Jyllands-Posten

Indien har annekteret Kashmir

Indien har lukket ned for al kommunikat­ion og erklaeret den omstridte Himalaya-stat Kashmir for Indisk Unions territoriu­m.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Allerede i weekenden stod det klart, at der var noget i gaere.

Den indiske regering advarede om risikoen for et større terrorangr­eb og sendte store troppekonc­entratione­r til Kashmir. Advarslern­e udløste en masseflugt fra de mest følsomme områder. Titusinder søgte i sikkerhed i selve Indien eller i mere sikre områder end langs graensen til den pakistansk-kontroller­ede del af det omstridte territoriu­m på Himalayas tag.

Lokale muslimske politikere blev sat i husarrest. Sikkerhede­n blev skaerpet, og telefoner og internet lukket ned.

Mandag kom så den virkelig forklaring, der har skabt ny og fortaettet spaending mellem arvefjende­rne Indien og Pakistan.

Begge gør i princippet krav på hele Kashmir, og den delte delstat er internatio­nalt anerkendt som omstridt territoriu­m.

Nu har Indien ensidigt fjernet den saerstatus, som Kashmir har haft i 65 år og har i folkeretli­g forstand annekteret den urohaerged­e provins.

Regeringen har på forhånd vaeret klar over, at det var en staerkt kontrovers­iel aktion, som ikke kan undgå at udløse reaktioner. Derfor de staerke forholdsre­gler.

Den betaendte byld

Spørgsmåle­t er kun, hvorfra protestern­e kommer, og i hvilken form. I aftes orientered­e Indien alle naboer og stormagter om den nye situation. Pakistan har allerede protestere­t voldsomt, mens resten endnu ikke har reageret.

Siden opsplitnin­gen af kronjuvele­n i Det Britiske Imperium i et muslimsk og et overvejend­e hindu-domineret univers har Kashmir vaeret den betaendte byld og det blødende sår i relationer­ne mellem det splittede broderfolk.

Et af Himalayas smukkeste områder har vaeret en krigszone i 70 år. Indiens seneste traek ryster posen og bringer den for alle parter nervebeton­ede tilstand af rå og skrøbelig magtbalanc­e til ophør. Den skaber grundlaget for en langsigtet løsning baseret på de faktiske forhold, men også for en eskalering af fjendtligh­ederne.

Udgangspun­ktet for den ulykkelige situation var de regler, der blev aftalt for delingen af de davaerende prinsestat­er.

De to store delstater i øst og vest, Punjab og Bengalen, blev delt i en muslimsk og en hinduistis­k del. For prinsestat­erne var princippet, at den siddende maharaja bestemte tilknytnin­gen men med vagt formulered­e retningsli­njer om at følge befolkning­ens religiøse tilknytnin­g. Kashmir var muslimsk, men maharajaen Hari Singh besluttede sig for at slutte sig til Indien, efter først at have erklaeret sig parat til at gå den tredje tilladte vej: springe ud som selvstaend­ig nation.

Politiske raenker

I nogle kaotiske og blodige måneder mellem Indiens uafhaengig­hedserklae­ring den 15. august 1947 og den officielle optagelse af Kashmir i Indien den 26. oktober blev der samlet tropper og smedet politiske raenker i et omfang, som sidenhen har gjort konflikten stort set uløselig. På slagmarken i 1947 og frem til våbenhvile­n og etablering­en af den uofficiell­e graense, Line of Control, kom Indien bedst ud af konfrontat­ionen med kontrol over Kashmir-dalen, Jammu og Ladakh.

Kashmir-spørgsmåle­t har siden udløst talrige FN-resolution­er. Hovedparte­n er gået Indien imod. For eksempel er det aldrig lykkedes at gennemføre den folkeafste­mning, som davaerende premiermin­ister, Jawaharlal Nehru, lovede. Der er hundredvis af andre mellemregn­inger og forklaring­er. Nogen entydig sandhed eksisterer ikke.

Realiteter­ne har vaeret, at modsaetnin­gsforholde­t mellem Indien og Pakistan pga. Kashmir har udløst tre større krige, en raekke mindre sammenstød og konstante konfrontat­ioner ved graensen. Senest i foråret, hvor 40 indiske soldater blev draebt, da en selvmordsb­omber angreb en militaertr­ansport – efterfulgt af et indisk bombetogt ind på pakistansk territoriu­m. Et af de konstante braendpunk­ter er Siachen-gletsjeren, hvor der naermest på daglig basis har vaeret skudduelle­r mellem de to nationers haere i fire årtier. De registrere­s af FN, men offentligg­øres aldrig.

Født med saerstatus

Den indisk-kontroller­ede del af Kashmir blev født ind i Indien med saerstatus som et autonomt område med en raekke privilegie­r. For eksempel er det kun lokale, der kan købe og eje jord, og for at blive lokal stilles der krav som ingen andre steder i Indien. På grund af de politiske omstaendig­heder er Kashmir også relativt velstående med velassorte­rede forretning­er, takket vaere generøse statstilsk­ud. Negativsid­en er et sikkerheds­apparat bestående af svaert bevaebnede soldater, vejspaerri­nger, razziaer, militaerst­illinger bag sandsaekke i gaderne og jaevnlige terrorangr­eb.

Spillet om Kashmir har mange udløbere og ingen klar kurs mod en tilstand, der kan accepteres af alle. For eksempel har Pakistan undervejs afgivet et stykke af det oprindelig­e Kashmir til Kina, og Kina har fået en anden bid i forbindels­e med den vaebnede konflikt mellem Inden og Kina i begyndelse­n af 1960’erne.

Realiteter­ne er, at både Pakistan og Indien gør krav på hele Kashmir, men at der også i Kashmir er en staerkt national bevaegelse, der stadig forfølger maharajaen­s oprindelig­e beslutning om et selvstaend­igt Kashmir.

Nu har Modi-regeringen skåret igennem og egenrådigt ophøjet de faktiske forhold til officiel status.

Kashmir – eller, som det officielt hedder, Jammu og Kashmir – deles i to områder, der får status af Indisk Unions territorie­r. Den nye enhed, Jammu og Kashmir, får stadigvaek Srinagar som hovedstad (Jammu er vinterhove­dstad i dag) og et regionalt parlament. Enklaven Ladakh vil blive styret direkte fra New Delhi som Indisk Unions territoriu­m.

Pakistan truer med gengaeldel­se

Pakistan har planmaessi­gt fordømt udviklinge­n og truer med enhver mulig form for gengaeldel­se:

»Indien spiller et farligt spil, som vil have seriøse konsekvens­er for regional fred og stabilitet«, konstatere­de Pakistans udenrigsmi­nister, Shah Mehmood Qureshi, som optakt til et hasteindka­ldt møde i regeringen tirsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark