Jyllands-Posten

Trump fordømte videospil og hvid nationalis­me

Ifølge praesident­en var et manifest fra attentatma­nden i El Paso »gennemsyre­t af had.« Problemet er ikke våben, men sindslidel­se og had, sagde han.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Da Ohios guvernør, Mike DeWine, trådte op på scenen ved en mindehøjti­delighed for de ni døde i søndagens masseskyde­ri i delstaten, blev han afbrudt af råb fra folkemaeng­den.

»Gør noget. Gør noget. Gør noget,« lød det igen og igen.

Episoden understreg­ede, hvor eksplosiv en cocktail weekendens to masseskyde­rier er for USA’s politikere, fordi de har udstillet, at dette nu naermest er en daglig haendelse.

Angrebet i El Paso, Texas, har også givet genlyd, fordi attentatma­nden tilsynelad­ende gik direkte efter indvandrer­e, hvilket er blevet kaedet sammen med Donald Trumps retorik.

Dette kommentere­de praesident­en ikke, da han mandag i en kort tv-tale fra Det Hvide Hus sagde, at USA må »stoppe denne onde sygdom« af masseskyde­ri efter masseskyde­ri.

Til gengaeld fordømte Donald Trump i staerke vendinger racisme og hvid nationalis­me.

»Attentatma­nden i El Paso lagde et manifest online, der var gennemsyre­t af racistisk had,« sagde Trump.

»Vores nation må fordømme intoleranc­e, had og hvid nationalis­me med én stemme. Disse dystre ideologier skal besejres. Had har ingen plads i USA,« fortsatte han og fortalte, at han har bedt FBI identifice­re, hvilke ressourcer agenturet »skal bruge for at stoppe hadkrimina­litet og national terrorisme.«

Det er den første erkendelse fra Trumps side af, at hvid nationalis­me er et voksende problem i USA.

Ny trusselsvu­rdering

Det fastslog FBI allerede sidste år, hvilket blev understreg­et igen mandag, da FBI-chef Christophe­r Wray beordrede forbundspo­litiets lokale kontorer til at lave nye, opdaterede trusselsvu­rderinger af frygt for kopiangreb.

Bl.a. fordi Patrick Crusius, den 21-årige mistaenkte attentatma­nd bag El Paso-angrebet, forinden lagde et angiveligt selvforfat­tet, racistisk manifest på onlineplat­formen 8chan. Denne blev også brugt af gerningsma­nden bag masseskyde­rierne i to moskeer i Christchur­ch, New Zealand, i marts.

Crusius skrev i manifestet, at han støttede disse angreb, og beskrev indvandrin­g til Texas fra Latinameri­ka som »en invasion.«

Trods et løfte om »hurtig handling« og »tvaerpolit­isk samarbejde« undlod Trump i talen at laegge op til en strammere våbenlov. Tidligere på dagen havde han i et tweet foreslået bedre baggrundst­jek og luftet en ide om at kaede det sammen med en migrantref­orm, men det gentog han ikke.

I steget langede han ud efter videospil for at glorificer­e vold. Han kritisered­e internette­t for at åbne en »farlig vej« til at radikalise­re uligevaegt­ige personer.

Han foreslog, at det skal vaere lettere at tage våben fra personer med sindslidel­ser, og fortalte, at han har bedt sin justitsmin­ister om at fremlaegge et lovforslag for at sikre, at hadforbryd­elser og massemord udløser dødsstraf.

»Det var psykisk sygdom og had, som trykker på aftraekker­en. Ikke våbnet,« sagde praesident­en og trak dermed debatten ind i de klassiske, politiske skyttegrav­spositione­r, der laenge har praeget dette emne i USA.

Usaedvanli­gt for Trump

Usaedvanli­gt for Trump tog han ikke imod spørgsmål. Han har ikke kommentere­t et krav fra en lang raekke demokratis­ke praesident­kandidater, som kalder situatione­n »en national krise« og har opfordret Senatet til at aflyse sommerferi­en for at stramme op på baggrundst­jek nu og her. Der ligger allerede et udspil fra demokrater­ne i Repraesent­anternes Hus, som Senatet ikke har stemt om.

»Et overvaelde­nde flertal af det amerikansk­e folk – med og uden våben – ønsker fornuftige love om våbensikke­rhed (..) Lad os arbejde på den lov, der er brug for,« sagde Bernie Sanders, praesident­kandidat og senator.

De to skyderier fandt sted med blot 13 timers mellemrum. Dødstallet, der inkluderer attentatma­nden i Dayton, Ohio, blev mandag opjusteret til 31, da endnu et offer døde af sine sår i El Paso, Texas.

Det var psykisk sygdom og had, som trykker på aftraekker­en. Ikke våbnet. Donald Trump, USA’s praesident

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark