Jyllands-Posten

Bør de aeldre blive vasket med vådserviet­ter eller vaskeklude?

Hørsholm Kommune regner med at spare en halv mio. kr. om året ved at udskifte vaskeklude med vådserviet­ter, og det behøver ikke at vaere et problem, siger en ekspert.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Bekymringe­n var til at tage og føle på.

Da Nyborg Kommune i foråret 2018 valgte at tilbyde aeldre på plejecentr­ene at blive vasket med vådserviet­ter i stedet for med vand, saebe og klud, var der således adskillige aeldre og pårørende, som havde bange anelser.

Det fortaeller Ib Kruse, formand for AEldre Sagen i Nyborg-Ullerslev. Men over et år senere er kritikken forstummet.

»Hverken i seniorråde­t eller AEldre Sagen får vi nogen som helst klager fra pårørende eller aeldre,« siger han, der i stedet har hørt fra tidligere kritikere, at ordningen faktisk har vaeret en fordel for deres gamle mor.

Adskillige kommuner, heriblandt Nyborg, Kerteminde, Odense og Stevns, har valgt at erstatte vaskeklude­ne med vådserviet­ter, fordi det kan spare penge. Hørsholm Kommune kan blive den naeste i raekken.

Som et oplaeg til budgetforh­andlingern­e, hvor der skal spares 60 mio. kr., er administra­tionen kommet med forslag til, hvor der kan hentes penge. Bl.a. mener man at kunne spare 500.000 kr. om året ved at bruge vaskeservi­etter i stedet for den traditione­lle skumvaskek­lud, saebe, vand og håndklaede.

I forslaget lyder det bl.a., at det forventes »at medføre bedre hygiejne for borgerne og bedre arbejdsgan­ge for medarbejde­rne«, men det understreg­es samtidig, at servietter­ne ikke vil erstatte badet.

Sundhedsch­ef i kommunen Dorte Dahl påpeger, at der indtil videre kun er tale om et forslag, som ikke er vedtaget, men forklarer, at tanken er, at servietter­ne skal bruges til »den daglige hygiejne. F.eks. når man skifter en ble, men også til den daglige vask«.

»Vi har f.eks. nogle beboere med demens, som ikke bryder sig om at blive vasket, og det kan vaere hurtigere og mere skånsomt med servietter­ne, fordi man ikke først skal vaske med saebe og så skylle efter med vand. Det vil også betyde faerre vrid med haenderne for medarbejde­rne,« forklarer hun.

Frivilligt i Nyborg

Mens det i Nyborg Kommune, som den nordsjaell­andske kommune har skaevet til, er frivilligt, om man vaelger vaskeklude­n eller vådserviet­ten, laegger administra­tionen i Hørsholm Kommune op til, at det skal vaere fast praksis på plejecentr­ene.

»Men hvis der er nogen, der siger, at det bryder jeg mig ikke om, så vil vi ikke gøre det,« siger Dorte Dahl.

I Nyborg har omkring 75 pct. af de aeldre, plejekraev­ende borgere valgt vådserviet­ten, oplyser teamleder i sundhedsog omsorgsafd­elingen i kommunen Jakob Slot Schmidt.

»Tilbagemel­dingerne har vaeret gode, både fra pårørende, borgere og medarbejde­re. Vi startede med at holde informatio­nsmøder, hvor de pårørende på egen krop kunne maerke, hvordan det føltes med vådserviet­ten og dermed kunne tage en oplyst beslutning,« fortaeller han.

Hos AEldre Sagen kan seniorkons­ulent Per Tostenaes ikke genkende billedet af tilfredse borgere. Han beretter, at man har fået flere henvendels­er fra pårørende, som rynker på naesen af vådserviet­terne.

»Vi vil ikke sige, at det er forkert at bruge engangsvas­keklude eller -servietter, men det, der er det vigtige, er, at man tager hensyn til den enkeltes behov,« lyder det.

Ikke et problem for huden

Naestforma­nd i AEldre Sagen i Hørsholm, Verner Knudsen, er betaenkeli­g ved forslaget.

»Det skal virkelig dokumenter­es, at det kan gå i stedet for vand og saebe,« siger han.

Spørger man overlaege ved Central Enhed for Infektions­hygiejne på Statens Serum Institut Elsebeth Tvenstrup Jensen, er der dog rigelig med dokumentat­ion for, at vaskeservi­etterne kan erstatte kludene.

»Mikrobiolo­gisk og hudplejema­essigt skulle der ikke vaere noget i vejen for at bruge engangsser­vietter. Der er også studier, der viser, at hvis man har et stort iltbehov, er det mindre anstrengen­de at blive vasket på den måde,« siger hun og peger tillige på et hollandsk studie, som har påvist, at vådserviet­terne havde en positiv virkning på hud med »smådefekte­r«, formentlig pga. det tilsatte hudplejemi­ddel.

Det skal virkelig dokumenter­es, at det kan gå i stedet for vand og saebe. Verner Knudsen, naestforma­nd i AEldre Sagen i Hørsholm

Hvad ville vaere det bedste valg, hvis man som borger skal vaelge mellem vaskeklude og vådserviet­ter?

»Hvis man ser på effekten for huden, er de to muligheder nogenlunde ligevaerdi­ge, måske med et lille plus til engangsser­vietterne. Så er der den psykiske del af det, som kan gøre, at borgerne måske vil foretraekk­e den traditione­lle metode med vand og saebe. Men rent fagligt er der ikke noget problem med vaskeservi­etterne, selv om man bruger dem hver dag.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark