­ker ved DTU Transport med fokus på trafiksikk­er

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark