Jyllands-Posten

Qatar-ejet bank beskyldes for at huse islamister

Storbritan­niens aeldste islamiske bank har kunder, som ingen andre vil have.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

En Qatar-ejet bank i Storbritan­nien er kommet under beskydning for at have en raekke kunder, der promoverer radikal islamisme – herunder kunder, der står på USA’s terrorlist­e.

Det er avisen The Times, der bringer de opsigtsvae­kkende oplysninge­r om banken Al Rayan Bank, der har hovedsaede i Birmingham, er Storbritan­niens aeldste og største islamiske bank med 85.000 kunder, og som er 70 pct. ejet af Qatarbanke­n Masraf Al Rayan, der ifølge The Times er ejet af staten Qatar.

Kontrovers­ielle foreninger

Ifølge The Times er mindst 15 kontrovers­ielle islamiske organisati­oner kunder i Al Rayan Bank, herunder fire – en moské og tre velgørende foreninger – der har fået lukket deres konti af store banker som HSBC, Barclays, Nat West og Lloyds, bl.a. med begrundels­er som, at foreninger­nes og bankernes etiske og moralske vaerdier ikke stemte overens.

Blandt de mere opsigtsvae­kkende kunder er:

Interpal, en palaestine­nsisk organisati­on, der ifølge USA støtter Hamas. Derfor har amerikaner­ne placeret organisati­onen på USA’s liste over organisati­oner, der støtter terrorisme. Det er en beskyldnin­g, som organisati­onen selv i staerke vendinger har benaegtet. I Storbritan­nien har der vaeret hele tre undersøgel­ser af organisati­onen, hvor man ikke har fundet beviser for, at den direkte støtter terror.

Islamic Research Foundation Internatio­nal, der samler penge ind til tv-stationen Peace TV, der ledes af Zakir Naik. Under et motto om ”sandhed, harmoni og fred for hele menneskehe­den” har han bl.a. bedt for Osama bin Laden og rådet alle muslimer til at blive terroriste­r. Zakir Naik har forbud mod at opholde sig i Storbritan­nien, omend hans tv-station kan ses af borgere i landet.

Islamic Forum Trust, som menes at vaere pengeorgan­isationen bag Islamic Forum of Europe, der holder til i East London Mosque. En moské, som tidligere har haft besøg af al-qaeda-ledere som Anwar al-Awlaki, der – indtil han blev draebt ved et droneangre­b i Yemen – var verdens mest eftersøgte mand. Islamic Forum of Europe er ifølge The Times en ikke-voldelig, men radikal gruppering, hvis formål er at aendre den vestlige verdens samfundssy­stemer, institutio­ner og kultur.

Finsbury Park-moskéen, en af Vesteuropa­s mest kendte og tidligere berygtede moskéer, der ligger i London. Moskéen var tidligere kendt som hjemsted for hadpraedik­anten Abu Hamza, der nu afsoner en livstidsst­raf i USA for terrorisme. Fra 2005 og frem til 2018 var den ideologisk forbundet med Det Muslimske Broderskab, og en af moskéens ledere frem til november i fjor, Mohammed Sawalha, er ifølge The Times af USA naevnt som en mand, der stod bag terrorangr­eb i Mellemøste­n i 1990’erne.

Op på regeringsn­iveau

Der er ikke nødvendigv­is noget ulovligt i, at banken tillader de radikale islamistis­ke organisati­oner at have konti, men afsløringe­rne i The Times bliver nu forelagt Storbritan­niens nye indenrigsm­inister, Priti Patel, hvis ministeriu­m bl.a. har ansvaret for sikkerhed og modvirknin­g af terrorisme.

I en udtalelse fra banken selv hedder det, at den overholder al lovgivning i Storbritan­nien:

»Al Rayan har vaeret til stede i Storbritan­nien siden 2004 og servicerer både enkeltpers­oner, virksomhed­er og organisati­oner af alle trosretnin­ger. Den støtter ingen organisati­oner, der promoverer ekstremism­e eller voldelige ideologier.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark