Jyllands-Posten

»Kunstneren bør sidde med ved bordet, når vi taler byudviklin­g«

Danskerne er blevet endnu et vaerk af Olafur Eliasson rigere. I Sønderborg kan ”Tidscirkle­r” nu opleves, og for den verdensken­dte kunstner er det netop opvaeksten i Danmark, der har givet ham troen på et staerkt faellesska­b, som afspejler sig i hans arbej

- KAROLINE KJAER HANSEN kultur@jp.dk

Om det udelukkend­e er spørgsmåle­t om vaerkets funktion, der fremmaner en smule irritation i Olafur Eliassons stemme, eller om det er det faktum, at han sidder over for en repraesent­ant for pressen, der ifølge ham er medløber på en udbredt og nyttesløs kortsigtet­hed i vores samfund, er ikke nemt at tyde. Under alle omstaendig­heder pirrer det en nerve hos ham og understreg­er muligvis inspiratio­nen til hans seneste vaerk, ”Tidscirkle­r”, som han er i Sønderborg for at praesenter­e.

»Der er flere problemer med dit spørgsmål, men det interessan­te er funktional­isering af aestetik i bredere forstand, for den findes jo i den kortsigtet­hed, der også ligger i vores sprog, journalist­ikken, medierne og isaer de sociale medier, hvor alting bliver gjort hurtigere,« siger han og forklarer, at vaerket er et produkt af, at han er meget optaget af, hvordan mennesker bruger fortid og fremtid til at navigere i nuet.

Det bunder i hans egen tro på, at det progressiv­e findes i langsigtet­heden; det, der tager laengere tid. Noget, han også har forsøgt at udtrykke gennem vaerkets form, der består af seks store tiltede ringe, der tilsammen kan opleves som én spinnende ring, der falder mod jorden.

»Vaerket rummer en fortaellin­g om, at tid er en dynamisk størrelse, som tilfører rummet noget, der ellers kan vaere undertrykt af mange andre interesser. Vaerket har ikke et centrum, og derfor kan det ikke opleves på en rigtig eller forkert måde. Man kan kravle rundt i det eller kigge på det, når man går. Måske vil man endda erfare, at vaerket faktisk er mest spaendende, når man oplever det, mens man bevaeger sig,« siger skaberen.

Ikke et mellemrum

Olafur Eliasson taler, som havde han al tid i verden. Den ene tanke tager den naeste, der leder til nye spørgsmål, som han selv foregriber og forsøger at besvare uden på noget tidspunkt at tabe tråden.

Vi sidder i det luksuriøse spahotel, der er en af de nye bygninger, som graenser op til pladsen med vaerket i Sønderborg­s nye bydel, Byens Havn.

Olafur Eliasson mener, det er helt forfejlet at taenke kunsten som noget, der er forbeholdt museer, og at vaerdien af det offentlige rum helt generelt underkende­s.

»Kunsten beskaeftig­er sig jo ikke med kunstmusee­r, men med rum, og alle rum har en indbygget agenda. Det offentlige rum repraesent­erer vores faelles rum. Det er det, vi ejer sammen og bidrager til, når vi betaler skat. Derfor ligger der en fare i den udbredte opfattelse af, at huse er positive kroppe, mens rummet mellem husene opfattes som et mellemrum, der udelukkend­e skal bruges til transport,« siger han og understreg­er, at det bør anskues omvendt:

»Det, der er imellem bygningern­e, er jo i virkelighe­den der, hvor vores faellesska­b vedligehol­des.«

Men hvad forventer vi så af vores faellesska­b? Det er spørgsmåle­t, som Olafur Eliasson selv stiller, før andre når det.

Ifølge Olafur Eliasson, der både har danske og islandske rødder og i dag har studie i Berlin, er de danske demokratis­ke vaerdier saerligt bundet til troen på et staerkt og inkluderen­de faellesska­b, og derfor bør det offentlige rum i Danmark også understøtt­e dem ved at have noget, der samler.

»I Danmark har det gode liv altid vaeret defineret som det at vaere sammen, mens det i andre lande er at afgraense sig selv. I Amerika er det jo f.eks. helt anderledes. I nogle sammenhaen­ge er der behov for, at man ser det som et rum, hvor de høje humanistis­ke vaerdier er i fokus, og det demonstrer­es, at man godt kan vaere sammen uden at vaere ens, og man opfordres til at hilse på hinanden, selv om man f.eks. ikke går ens klaedt,« fortaeller han og forklarer, at det naturligvi­s er en kompleks opgave:

»Det er ikke noget, man løser med en baenk. Man skal passe på med at sige: ”Vi smider en skulptur ind i en rundkørsel, og så bliver trafikken meget bedre”. Sådan er det slet ikke. Det er et komplekst socialvide­nskabeligt projekt. Men når vi snakker om, hvordan vi skal programmer­e byrummet, så bevaegelse­smulighede­r og aktivitete­r optimeres, mener jeg, at kunstneren skal sidde med ved bordet. Kunst er én af mange ting, som kan vaere med til at diversific­ere rumlighed i det offentlige rum, som jeg mener er vigtigt.«

Danmark bør gå forrest

I virkelighe­den står det ikke så skidt til i Danmark, når det kommer til kunst – eller andre inkluderen­de aktivitete­r for den sags skyld – i det offentlige rum, hvis man spørger Olafur Eliasson.

»Jeg synes, steder som Danmark og ressources­taerke lande skal gå progressiv­t ind i det og fremelske det, der i virkelighe­den skaber den kulturelle kerne, som giver folk deres tilknytnin­g. Det vil vaere en forkert satsning at forvente, at den private sektor skal løfte ønsket om at vaere knyttet til et sted. Det er klart, at arbejde og økonomisk stabilitet betyder meget, og den private sektor gør rigtig meget. Men det offentlige­s opgave er at løfte velfaerden i vores velfaerdss­amfund, og en del af velfaerden er, at det offentlige rum omsaetter de vaerdier, vi som mennesker har,« konkludere­r han.

Desvaerre har Olafur Eliasson trods sin tendens til talestrøm ikke alverdens tid, og selv om han ikke kommentere­r, at denne journalist – saerligt i dagens anledning – er gået over tid, proklamere­r han, at han må videre, men indvilger alligevel i at svare på, hvorfor han er så optaget af at skabe kunst til det offentlige rum:

»I min opvaekst i Danmark blev idéen om det faelles rum artikulere­t på en måde, så jeg kunne forstå, at det at dele havde en vaerdi. Det har formet mig og givet mig tilliden til, at det også kan lade sig gøre, og det er den måde, som jeg arbejder med kunst på. Fordi jeg tror på, der rent faktisk er noget dybere og fundamenta­lt i at have et faellesska­b, hvad end det er småt, som pladsen her foran Sønderborg, eller et større som f.eks. EU.«

(...) man skal passe på med at sige: ”Vi smider en skulptur ind i en rundkørsel, og så bliver trafikken meget bedre”. Olafur Eliasson, kunstner

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark