Jyllands-Posten

Hongkongs frihed

-

Hvad der for ni uger siden begyndte som fuldt berettiged­e demonstrat­ioner mod et lovforslag, der kunne betyde udlevering af borgere i Hongkong til retsforføl­gelse i Kina, har udviklet sig til et opgør af eksistenti­el karakter.

Mandag udartede demonstrat­ionerne til at ramme bystatens kollektive trafik. Som dagen skred frem, sluttede flere og flere sig til de i al vaesentlig­t fredelige demonstrat­ioner.

Den folkelige bredde i demonstrat­ionerne voksede for alvor, da Hongkongs leder, Carrie Lam, på en pressekonf­erence – den første i to uger – betegnede situatione­n som »ustabil« og »farlig«. På intet tidspunkt tilkendega­v hun nogen imødekomme­nhed over for de demonstrer­ende.

Da Storbritan­nien den 1. juli 1997 overdrog suveraenit­eten over Hongkong til Kina, skete det på basis af en aftale, der er blevet kendt under betegnelse­n ”Ét land, to systemer”. Dette princip, formuleret af Kinas davaerende leder, Deng Xiaoping, skulle garantere Hongkong en periode på mindst 50 år med markedsøko­nomi, parlamenta­risk demokrati og en sådan grad af selvstaend­ighed, at bystaten kunne vaere selvstaend­igt medlem af Verdenshan­delsorgani­sationen WTO og deltage som selvstaend­ig nation ved de olympiske lege.

Ikke mindst under praesident Xi Jinping har det stået klart, at magthavern­e i Beijing kun respektere­r aftalen på skrømt. Grebet om Hongkong er strammet i en sådan grad, at der eksisterer ikke så få eksempler på indbyggere i Hongkong, der pludseligt ”forsvinder” for siden at dukke op i Kina.

Inden for den seneste uge har Kina frigivet tv-optagelser, der angiveligt viser soldater fra Den Røde Haer traene i at nedkaempe demonstrat­ioner. En raekke medier har berettet, at større troppestyr­ker er ved at samles umiddelbar­t nord for graensen til Hongkong. Truslen er ikke til at misforstå.

Politiet har reageret på de mange demonstrat­ioner med tåregas. Det skete igen mandag, hvor der blev brugt tåregas mod demonstran­ter, hvis eneste ”våben” var paraplyer. Et af kravene fra de demonstrer­ende er, at der skal foretages en uvildig undersøgel­se af de mange anklager om politibrut­alitet, men dette er indtil videre blevet afvist af Carrie Lam.

Det står klart, at demonstran­terne søger en konfrontat­ion med Beijing for gennem maksimal internatio­nal opmaerksom­hed at tvinge det kommunisti­ske diktatur i Kina til at vedstå sig ”Ét land, to systemer”, sådan som det er blevet lovet, men ikke foregår i praksis. Isaer de unge i Hongkong kan i dag se perspektiv­erne, når Kina i 2047 kan indlemme bystaten og dermed fjerne de sidste frihedsret­tigheder.

Hvorfor skulle nogen ved deres sansers fulde brug stiltiende acceptere, at en sådan skaebne venter dem og deres børn?

Hongkong maerker allerede konsekvens­erne. I 2. kvartal havde bystaten et direkte fald i den økonomiske aktivitet, og andre nøgletal peger i samme negative retning. Handelskri­gen mellem USA og Kina er en forklaring. En anden er den fokus på Hongkongs ufrihed, som demonstrat­ionerne har blotlagt.

I USA er et bredt flertal i Kongressen parat til at fratage Hongkongs saerstatus som handelspar­tner, da demonstrat­ionerne har vist, at der kun eksisterer ét system i Kina. At Hongkong skulle have en vis selvstaend­ighed, er en illusion.

Hvis Kina måtte vaelge at sende Den Røde Haer ind i Hongkong, ville det ligne Sovjetunio­nens brutale reaktion på Foråret i Prag i 1968 – på ingen måde overrasken­de, men et fejlgreb af historiske dimensione­r.

Hongkong-demonstrat­ionerne er en frihedskam­p, som alle – den danske regering inklusive – må gøre alt for at støtte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark